Egyesület Transvanilla Transznemű Egyesület. Magyarország egyetlen működő transz szervezetének információs weboldala transz embereknek és azoknak akiket érdekel a téma. http://transvanilla.hu Tue, 17 Oct 2017 07:13:38 +0000 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Tevékenységünk, célkitűzéseink http://transvanilla.hu/egyesulet/tevekenyseg http://transvanilla.hu/egyesulet/tevekenyseg

Küldetésünk:

A transz, a dzsender-nonkonform és az interszex emberek érdekeit képviseljük az élet minden területén. Egy olyan Magyarországért dolgozunk, ahol a transz, a dzsender-nonkonform és az interszex emberek tisztelt, elfogadott és látható tagjai a társadalomnak. Célunk ennek érdekében jogi, orvosi és társadalmi változásokat elérni, hogy ezzel javítsunk a transz*, dzsender non-konform és interszex emberek mindennapi életminőségén.

Tevékenységeink:

Projektek

Egyesületünk 2014 óta több sikeres projektet is végrehajtott, ezek mindegyike szorosan kapcsolódott küldetésünkhöz és aktívan állt ki a jogi, orvosi és társadalmi változások elérésének ügyében. Projektjeinkről bővebben itt olvashatsz: a Transvanilla projektjei

Információs portál működtetése

Weboldalunkon hivatalos procedúrákról, egészségügyi ellátásokról és diszkriminációs valamint jogi ügyekről igyekszünk minél szélesebb körű információval szolgálni transzszexuális, transznemű,  dzsender-nonkonform és interszexuális személyek számára.

Tanácsadás, információs szolgálat

Egyesületünket leggyakrabban a nem jogi elismerésével kapcsolatos illetve a transz specifikus egészségügyi ellátással kapcsolatos ügyekben keresik az érintettek, számukra működtetjük e-mailes tanácsadó programunkat.

Nemi identitás és nemi önkifejezés alapú diszkrimináció és erőszak monitorozása, áldozatok ingyenes jogi és pszichoszociális segítése

Egyesületünk 2014 óta monitoroz transzfób diszkriminációt és erőszakot és azóta nyújt közösségi alapú pszichoszociális támogatást és ingyenes jogi segítséget diszkrimináciot tapasztalt és erőszakkal szembesülő transz emberek számára. További információk erről a tevékenységünkről: ProTrans projekt

Konzultációs lehetőség szakdolgozat íróknak/kutatóknak

Rendszeresen megkeresnek minket transz és nemi identitás/nemi önkifejezés témában kutató hallgatók és segítségünket kérik, hogy a célcsoporthoz eljussanak. Tapasztalatunk szerint a téma iránti érdeklődés legtöbbször nem jár együtt a területre vonatkozó és megfelelő szintű jártassággal. Emiatt úgy döntöttünk, személyes konzultációs lehetőséget ajánlunk fel.
Ha transz területen szeretnél kutatni, szívesen segítünk neked - a célcsoporthoz való könnyebb eljutás előtt - abban is, hogy a kutatási témád, hipotézisalkotásod, a kérdőívek szóhasználata illeszkedjen a transzneműség modern pszichológiai/szociológiai tudományos értelmezéséhez és a reális magyar helyzethez. Itt írhatsz nekünk: Transvanilla kapcsolat

Kutatás

Kutatásaink célja a transz emberek helyzetének felmérése Magyarországon. Eredményeinket közzé tesszük és érdekérvényesítő valamint képzési tevékenységünk során használjuk. Bővebben a kutatásainkról itt olvashatsz: A Transvanilla kutatásai

Lobbizás hazai és nemzetközi szinten

Egyesületünk a transz, a dzsender non-konform és az interszex emberek érdekeit képviselve emeli fel szavát, lép fel a diszkrimináció ellen. Pl. depatologizáció, nem jogi elismerése, egészségügyi ellátás javítása stb.  
Tagja vagyunk a Transgender Europe és az ILGA-Europe ernyőszervezeteknek. 
Részt veszünk nemzetközi konferenciákon, figyeljük a nemzetközi kampányokat, akciókat és igyekszünk ezekben részt venni.
Hazai és nemzetközi emberi jogi mechanizmusokat is használunk tevékenységünk során.

Workshopok/műhelybeszélgetések

Saját szervezésben és fesztiválok keretein belül műhelybeszélgetésekkel vagyunk jelen. 

Képzések, érzékenyítés

Érzékenyítő programunk a transznemű és interszex emberekkel kapcsolatba kerülő nem transz/interszex aktivisták, szakemberek számára szól. Tudatosságnövelő képzésünket a transz közösség tagjai számára szervezzük.2013 óta minden évben jelen vagyunk saját sátorral a Sziget Fesztivál Civil Szigetén. 

Konferenciákon, szemináriumokon való részvételeink

(A projekt találkozók és kizárólag érdekérvényesítő célú utak nem szerepelnek ebben a felsorolásban)

 • 2017. január 28. Budapest (Magyarország)
  LMBT Fórum 2017
 • 2016. október 19-22 Nicosia (Ciprus)
  ILGA-Europe éves konferencia
 • 2016. szeptember 8-11. Salvador, Bahia (Brazília)
  AWID globális nőjogi konferencia
 • 2016. május 2-5. Bologna (Olaszország)
  6th European Transgender Council
 • 2015. október 28- november 1. Athén (Görögország)
  ILGA-Europe éves konferencia
 • 2015. szeptember 22-24. Genf (Svájc)
  Transgender Europe ENSZ tréning
 • 2015. március 31-április 2. Budapest (Magyarország)
  ILGA-Europe Training on Financial Management and Funds Administration: towards Sustainable Change
 • 2014. november 19-23. Ljubljana (Szlovénia)
  ILGA-Europe Training on Community and Organisational Development to Lead Sustainable Change
 • 2014. október 8-12. Riga (Lettország)
  ILGA-Europe éves konferencia
 • 2014. május 1-4. Budapest (Magyarország)
  5th European Transgender Council
 • 2014. április 14-18. Budapest (Magyarország)
  NO HATE: a közös többszörös - Mutliplikátor képzés a No Hate Speech Mozgalomhoz kapcsolódóan
 • 2014. április 7-8. Trier (Németország)
  Az ERA ügyvédeknek szóló szemináriuma, ahol az EU nemek közötti esélyegyenlőségi jogalkotása volt a téma
 • 2014. március 14-16. Zágráb (Horvátország)
  "Transposium" - nemzetközi szimpóziumon vendégeskedtünk ahol a régió transz jogi aktivistáival cseréltünk tapasztalatot
 • 2013. november 2-4. Berlin (Németország)
  "From Stumbling Block to Stepping Stone – transforming legal gender recognition" seminar
 • 2013. október 24-26. Zágráb (Horvátország)
  ILGA-Europe Annual Conference
 • 2013. január 28 - február 3. Strasbourg (Franciaország)
  ANSO “TransForming Universities: Inclusion in Higher Education”
 • 2013. június 1-2. Athén (Görögország)
  ILGA Strategic Plan Meeting
 • 2012. október 25-26. Dordrecht (Hollandia)
  European Transgender Participation Symposium
 • 2012. szeptember 7-9. Dublin (Írország)
  4th European Transgender Council
 • 2012. május 17-20. Budapest (Magyarország)
  8. Európai Feminista Kutatói Konferencia
 • 2011. szeptember 10-12. Edinburgh (Skócia)
  Transgender Capacity Building Seminar

Archívum létrehozása

Fontosnak tartjuk egy transz archívum építését, az egyesület belső életére, történetére vonatkozó és a transz témát érintő publikációk, könyvek, hangfelvételek és videomunkák gyűjtését.

Interszexualitás

Fontos számunkra az interszex közösség tagjainak felkutatása, a helyzetük feltérképezése és a szakemberek, valamint a tágabb társadalom tájékoztatása/érzékenyítése.

Jelenleg nem futó programjaink:

Transvanilla találkozó

Az egyesület legrégebbi programja, 2010 áprilisától évekig havonta került megrendezésre. A Transvanilla Transznemű Egyesület összejövetelei nyugodt és toleráns környezetben biztosítottak helyet az érintetteknek az információcseréhez és a kötetlen beszélgetéshez.

“A találkozók nem titkolt célja, hogy megtörje a rejtőzködést, a bezártságot, és segítsen az érintetteknek az önelfogadásban.” Emiatt a rendezvény bár nem zárt (bárki számára nyitott) mégis jelentkezéshez kötött volt.

A meghívott vendégek között voltak gyógyszerészek, sebészek, pszichológusok, holland, izraeli, lengyel aktvisták valamint LMBT szervezetek képviselői...

Szabadidős programok szervezése

Főként tavasztól őszig igyekeztünk érdekes programokat szervezni a szabadban. A legtöbb érintett ritkán mozdul ki biztonsági zónájából vagy ritkán élheti meg nemi identitását nyíltan. Ezek a programok ezen próbáltak változtatni.

Nyílt órák

A Transvanilla Transznemű Egyesület nyílt órái hetente kerültek megrendezésre. Ha betekintést szeretnél nyerni a Transvanilla Transznemű Egyesület tevékenységébe, ha szeretnél a transzneműségel kapcsolatban többet megtudni, ha kérdésed, problémád van vagy csak egyszerűen társaságra vágysz, keress minket bátran!

Filmvetítések

Filmklubot üzemeltetünk transzneműek és barátaik számára, kifejezetten transz témájú alkotásokon kívül a nemi identitás kérdését nem hagyományos módon megközelítő alkotásokat is műsorra tűzünk.

Publikációk

Rendszeresen publikál transz rovatunk a Company LMBT magazin hasábjain.

]]>
info@transvanilla.hu (Administrator) Egyesület Sun, 13 Jan 2013 19:26:52 +0000
Hogyan segíthetsz? http://transvanilla.hu/egyesulet/hogyan-segithetsz http://transvanilla.hu/egyesulet/hogyan-segithetsz

Programjaink és céljaink megvalósításához többféleképpen járulhatsz hozzá.

1. Pénzadományoddal támogathatod az egyesületet

utalhatsz közvetlenül a bankszámlánkra:

Transvanilla Transznemű Egyesület 
Bankszámlaszámunk: 10918001-00000088-56310001
IBAN HU81109180010000008856310001
SWIFT BACXHUHB

vagy a paypalunkra:

2. Adód 1%-ának felajánlása

Adóbevallásod elkészítésekor (május 20-ig) ajánld fel adód 1%-át, ajánlj ismerőseidnek is, hogy támogassanak nyilatkozatukkal. Ehhez csak ez a két adat szükséges: Transvanilla Transznemű Egyesület / Adószám: 18288786-1-43 Bővebb tájékoztató az 1% felajánlásához ebben a cikkben

3. Tárgyi adományok – A pénzbeli adományok mellett sokat segíthetsz nekünk felajánlott termékekkel, szolgáltatásokkal is

Örömmel vesszük bármilyen általunk használható tárgy vagy szolgáltatás felajánlását, mivel ily módon megtakarítható működési költségeinket is céljaink elérésére fordíthatjuk.

4. Önkéntesség

Ugyan egyesületünk munkájához elengedhetetlen az anyagi és tárgyi támogatás, nem csak ilyen módon segíthetsz. Örömmel vesszük, ha magad, vagy barátaid a te ajánlásoddal tevékenyen részt tudtok venni valamelyik programunkban.

Jelenleg az alábbi területeken várjuk önkéntesek jelentkezését:
Szakemberek
Projekt management
Fordítás (angol—magyar, magyar—angol, német-.magyar,)
Pályázatfigyelés, pályázatírás
Adminisztráció

Ezen az űrlapon jelentkezhetsz önkéntesnek a Transvanilla csapatába: Önkénteskednék a Transvanillánál

5. Egyéb módokon:

Internetes közösségi oldalakon követheted és népszerűsítheted munkánkat, támogathatod rendezvényeinket, ott lehetsz programjainkon, meghívhatod ismerőseid

Meghívhatod önkéntesünket munkahelyedre, baráti társaságodba, iskoládba, aki elmeséli a transzneműségről szóló történetét

Keress bennünket telefonon, vagy írj üzenetet!

Minden támogatónknak és önkéntesünknek köszönjük az eddigi segítséget!

Kapcsolatfelvétel

]]>
info@transvanilla.hu (Administrator) Egyesület Sun, 13 Jan 2013 19:30:15 +0000
Rólunk írták http://transvanilla.hu/egyesulet/rolunk-irtak http://transvanilla.hu/egyesulet/rolunk-irtak

Librarius

http://librarius.hu/2014/07/07/budapest-pride-interju-nehany-civil-szervezettel-akik-tamogatjak-a-mozgalmat/

HVG

http://hvg.hu/plazs/20140514_Nematalakitast_Szerbiaban_erdemes_csinalt

vs.hu

http://vs.hu/budapesten-gyulnek-transznemuek-0429

sos-transphobie.org

5ème Conseil Européen Transgender à Budapest du 1er au 4 mai 2014

Vasárnapi Hírek

Más test, más lélek

Queers Mot Kapitalism

Transgender Day of Remembrance 2013

HVG

Meggyilkolt transznemű emberekre emlékeznek világszerte

Trangender Europe

5th Transgender Council to be organized by TransVanilla 

szubjektiv.org

international day against transphobia and homophobia may 17, hungary

 


Meleg szemmel 40. - Transz világ

Pinkvanilla

Megalakult a Transvanilla Egyesület

COMPANY

Megalakult a TransVanilla Egyesület

Frissmeleg

Megalakult a TransVanilla Egyesület

Labrisz

Megalakult a TransVanilla Transznemű Egyesület

GayPoint

Megalakult a Transvanilla Egyesület

A SZAVAK HATALMA (L'Ordre Des Mots)

A Háttér Társaság a Melegekért és a TransVanilla programja.

http://akino.hu/mozi/a_szavak_hatalma

]]>
info@transvanilla.hu (Administrator) Egyesület Sun, 13 Jan 2013 19:31:23 +0000
Projektjeink http://transvanilla.hu/egyesulet/projektjeink http://transvanilla.hu/egyesulet/projektjeink

Transreform - - a transz emberek egészségügyi és jogi helyzetének megreformálása Magyarországon

A projekt célja a transz embereket körülvevő jogi és egészségügyi környezet reformja és a transz, a dzsender-nonkonform és interszex (TDZSI) emberek ellen elkövetett diszkrimináció aluljelentettségének megváltoztatása. Célunk a TDZSI közösségek erősítése és média valamint társadalmi reprezentációjuk javítása.

A projekt keretében készült és weboldalunkról letölthető kiadványaink:

A nem jogi elismerése - Nemzetközi kitekintés 2015
Transz média útmutató

ProTrans – A Kelet-európai transznemű emberek erőszak elleni védelme

A projekt célja a Kelet-európai transz személyek és közösségek hatásosabb erőszakkal és büntetlenséggel szembeni védelme. 

A Transgender Europe iránymutatása mellett öt szervezet kezdett 2014-ben dolgozni a projektben, a tapasztalatainkat 2015-ben az innen letölthető kiadványban publikáltuk.

A projekt keretében belül egy egyszerű ám szisztematikus rendszert alakítottunk ki az erőszakos és diszkriminatív esetek monitorozásához. Támogatást nyújtunk az erőszakos és diszkriminatív cselekedetek áldozatainak, és igyekszünk növelni a transz populáció jogtudatosságát. A projekt emellett megoldásokat ajánl a jogi következmények helyi szintű kiharcolására és a jogorvoslatra is ingyenes jogi segítség nyújtásával.

A projektről bővebben itt olvashatsz: ProTrans II

TransParenting - a transz emberek szülői helyzetének dokumentálása Magyarországon

2016 márciusától 2017 áprilisáig tartó projektünk célja a transz emberek szülői helyzetének dokumentálása volt Magyarországon.

A projekt során feltérképeztük az aktuális jogi helyzetet és arról részletes elemzést publikáltunk. Az adatgyűjtés a jogi elemzés mellett online kérdőívek, személyes interjúk keretében valósult meg. A jogi elemzés eredményeit a Transz családjogi kérdezz-felelek című kiadványunkban publikáltuk.

Az empirikus kutatás elkészítésére összesen két lépésben került sor, külön időpontokban. Elsőként önkitöltős online kérdőíves felmérést végeztünk. A kutatás második lépéseként személyes, strukturált interjúkat készítettünk. Az eredményeket egy kutatási jelentésben publikáltuk. A jelentés elérhető magyar és angol nyelven.

A projekt során begyűjtött információkon alapuló érdekképviseleti tevékenységünk célja a családi kérdésekkel már foglalkozó szervezetek figyelmét felhívni a transz specifikus helyzetekre és információt eljuttatva szövetségeseket keresni a politikai és egyéb döntéshozók körében.

Transz családjogi kérdezz-felelek
Transparenting jelentés 
Transparenting report 

A projekt keretében zajlott facebook kampányunk képei itt érhetőek el: Transz szülők
Transz emberek szülővé válásának labirintusa (ez még fejlesztés alatt) szintén magyar és angol nyelven is. http://labirintus.transvanilla.hu/

projektek

]]>
info@transvanilla.hu (Administrator) Egyesület Sun, 13 Mar 2016 13:16:58 +0000
Kutatásaink http://transvanilla.hu/egyesulet/kutatasaink http://transvanilla.hu/egyesulet/kutatasaink

TransParenting - a transz emberek szülői helyzetének dokumentálása Magyarországon 2016-17

Az empirikus kutatás elkészítésére összesen két lépésben került sor, külön időpontokban. Elsőként önkitöltős online kérdőíves felmérést végeztünk. A kutatás második lépéseként személyes, strukturált interjúkat készítettünk. Az eredményeket egy kutatási jelentésben publikáltuk. A jelentés elérhető magyar és angol nyelven.

Transparenting jelentés 
Transparenting report

TransCare - A transz* embereket egészségügyben érő diszkrimináció dokumentálása Magyarországon 2014

2014. januárjától decemberig zajlott projektünk  első szakaszában adatgyűjtés valósult meg online és papír alapú kérdőívek illetve személyes interjúk formájában. A kutatás eredményét egy jelentésben publikáltuk.

Transcare jelentés
Transcare report

Transzszexuálisok helyzete Magyarországon 2012

A kutatás célja az volt, hogy felmérjük a transzszexuális emberek helyzetét az egészségügyi ellátórendszerben.

Kutatási jelentés sajnos nem érhető el, de az alábbi infografikák a kutatásban gyűjtött adatokból készültek:

Transz* emberek öngyilkossági kísérletei Magyarországon
Transz* emberek diszkriminációja Magyarországon
Suicide attempts among trans* people in Hungary

grafikon

]]>
info@transvanilla.hu (Administrator) Egyesület Sun, 13 Mar 2016 13:18:44 +0000
Szolgáltatásaink http://transvanilla.hu/egyesulet/szolgaltatasaink http://transvanilla.hu/egyesulet/szolgaltatasaink

HAMAROSAN

Hírszolgálat

 

 

 

 

Információs szolgálat

 

 

 

 

Önismereti csoport

]]>
info@transvanilla.hu (Administrator) Egyesület Sun, 13 Mar 2016 13:20:43 +0000
Szervezeti dokumentumok http://transvanilla.hu/egyesulet/szervezeti-dokumentumok http://transvanilla.hu/egyesulet/szervezeti-dokumentumok

Hatályos alapszabály 

Beszámolók

Beszámoló 2012

Beszámoló 2013

Beszámoló 2014

Beszámoló 2015

 

]]>
info@transvanilla.hu (Administrator) Egyesület Sun, 13 Mar 2016 13:21:34 +0000