Transvanilla Transznemű Egyesület

Egy utahi republikánus képviselő jogilag törölné el a transznemű embereket

Egy republikánus jogalkotó által előterjesztett törvényjavaslat Utah államban, megakadályozná a transzneműeket, hogy megváltoztassák az anyakönyvi kivonatukat.

A 153-as törvény, amelyet Merrill Nelson terjesztett a képviselőház elé, a nemet úgy határozza meg , mint "veleszületett, és megváltoztathatatlan jellemző, mely a fogantatáskor jött létre"

Amennyiben Utah republikánus többségű szenátusa, valamint szintén republikánus kormányzója ratifikálja a törvénytervezetet, a Utah Policy internetes portál szerint meg fog szűnni az a jelenleg fennálló lehetőség is, hogy a transznemű emberek bírósághoz forduljanak születéskor bejegyzett nemük megváltoztatása miatt.

Nelson védelmezte törvénytervezetét, mondván: "Képzelgés a meghatározott nemet egy olyan fontos dokumentumban mint a születési anyakönyvi kivonat megváltoztatni, egy ingadozó társadalmi nemre alapozva."
Hozzátette, hogy "társadalmi nemünk születésünkkor meghatároztatott, és ez “tudományos valamint orvosi tény”.

A KSTU Utah televíziónak nyilatkozva Nelson így fogalmazott: “Az általunk érzékelt nemi identitás, bár emberenként változó lehet, de a nemünk, mint férfi vagy nő, objektíven meghatározható tudományosan, és orvosilag is.
A születési anyakönyvi kivonaton kitöltendő mező úgy szól, hogy “neme”, nem pedig úgy, hogy “nemi identitása” Ezért a nemi identitás nem használható fel arra, hogy megváltoztassuk a nemet, az anyakönyvi kivonatban.

Troy Williams, az Egyenlő Utah (Equality Utah) szervezet ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, hogy "Ez egy hallatlan visszalépés a Utah-beli transznemű emberek számára."
Transzfóbnak nevezte a törvénytervezetet, mely kifejezetten arra van kihegyezve, hogy megbántsa utahi transz közösségét.

A KSTU televíziónak küldött közleményében Williams a következőket mondja:
“A utahi törvényhozás 2015-ben alkotta meg az első olyan törvényét, mely jogi védelmet biztosít a transznemű emberek számára. Ezek után ez a törvénytervezet hihetetlen módon gyalázza a transzneműek méltóságát. Hallatlan támadás ez a utahi egyenlő bánásmód eszméje ellen.

A törvénytervezet nagyban hasonló az Egészségügyi Minisztérium törvényjavaslatához, melyet múlt év októberében szivárogtattak ki.
Az úgy fogalmaz, hogy "egy személy neme, hogy férfi, vagy nő, az a születéskor meghatározott, “megváltoztathatatlan biológiai jellemzők” alapján."
E törvénytervezet azt vetíti előre, hogy amennyiben a republikánus elnök (Trump) elfogadja azt, úgy a transzneműek jogi elismerése Amerika-szerte akadályokba fog ütközni.
Trump később megerősítette, hogy a Fehér Ház valóban foglalkozik egy transzneműekre vonatkozó új irányelvvel.

Ez a javaslat tüntetéshullámot indított el szerte az államokban , többek között a Fehér Ház előtt is, "NEM LESZÜNK ELTÖRÖLVE" jelszóval.
Ezután egy több mint 1600 tudós által is aláírt nyílt levél szólította fel Trump államapparátusát a törvénytervezet visszavonására.

A nyílt levél, melyet 9 Nobel díjas is aláírt, kijelenti, hogy "a törvénytervezet alapjaiban összeegyeztethetetlen, nem csak a tudománnyal, de az emberi jogokkal, az etikus gyakorlatokkal, és a méltósággal is.

Név a múltból - Name from the past

ENGLISH - #LGRforHungary - Call to action page

Transvanilla hírlevél

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.