Transvanilla Transznemű Egyesület

KÖZLEMÉNY: Kérjük az alapvető jogok biztosát, hogy lépjen fel a transz embereket ellehetetlenítő törvényjavaslat ellen

Pin It

Dr. Kozma Ákos alapvető jogok biztosa

A Transvanilla Transznemű Egyesület 2020. április 07.-én levélben kérte Dr. Kozma Ákos, alapvető jogok biztosát, hogy az Országgyűlés elő kerülő jogszabálytervezet (T/9934.) kapcsán járjon közbe annak érdekében, hogy a minden szempontból elfogadhatatlan javaslatot az Országgyűlés ne fogadja el.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az elmúlt években kiadott jelentéseiben1,2 olyan jogi szabályozást sürgetett, amely a tisztességes eljáráshoz való jog garanciái, a jogorvoslathoz való jog érvényesülése mellett, a nemi megerősítő beavatkozásoktól különválasztva biztosítja a transznemű személyek számára a nemi identitásuknak megfelelő nem és név választását.

Mivel megkeresésünkre a mai napig érdemben nem reagált, ezért nyilvánosan is felszólítjuk, hogy ismételten álljon ki a transznemű személyek emberi méltósága és önrendelkezési joga mellett!

Továbbá abban a nem várt esetben, amennyiben az Országgyűlés a jelenleg ismert törvényjavaslat szövegét elfogadja, arra a kérjük a T. Biztos Urat, hogy a 2011. évi CXI. törvényben foglalt hatáskörével élve kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a jogszabály Alaptörvénnyel való összhangjának felülvizsgálatát, mely lépést a Transvanilla Egyesület is meg fog tenni az ügyfelei képviseletében. 

1 - Az ombudsman a nem- és névváltoztatási eljárás szabályozásnak hiányosságairól 2016
2 - A transznemű embereknek is joga van tisztességes eljáráshoz 2018

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

Írj nekünk

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek