Transvanilla Transznemű Egyesület

A transzneműség a mai naptól nem mentális betegség: megjelent az BNO 11. kiadása

Pin It

siker

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a mai napon bejelentette, hogy elkészült a Betegségek Nemzetközi Osztályozásának 11. online kiadása. A BNO-11 elérhető ezen a linken.

A WHO bejelentése korántsem jelenti a BNO-11 folyamat végét. Mostantól arra irányul a figyelem, hogy az államok gyakorlatba ültessék a BNO-11-ben foglaltakat. Az új BNO-t 2019 májusában mutatják majd be a World Health Assembly ülésén, ott kerül majd hivatalosan is elfogadásra.

Mint várható volt, az összes transzneműséggel kapcsolatos kategóriát törölték a Mentális és Viselkedési Zavarok fejezetből. Ezzel egyidejűleg új kategóriák kerültek a BNO-ba: Nemi Inkongruencia serdülő és felnőttkorban (Gender Incongruence of Adolescence and Adulthood), illetve Nemi Inkongruencia gyermekkorban(Gender Incongruence of Childhood). Ezek a kategóriák a BNO-n belül egy másik fejezetben találhatóak, mégpedig a Szexuális Egészséghez Kapcsolódó Állapotok alatt.

Műhelykonferencia a transznemű emberek alapvető jogainak érvényesüléséről
A transz identitások mentális depatologizációjára vonatkozó törekvések orvosszakmai és emberi jogi megközelítéseiről - Panelbeszélgetés 2017

Ezzel a lépéssel a WHO megerősítette, hogy a transzneműség nem mentális betegség. A mai nappal remélhetőleg elindul az a folyamat, amely véget vet a transz emberek hosszan tartó patologizálásának és stigmatizálásának, többek közt az átnevelő terápiának és a kötelező sterilizálásnak.

A munkánk nem ér azonban véget.

  • Továbbra is elengedhetetlen szükség van kitartó nyomásgyakorlásra, hogy minden állam gyakorlatba ültesse a BNO-11-ben foglaltakat. Fontos, hogy az államok töröljenek mindenféle patologizáló szabályozást és biztosítsák, hogy a transz emberek hozzáférjenek transz-specifikus egészségügyi szolgáltatásokhoz és nemük jogi elismeréséhez. 
  • Nemi Inkongruencia helyett olyan kategóriára van szükség, amely hasznos, de nem használ normalizáló és stigmatizáló nyelvezetet. 
  • A gyermekek patologizálásának véget kell vetni, a Gyermekkori Nemi Inkongruenciát törölni kell a BNO-11-ből.  
  • A transz emberek depatologizálása mellett arra is szükség van, hogy a transz emberek alapvető emberi jogait az államok tiszteletben tartsák, különösen az egészségügy területén. 
  • A transz emberek évtizedek óta szenvedik el a patologizálás következményeit. Mint emberi jogi sérelmek elszenvedői, a transz embereknek is joguk van az igazsághoz, rehabilitáláshoz és kártérítéshez. 


Szervezeteink számos webináriumot és eseményt szerveznek majd a BNO-11 folyamat kapcsán.

Szolidaritással,
GATE, AKAHATA, TGEU, APTN, ILGA, Post-Soviet Trans* Coalition, Iranti.org, STP International Campaign Stop Trans Pathologization

A Transvanilla Transznemű Egyesület 2013 óta aktívan részese a kampánynak nemzetközi és hazai szinteken, amikor is az első támogató nyilatkozatot szereztük az illetékes szakmai szervezetektől. Minden évben csatalkoztunk az STP kampányához és tavaly az Alapvető Jogok Biztosával közösen szervezett szakmai műhelykonferenciánkon is az egyik kerekasztal-beszélgetés támája is a mentális depatologizáció volt. Ezután is elkötelkezetten folytatjuk a munkát azért, hogy a döntés mihamarabb hatással legyen a transz emberek mindennapi életére Magyarországon.

Néhány kapcsolódó írásunk:

Álláspontunk a BNO 10-ik verziójának felülvizsgálatával kapcsolatban (2013)

Betegségek nemzetközi osztályozása - a nemi identitás zavarai

A BNO története, rendszere és a transzneműséggel való kapcsolata

Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, kerüljön ki a „Nemi identitás zavarai” a mentális betegségek közül

Az Orvosok Világszövetsége nyilatkozatot adott ki a transznemű emberekről

Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE)"A transznemű emberekkel szembeni diszkrimináció Európában" 2048 (2015)1 számú határozata

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek