Transvanilla Transznemű Egyesület

A transznemű és dzsender-nonkonform tinédzserek egészsége rosszabb


A transznemű és dzsender-nonkonform fiatalok észlelhetően rosszabb fizikai és mentális egészségi állapotról számolnak be és kevésbé valószínűen vesznek részt preventív vizsgálatokon és ellenőrzéseken egy aktuális amerikai tanulmány szerint.

A Pediatrics Journal című gyermekgyógyászati szaklapban publikált munka 80.929 minnesotai középiskolás bevonásával készült. A kutatók azt találták, hogy a magukat transzneműnek vagy gender-nonkonformnak (TGNC) valló fiatalok közel kétharmada gyengének, átlagosnak, esetleg jónak jelölte saját általános egészségi állapotát a nagyon jó vagy kiváló kategóriák helyett. Ez a cisznemű fiatalok értékének közel kétszerese.

A TGNC fiatalok majdnem 60% számolt be hosszútávú mentális problémákról a cisznemű tinédzserek 17%-ával ellentétben. Több, mint felük állította, hogy maradtak már ki az iskolából legalább egyszer az elmúlt hónapban betegség miatt és az orvosi és fogorvosi felülvizsgálatokat is ritkábbnak jelölték meg. Úgyszintén gyakrabban keresték fel az iskolai ápolónőt.

„Amikor az egészségügyi szolgáltatóknak lehetősége van TGNC fiatalokkal foglalkozni fontos, hogy rákérdezzenek ezekre az egészségügyi kockázatokra és korlátokra, amikkel szembesülnek, a kompetens és minőségi ellátáshoz való hozzáférésben vagy annak igénybe vétlében”, tette hozzá a vezető szerző, Nicole Rider a Minnesotai Egyetemről.

„Különösen fontos, hogy a szolgáltatók felismerjék és alkalmazzák a szükséges utánkövetést és utólagos gondozást amennyiben szükséges. Ily módon képesek lehetnek javítani ezen közösség jóllétét.”

A kanadai transznemű fiatalok is egészségügyi kockázatokról számolnak be

Egy aktuális kutatás 923 transz fiatalt kérdezett meg Kanada szerte és azt találták, hogy a fiatalabb tinik (14-18 év) 33%-a és az idősebb fiatalok (19-25) 49%-a számolt be a szükséges fizikai egészségügyi ellátás hiányáról az előző évet illetően.

A transznemű fiatalok közel kétharmada számolt be önkárosító viselkedésről és majd’ minden harmadik kísérelt már meg öngyilkosságot. Azok között is, akik számára elérhető egy családi orvos, 15% érezte magát nagyon kényelmetlenül, amikor kifejezetten a transznemű létet érintő egészségügyi kérdéseket kellett megbeszélnie, állítja a tanulmány.

A transznemű emberek tipikusan alul-ellátott csoportja a populációnak orvosi szempontból, állítja az Ontario Trans Pulse projekt. Egy 2017-es, ebből a projektből származó és a Kanadai Közegészségügyi Felmérésből származó adatokat összevető publikáció egyenlőtlenségeket talált az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben, az ontariói transzneműek 43,9%-a számolt be kielégítetlen egészségügyi szükségletekről az előző évben.

„Egyes korábbi kutatásaink is azt mutatják, hogy a cisznemű fiatalokkal való összehasonlításban a TGNC fiatalok gyakoribb bullying-ról és ennek következtében magasabb fokú érzelmi stresszről és szerhasználatról számolnak be.”, mondta Nicole Rider.

„Ezek az egészségügyi eltérések a negatív tapasztalatok következménye is lehetnek, úgy mint diszkrimináció és minden olyan interakció, ami nem támogatja vagy erősíti meg a nemi identitást és kifejezést; s különböző vizsgálatok erősítik meg, hogy az egészségügyben ez bizony előfordul.” állítja Rider.

A kutatás egy váratlan eredménye, hogy felmért fiatalok majdnem 3%-a vallotta magát transzneműnek vagy dzsender-nonkonformnak, ami magasabb arány, mint, amire a kutatók számítottak.
„A TGNC fiatalok ilyen gyakorisága megerősíti azokat a legújabb következtetéseket, miszerint a korábbi vizsgálatok klasszisokkal alábecsülték a TGNC népesség méretét és felhívhatja az iskolák, mentálhigiénés szakemberek és egészségügyi dolgozók figyelmét arra, hogy iskoláikban és intézményeikben könnyen előfordulhat, hogy találkoznak TGNC fiatalokkal”, mondta Dr. Daniel Shumer, a Michigani Egyetem Gyermekgyógyászati osztályáról.

ENGLISH - #LGRforHungary - Call to action page

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

COVID-19

covid 19 transvanilla

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Transvanilla - Adó 1% - Adószám: 18288786-1-43

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Joomla! hibakereső konzol

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések