Ajánlások:

A felmérések alapján a TGEU a következő ajánlások megvalósítását kéri a lehető leghamarabb azoktól akik a fenntartható közlekedés felügyeletéért irányításáért felelősek Euópában amely mint mechanizmus segíthet elérni a társadalom bevonsával a transzeműek biztonságát.

1) Elfogadni a tömegközlekedés felelősségteljességét és pozitívumát amely minden utas jogát védi beleértve a transznemű személyeket is.

2) Lépéseket tenni a transznemű személyek biztonságának megörzésére a tömegközlekedés használata közben.

3) A meglévő szabályozás áttakintése, minden olyan akadály elháratása, mellyel transznemű személyek találkozhatnak a tömegközlekedést használva, különös tekintettel a jogi és biztonsági kérdésekre.

4)Lehetőség esetén a nemi jelzések eltávolítása a kedvezményes kártyákról, intelligens kártyákról vagy egyébb személyi jegykezelési rendszerből.

5) Tegyék a tömegközlekedést pozitívvá és vonzóvá transznemű utasok és személyzet számára. Ehhez fontos a tömegözlekedés üzemeltetőinek és személyzetének megfelelő és széleskörű tájékoztatása az utasok sokfélesége kapcsán , egyértelműen a transzneműekeről is. Mindezt érzékenyítő képzésekkel, házon belüli figyelem felhívó kampányokkal, transzneműek alkalmazásával, együttműködve helyi és országos transznemű közösségekkel.

6) Mérjék fel a transzneműek speciális igényeit a tömegközlekedéssel kapcsolatban, közvélemény kutatással és minőség ellenőrzéssel, különös tekinettel a biztonságra.

7) „Rólunk semmi, nélkülünk!” konstruktív tárgyalások kezdeményezése a transzneműekkel és közösségeikkel.

8) Kampányokkal történő nyilvános figyelemfelkeltés a „zéro tolerancia” egyértelmű meghirdetésével transzfóbia esetére.

9) Hatékony panaszkezelési rendszer fejlesztése és bevezetése nagy figyelmet fordítva erre és gyorsan kivizsgálva az előítélet motívált diszkriminációt és erőszakot. Talán egy kompenzációs rendszert is magába foglalhatna az ilyen károsultak számára.

10) Aktívan reklámozni a „fenntartható mobilitást mindenki számára”, összefogni a transz közösséggel ebben.

A teljes dokumentum letöltése angol nyelven

A TGEU és a TransVanilla is szeretné kifejezni köszönetét, mindazoknak akik résztvettek a felhívásban és megosztották a javaslataikat és tapasztalataikat a tömegközlekedés használatáról.

transvanilla.hu/tgeu.org