Európa vezető LMBTI-szervezete, az ILGA-Europe legújabb Rainbow Map-je és Indexe megállapítja, hogy bár a közbeszéd egyre megosztottabb és erőszakosabb, különösen a transznemű emberek ellen, az LMBTI-jogok előmozdítására irányuló politikai törekvések kifizetődőek. A térképen a legjobb eredményt azok az országok érték el, amelyek önrendelkezési modell alapján vezették be a nem jogi elismerését.

A 2023. május 11-én, csütörtökön, a Homofóbia, transzfóbia, bifóbia és interszexofóbia elleni nemzetközi napon (IDAHOT+) az Izlandon tartott fórumon közzétették az ILGA-Europe éves Rainbow Europe térképét és Indexét, amely 49 európai országban élő LMBTI személyek jogi és politikai helyzetét rangsorolja.

Az eredményekből kiderült, hogy az elmúlt 12 hónapban az interszex emberek nemi szervi csonkításának tilalma is előrébb juttatta az országokat a rangsorban. Görögország ezzel négy, Spanyolország hat helyet ugrott előre ezzel a negyedik helyet elfoglalva, Finnország az első tízbe került, szintén hat helyet javítva, az önrendelkezési jogon alapuló nem jogi elismerésével. Spanyolország emellett bevezette az önrendelkezési jogon alapuló nem jogi elismerését is.

A nemi identitás és a nemi jellegek szerepelnek a diszkriminációellenes és/vagy gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó jogszabályokban, ami Spanyolország mellett Belgiumot, Izlandot és Moldovát is feljebb emelte a listán.

Magyarország a tavalyihoz képest megint 1 helyet rontott. Az elmúlt egy évben növekedett a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet bűncselekmények száma. Mindemellett pedig érvényben maradtak az LMBTI emberek jogait súlyosan sértő törvények.

Míg a nemi identitást elismerő jogszabályok előretörése jelentős előrelépést jelent ebben az évben, a Rainbow Map-en és az Indexen még több pozitív elmozdulás tapasztalható, nevezetesen:

  • Moldova 14 helyet ugrott előre, mivel a szexuális irányultság és a nemi identitás pozitívan szerepel a foglalkoztatásra, az oktatásra, az áruk és szolgáltatások nyújtására, az egészségügyre, a gyűlölet-bűncselekményekre és a gyűlöletbeszédre vonatkozó jogszabályokban.
  • Szlovénia és Svájc helyet cserélt. Mindkét ország bevezette az azonos neműek házasságát és a közös örökbefogadást. Svájc emellett engedélyezi a párok számára az orvos által asszisztált megtermékenyítést. Horvátország szintén egy helyet lépett előre az azonos nemű párok örökbefogadásának bevezetésével.

Az ILGA-Europe ügyvezető igazgatója, Evelyne Paradis szerint: "Amint azt az idei Rainbow Map kifejezetten bizonyítja, az antidemokratikus erők részéről az LMBTI-ellenes retorika erősödését, különösen a hamis transzellenes narratívák felhasználását olyan európai politikusok próbálják visszaverni, akiknek van bátorságuk kiállni minden polgár alapvető emberi jogai és egyenlősége mellett. A térkép rávilágít arra az egyértelmű tényre, hogy az LMBTI emberek számára a haladás még mindig folyamatban van, illetve fontosabb, mint valaha, ezért több vezetőre van szükség, akik visszaverik a demokrácia elleni támadásokat, és utat törnek mindenki számára. Dicsérjük azokat a politikusokat, akik amikor szükség volt rá kiálltak amellett az álláspont mellett, ami a társadalomban mindenki javát szolgálja, és erre buzdítunk mindenki mást is, hiszen Európa-szerte a demokráciát és az emberi jogokat fenyegeti a szélsőjobboldal."

Katrin Hugendubel, az ILGA-Europe érdekvédelmi igazgatója hozzáteszi: "A kormányok, de más politikai szereplők és intézmények is képesek pozitív változást elérni, és idén ez sikerült is nekik. Sok előrelépés függ a bíróságoktól, például helyi, nemzeti és európai szinten. Lengyelország továbbra is a legrosszabb 43. helyen áll az EU-ban, azonban az ország idén pontokat szerzett az indexen, mivel a bíróságok biztosították, hogy a nem jogi elismeréséhez ne legyen szükség sebészeti beavatkozásra, és az egyenlőségi testület kiterjesztette munkáját az interszex emberekre is. A kifejezetten ellenséges globális légkörben azt látjuk, hogy a különböző szereplők összefognak, és aktívabban lépnek fel az LMBTI-jogok mellett, ami kulcsfontosságú a támadásokkal szemben."

Ezek a támadások a gyülekezési szabadság kihívásában is megmutatkoznak az antidemokratikus erők térnyerésének közegében. Szerbia, ahol az EuroPride-felvonulást súlyosan veszélyeztetett körülmények között rendezték meg, miután a szerb elnök és belügyminiszter az utolsó pillanatban sikertelenül megpróbálta betiltani az eseményt, három helyet rontott, míg Törökország a Pride-gyűlések elleni újabb egyéves kemény fellépést követően továbbra is majdnem a rangsor legvégén áll. Mindez azt mutatja, hogy 2023-ban a nyilvános helyen gyülekezéshez való alapvető jog még mindig nem tekinthető magától értetődőnek.

A 2009 óta minden májusban, a Homofóbia, transzfóbia, bifóbia és interszexofóbia elleni nemzetközi nap (IDAHOBIT) alkalmából kiadott ILGA-Europe Rainbow Map mind a 49 európai országot 0% (az emberi jogok súlyos megsértése, diszkrimináció) és 100% (az emberi jogok tiszteletben tartása, teljes egyenlőség) közötti skálán rangsorolja.

 A teljes jelentést és térképet itt lehet megnézni: http://www.rainbow-europe.org/