Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Szótár|Szótár

még mindig feltöltés alatt...

Transzneműséggel, dzsenderrel, lmbT+ témákkal kapcsolatos kifejezések és azokhoz kapcsolódó emberi jogi, szociológiai és orvosi fogalmak tárháza magyarázattal.

4

47,XYY aneuploidia

Lásd: XYY-szindróma

5

5-alfa-reduktáz hiány

A tesztoszteron érzékeny szövetekben jelenlevő, és a tesztoszteron aktív metabolitjának, a dihidro-tesztoszteronnak a képzésében szerepet játszó szteroid 5alfa-reduktáz enzimnek csökkent, vagy hiányzó működése okozza a kórképet. A betegség klinikai tüneteire jellemző, hogy fiúk, férfiak külső megjelenése nőies.

A

A transzneműek láthatóságának nemzetközi napja

Március 31.-én tartják, azon a napon megmutathatod, hogy támogatod a transz közösséget ők pedig megmutatják magukat. Ez a nemzetközi esemény az ünneplésre koncentrál de ugyanakkor információval igyekszik szolgálni a transz* közösségről.
A dzsender spektrum sokszínűségét ünnepeli és a társadalomban transz* emberek által elért eredményekre fókuszál.

Acquired Immune Deficiency Syndrome

Lásd: AIDS

Agender

Lásd: Nemtelen

AIDS

Az AIDS az angol „Acquired Immune Deficiency Syndrome” rövidítése, magyarul szerzett immunhiányos tünet-együttes, amelyet a HIV fertőzés okoz.
Az AIDS rövidítés jelentése azt foglalja magában, hogy az immunrendszer károsodása már súlyos, és megjelennek a betegségre jellemező tünetek. A laboratóriumi értékek kórosak, a szervezet érzékennyé válik a legközönségesebb fertőzésekre is, emiatt a banális légúti betegségek is súlyosan zajlanak. Egymást érik a gombás, bakteriális- és vírusfertőzések, szövődmények, szervi károsodások, például az idegrendszeré, az emésztőrendszeré vagy a vizeletelválasztó rendszeré.

AIS

Lásd: Androgén-inszenzitivitási szindróma

Aktívan-bi

Egy olyan nemi-specifikus speciális időszak, mikor a kíváncsi/biszexuális személy közvetlen kapcsolatot kezdeményez.

Alkotmány

Lásd: Magyarország alaptörvénye

Alloszóma

Lásd: gonoszóma

Alulöltözés

Lásd: underderssing

Ambiszexuális

Válogatás nélkül érez vonzalmat bármely nem iránt. A személyt aki magát ambiszexuálisnak azonosítja, azonos identitással érezhet testi, lelki és érzelmi vonzalmat szempontból nemre való tekintet nélkül.

American Psychiatric Association

Lásd: Amerikai Pszichiátriai Társaság

Amerikai Pszichiátriai Társaság

Az American Psychiatric Association (APA), magyarul Amerikai Pszichiátriai Társaság szerkeszti a Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) magyarul  Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyve.

Analis szex

A végbélben végzett közösülés.

Androcur

Az Androcur egy antiandrogén hormonkészítmény. Gátolja a férfi nemi hormonok (androgének) hatását, valamint gesztagén hatással (a női szervezet sárgatest hormonjának hatásával) és antigonadotrop hatással (gátolja bizonyos nemi működésekre ható agyalapi mirigyhormonok termelődését) is rendelkezik, ezáltal csökkenti a vérben a tesztoszteron koncentrációját.

Androgén hormonok

Férfi (hím) nemi hormonok, a férfi nemi jelleg kialakulásáért felelős. Elsősorban a herében termelődnek, de a mellékvesékben is megtalálhatók. Az androgének meghatározzák és fenntartják az elsődleges (nemi szervek) és másodlagos (dús szőrzet, mély hangszín, a zsírok eloszlása a szervezetben, izomfejlődés) nemi jelleget. Az androgének kis mennyiségben jelen vannak az egészséges női szervezetben is. Nőknél a petefészek és a mellékvese termel ilyen hormonokat.

Androgén-inszenzitivitási szindróma

Az androgén-inszenzitivitási szindróma, (Androgen Insensitivity Syndrome, rövidítve AIS), tehát a hím nemi hormonra való érzéketlenség tünetegyüttese az ivarszervek magzati fejlődésének a megakadását okozó genetikai állapot. A terhesség 8. hetéig minden magzat, legyen genetikailag akár hím, akár nőnemű, képes arra, hogy férfi vagy női ivarszerveket fejlesszen, és a genetikailag hímnemű (XY ivari kromoszómájú) magzatokban a hím nemi hormonok aktív beavatkozására van szükség a férfi test teljes kifejlődéséhez. Ennek hiányában női testfelépítés alakul ki női külső nemi szervekkel. AIS esetén a magzat fogantatása hím (XY) genetikai kromoszómákkal történik. Embrionális herék fejlődnek ki a magzat testében, amelyek hím nemi hormont (androgént) kezdenek termelni. A ritka AIS magzatokban azonban ezek a hím nemi hormonok nem tudják megvalósítani a hím nemi szervek kifejlődését, mert az AIS magzatok testi szövetei érzéketlenek a hím nemi hormonokra. Ezért a külső nemi szervek fejlődése női irányban folytatódik. A belső női nemi szervek kifejlődését azonban ekkora már megakadályozta egy hormon, (a Müller-féle gátló faktor) amelyet a magzati hím ivarmirigy (here) termel.
Két változata van: a teljes androgén érzéketlenség, (Complete AIS vagy CAIS) amikor a testi szövetek teljesen érzéketlenek a hím nemi hormonokra, és a részleges androgén érzéketlenség, (Partial AIS vagy PAIS) amikor a szövetek kisebb-nagyobb mértékben érzéketlenek vagy érzékenyek a hím nemi hormonokra, a külső nemi szervek megjelenési formáinak széles skáláját eredményezve

Androgínia

Kétneműség, hímnősség. Olyan állapot, amelyben ugyan megtalálhatók a nemi mirigyek (petefészkek, herék), azonban a nemi jelleget meghatározó külső jegyek az ellenkező nem sajátosságait mutatják. Például a nőnél nem alakul ki az emlő, a férfinál viszont igen, a nőnél fokozottá válik a szőrnövekedés, a férfiak ugyanakkor lehetnek szőrtelenek. 

Andrológia

Az orvostudománynak a férfi nemiszervek megbetegedéseivel, funkciózavaraival, a férfi megtermékenyítő képességével és szexualitásával foglakozó ága.

Anorgazmia

Orgazmus hiánya. Az orgazmus a szexuális ingerlés során sem következik be. A működészavar nőknél gyakrabban fordul elő. Általában pszichés problémák okozzák, vagy a partnerek egymást figyelmen kívül hagyó magatartása, esetleg a tapasztalatlanság.

Anticoncipiens

Fogamzásgátló tabletták.

Antifeminizmus

Az antifeminizmus a feminizmus szemléletrendszerével szemben álló, azt bíráló, kritizáló vélemények és elméletek gyűjtőfogalmát és a feminizmussal szemben álló mozgalmat jelenti. A modern antifeminizmus egyrészről társadalomelméleti vonatkozásban vitatja a feminista gondolkodás egyes elemeit, másrészről a magát politikai mozgalomként definiáló feminizmussal folytat politikai küzdelmet.
Michael Flood gender elméletre szakosodott ausztrál szociológus szerint az antifeminizmus legalább az egyikét tagadja a feminizmus alapelveinek, amelyek szerint egyrészt a társadalmi szereposztások nők és férfiak között sem a természet, sem Isten által nem előre elrendeltek, másrészt ezeket a szerepeket át kell alakítani sokkal igazságosabb és elfogadhatóbb szerepkörökké.

Antisocial personality disorder

Lásd: antiszociális személyiségzavar

Antiszociális személyiségzavar

Az antiszociális személyiségzavar vagy szociopátia, (angolul Antisocial personality disorder) a nemzetközi betegség-osztályozási rendszereknek megfelelően a társadalomba való beilleszkedés súlyos zavara. Az antiszociális személyiség a „nem szeret, nem szorong, nem tanul” negatív triásszal írható le a legrövidebben.

Anus

Anus Végbél nyílása a külvilág felé.

APA

Lásd: Amerikai Pszichiátriai Társaság

APC rezisztencia vizsgálat

Aktivált Protein-rezisztencia vizsgálatnak nevezik a Leiden faktor vizsgálatát, amely a trombózis leggyakoribb genetikai hajlamosító tényezőjének kimutatására szolgál, melyre a családi halmozódás jellemző. A thrombozis hajlam (vérrög képződési hajlam) ismerete fontos mütétek, szülés, vagy fogamzásgátlők szedése esetén. Amennyiben valamely betegség kockázatát növelő genetikai változatot hordozzuk, a legfontosabb, hogy odafigyeljünk azon faktorokra, melyek megváltoztathatóak (táplálkozás, dohányzás, mozgás, stb.). A Leiden-mutációt hordozók esetében kiemelten fontos, hogy ne dohányozzanak, ne legyenek túlsúlyosak, mozgásban gazdag életmódot folytassanak, kerüljék bizonyos hormonális fogamzásgátló tabletták használatát.

Asperger-szindróma

Asperger-szindróma esetén a személy kiválóan képes szavakkal kommunikálni például írásban, de a kommunikáció kísérőjelenségeinek (arckifejezés, testbeszéd, hanghordozás) értelmezése nehezen megy neki, a szemkontaktust nehezen viseli stb. az Asperger-szindrómára – az autizmussal ellentétben – jellemző a normális ütemű nyelvi fejlődés, valamint az átlagos vagy annál magasabb intelligenciaszint.

Aszexualitás

Az aszexualitás a nemi érdeklődés maradéktalan hiányát jelenti, az aszexuális ember elutasítja a testiséget.

Autizmus

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Bár a rendellenesség etiológiája (eredete) ismeretlen, a genetikai tényezők fontosnak tűnnek. Okait jelenleg is kutatják.

Autogünefília

Az autogünefília vagy autogünekofília (görög αὐτό- „maga” + γῦνή „nő” + φῖλία „szeret”) egy Ray Blanchard szexológus által 1989-ben megalkotott terminus. A kifejezés azt fedi le, hogy egy férfi szexuálisan felgerjed arra, hogy elképzeli magát nőként. Ez a cross-dressing egyfajta fétisiszta változataként lett megállapítva.
Az autogünefíliát az Amerikai Pszichológusok Szövetsége ismerte fel, amit nemi identitászavarként írtak le: „a nők felé, mindkét nem felé vagy egyik nem felé sem szexuális érdeklődést mutató férfiak erotikus késztetést éreznek azzal, hogy elképzelik magukat nőként”.

Autogünekofília

Lásd: autogünefília

Autoszexualitás

Az autoszexualitás az a jelenség, mikor egy személy inkább előnyben részesíti a maszturbálást a partnerrel végzett szexuális aktussal szemben.

A genetikában arra a folyamatra is alkalmazzák, mikor a szülőpopulációt önmagával keresztezik, és mutáns utódok jönnek létre.

Avoidant személyiségzavar

Avoidant személyiségzavar vagy szorongó (elkerülő, averziv) személyiségzavar.

Avoidant személyiségzavarral élők életét szociális ön-izoláció, erős önvád és túlérzékenység jellemzi. Szélsőséges esetekben az agorafóbia tünetei is megjelennek.

Avoidant személyiségzavarral rendelkezők általában szociálisan diszfunkcionálisnak vagy visszataszítónak képzelik magukat. Megpróbálják elkerülni azokat a helyzeteket, amelyekben megaláztatásnak lehetnek kitéve. A szégyent és az elutasítottságot sokkal rosszabbnak tartják, mint önmaguk izolációját. Általában nem a jogos kritikától, hanem a megaláztatástól, elutasítottságtól és utálattól félnek. A megvetettségtől való rettegés visszatartja őket a felületesnél mélyebb kapcsolatok kiépítésében. Jellemző rájuk a rendkívül alacsony önbecsülés és túlérzékenység a negatív hatásokra.

A tünetei először kora-felnőtt korban válnak nyilvánvalóvá. Gyermekkori érzelmi elutasítottság és csoportokban tapasztalt kirekesztettség növeli ezen betegség kialakulásának kockázatát.

Azonos nemű párok gyermekvállalása

A meleg és leszbikus emberek gyermekvállalását általában sehol sem tiltják. A homoszexuális irányultság nem akadálya a saját gyermek vállalásának (a biológiai szülőket szexuális orientációjuktól függetlenül szülőknek ismerik el), és a legtöbb országban a homoszexuális személyek által történő örökbefogadásnak sincs törvényi akadálya (bár ebben az esetben az azonos nemű párnak általában csak az egyik tagja lesz törvényesen szülő).
Magyarországon az egészségügyi törvény[3] alapján mesterséges megtermékenyítés csak heteroszexuális párok és meddő vagy idős egyedülálló nők számára érhető el, ez utóbbiaknak csak anonim sperma felhasználásával. A törvény szerint tehát leszbikus párok mesterséges megtermékenyítésben nem vehetnek részt, egyedülálló leszbikusok (ha meddők vagy idősek) igen. Ennek ellenére mivel az élettársi kapcsolat könnyen letagadható, nem zárható ki, hogy ezáltal leszbikus párok is gyerekhez jussanak.

Azonos neműek házassága

Az azonos neműek házassága alatt olyan házasságot értünk, amelyet két azonos nemű személy, tehát két nő vagy két férfi köt.
A melegek és leszbikusok jelenleg házasságot köthetnek Argentínában, Belgiumban, Brazíliában, Dániában, Dél-Afrikában, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Izlandon, Kanadában, Norvégiában, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban, Új-Zélandon, Uruguayban, valamint Mexikóban Mexikóvárosban és Quintana Roo tagállamban, az USA számos tagállamában és (fővárosában). Izraelben és Mexikó jelentős részén az azonos neműek ugyan nem köthetnek házasságot, de teljes értékű házasságnak ismerik el a külföldön, illetve a Mexikóvárosban és Quintana Roo tagállamban azonos nemű párok által kötött házasságokat.

B

Baby dyke

Fiatal leszbikus, vagy olyan leszbikus aki butch-ként próbál megjelenni kevés sikerrel.

BD

Lásd: bipoláris zavar

BDSM

A BDSM gyűjtőszó az angol Bondage & discipline (B&D), Domination & submission (D&S), Sadism and masochism (S&M) szavakból képzett rövidítés, magyarul „kötözés-fegyelmezés, dominancia-alávetettség és szadizmus-mazochizmus” fogalmakat jelöli. Korábban egyszerűen a szado-mazochizmus (SM) volt az elterjedtebb kifejezése.

A BDSM olyan szexuális viselkedésformák gyűjtőneve, ahol szexuális élvezet keltését célzó szerepjátékban szélsőségesen elválik az irányító és alárendelt szerep. Két szereplője, az aktív, utasításokat adó úr (dom) vagy úrnő (domina) és a passzív, szenvedő szolga (sub). Switchnek nevezzük azt, akit a dom/domina és sub szerep is kielégít, tehát néha alárendelt, néha irányító félt testesít meg. Az élvezetet vagy nemi élvezetet itt a fájdalom adása és elviselése, a kiszolgáltatottság érzete és más hasonló érzelmek irányítják, generálják, melyekben csak részben, vagy egyáltalán nem kap szerepet a nemi aktus.

Bechdel-teszt

A Bechdel-teszt azt vizsgálja, hogy egy fikciós műben szerepel-e legalább két nő, akik a férfiakon kívül valami másról beszélgetnek. Sok kortárs mű nem teljesíti ennek az egyszerű nemi elfogultság-tesztnek a feltételeit. A teszt nevét Alison Bechdel amerikai képregényíróról kapta. 1985-ben a Dykes to Watch Out For képregényének egyik karaktere fogalmazta meg az ötletet, amit barátjának, Liz Wallace-nak tulajdonított. A tesztet eredetileg filmek értékelésére szánták, azóta más médiákra is alkalmazták. Ismert még mint Bechdel/Wallace-teszt, a Bechdel-szabály, Bechdel törvénye, vagy mint a Mo Movie Measure.Egy elterjedt változata szerint csak azokat a szereplőket kell számításba venni, akiknek ismerjük a nevét.

Bejegyzett élettársi kapcsolat

A bejegyzett élettársi kapcsolat egy olyan párkapcsolati forma, amely a házassághoz hasonlóan állami szerv előtti akaratnyilvánítással, illetve ezt követő nyilvántartásba vétellel jön létre. Az intézményt elsősorban az azonos nemű párok együttélésének jogi elismerésére vezették be, de több országban különnemű személyek is köthetik. A bejegyzett élettársi kapcsolat joghatásai az egyes országokban különbözőek, vannak, ahol a házassággal teljesen azonosak, vannak, ahol inkább a regisztráció nélküli élettársi kapcsolathoz közelítenek.

Beleegyezési korhatár

A beleegyezési korhatár a büntetőjogban az az életkor, amelynek betöltése után az egyén jogot formál arra, hogy szabad döntés alapján létesíthessen szexuális kapcsolatot. Ha tehát valaki olyan személlyel létesít szexuális kapcsolatot, aki nem töltötte be a beleegyezési korhatárnak megfelelő életkort, bűncselekményt követ el.
Magyarországon a beleegyezési korhatár mind azonos, mind különböző neműek közti szexuális kapcsolat esetében 14 év.

Betegség

Az élő szervezet olyan állapota, amelyben az életfolyamatok a normálistól eltérnek.

A betegség legegyszerűbben úgy fogalmazható meg, mint az egészség ellentéte. A testi – lelki – szellemi egyensúly felborulása, amely akadályozza az ember mindennapos tevékenységét és a társadalmi életben való részvételét. A betegség lehet örökletes, szervi eredetű, parazitás vagy sérülésből eredő. Ezenkívül lehet pszichoszomatikus, vagyis lelki eredetű is. A betegségek leküzdésével, illetve a tünetek enyhítésével az orvostudomány foglalkozik.

A pszichológiában néha nehéz megkülönböztetni az (átlagtól való) eltérés, a furcsaság, az elváltozás, a viselkedészavar, illetve a pszichés betegség fogalmát. Egy széles körben elfogadott definíció szerint az egyén csak akkor tekinthető pszichés értelemben betegnek, ha a megvalósított viselkedést egyszerre jellemzi az alábbi négy jellemző:

deviancia: a megvalósított viselkedés mások számára feltűnést keltő, szokatlan, esetleg érthetetlen
distressz: a viselkedést produkáló egyén a boldogtalanság, a kellemetlenség érzését tartósan átéli
diszfunkcionalitás: az egyén képtelenné válik önmaga és társas kapcsolatai fenntartására, a munkavégzésben zavar áll be
veszélyeztetés: az egyén által megvalósított viselkedés a társadalomra és/vagy magára az egyénre nézve veszélyes
A diagnózisok egyértelmű megadásához 1993-tól a Betegségek nemzetközi osztályozása (BNO) kódot használják, mely 1 betűből és általában 4 db számból áll. Korábban a latin volt az elfogadott nyelv a betegségek megjelölésére, amit jelenleg is alkalmaznak az orvosok, így a világ bármely pontján lévő betegről tudni lehet a betegségét.

A betegségnek szubjektív és objektív megnyilvánulásai vannak. Szubjektív tünetek, amelyeket a beteg érez (fáradtság, fájdalom, levertség stb.). Az objektív tünetek azok, amelyeket az orvos füllel, kézzel, szemmel érzékel, illetve egyéb (kémiai, mikroszkópos, bakteriológiai stb.) vizsgálómódszerekkel megállapít.

Betegségek nemzetközi osztályozása

A BNO az egészségügyben használt, a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló kódrendszer rövidítése. A nemzetközi szakirodalom a kódrendszert ICD-nek rövidíti (The International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems). Kialakításának az volt a célja, hogy bármelyik országban megbetegedett, illetve sérülést szerzett személy diagnózisát egységes kódrendszer alapján lehessen besorolni. A szabványos kódolás alapján a különféle statisztikákat, ország jelentéseket egységes kódolás alapján lehet összehasonítani.

Bi-curious

Lásd: bi-kíváncsi

Bi-engedékeny

A bi-engedékeny (Bi-permissive): nem keresi aktívan a kapcsolatot az adott nemmel, de nyitott feléjük. A Kinsey-skála értéke nála 1-től 5-ig terjed. Szinonimái a „heteroflexibis” vagy „homoflexibis” (lásd Bi-kíváncsi).

Bi-kíváncsi

A kifejezést általában személyes hirdetésekben találjuk meg, azoknál, akik magukat heteroszexuálisnak definiálják, de meleg/leszbikus tapasztalatok iránt érdeklődnek. E mögött gyakran sejtenek rejtett vagy elnyomott homoszexualitást.

Bi-permissive

Lásd: bi-engedékeny

Bifóbia

A bifóbia egy olyan kifejezés, ami az idegenkedés, ellenszenv, félelem vagy diszkrimináció leírására szolgál a biszexuális személyekkel szemben, amit produkálhat mind heteroszexuális, mind homoszexuális személy, az eltérő életmód és gondolkodás miatt.

A biszexuális személyek szintén lehetnek homofóbok, vagy heterofóbok. A fóbia megjelenésének oka általában a homoszexuálisok/heteroszexuálisok általi megkülönböztetés. A bifóbia nem szükségszerűen zárja ki a homofóbiát vagy heterofóbiát, de vannak olyan előítéletek, amik jellemzően csak a biszexuálisokhoz kapcsolhatók.

Bigámia

Kétnejűség.

Bináris oppozíció elmélet

A logocentrikus gondolkodás ellentétpárokba rendezi a dolgokat: pozitív fogalmakkal jelöli a férfit (erős, okos) és negatív fogalmakkal a nőt (gyenge, érzékeny). Ez a nőket negatív szerepkörbe deklarálja. (Helene Cixous)

Biológiai nem

A belső és a külső nemi szervek, a kromoszómák és a hormonok határozzák meg, mely szerint nő, férfi és interszex személyek vannak.

Angol kifejezés: Biological sex

Bipolar disorder

Lásd: bipoláris zavar

Bipoláris zavar

A bipoláris zavar – úgy is ismert, mint mániás depresszió – pszichiátriai kórkép, utalva a mánia és a klinikai depresszió váltakozásaira, egy hosszabb időtartamon keresztül.
Az egészséges átlagemberek által időnként tapasztalható feldobott jókedvvel, és levert hangulattal szemben egy bipoláris zavarban szenvedő beteg rendkívül szélsőséges hangulatingadozásokon megy keresztül, melyek akár hónapokig is eltarthatnak.

Biszexualitás

A biszexuális kifejezés azokat jelöli, akik mind a saját nemük, mind az ellenkező nem képviselői iránt érezhetnek szexuális vonzalmat, vagy szerelmet, romantikus vágyakat. A biszexuális szót először a 19. században használták, és a interszexuálisokra alkalmazták. 1914-től hozták kapcsolatba a szexuális orientációval.

Biztonságos szex

Biztonságos szexnek nevezzük az olyan közösülést, amelyben a nemi betegségek tovaterjedésének, valamint a nem kívánt terhesség bekövetkezésének esélye minimális.

BNO

Lásd: betegségek nemzetközi osztályozása

Body image

Lásd: testkép

Borderline Personality Disorder

Lásd: borderline személyiségzavar

Borderline személyiségzavar


A BPD (Borderline Personality Disorder - Borderline személyiségzavar) főként a hangulat szélsőséges ingadozásával, önkárosító tünetekkel és kínzó érzelmi állapotokkal járó tünetegyüttes, valamint a személyközi kapcsolatok, és az énkép/én-identitás instabilitásával jellemezhető súlyos személyiségzavar, mely főként a neurózisokra, és a szociális fóbiára leggyakrabban a depresszióra, a mániás depresszióra, időnként pszichózisra, valamint ritkán, kisebb mértékben a pszichopátiára emlékeztető (bár mindezeknél enyhébb formában megjelenő) tünetek szélsőséges módon változékony megjelenéséből áll, mely állapotok normál állapotokkal váltakozhatnak.

A Borderline personality disorder kifejezést a pszichoanalitikus Adolf Stern használta először 1938-ban. Mai értelmében való használata az 1970-es években az USA-ban a pszichoanalitikus szakirodalomban fogalmazódott meg. 1980-ban a korábbi évtizedekben felhalmozódott nagy mennyiségű pszichoanalitikus valamint pszichiátriai szakirodalom alapján az Amerikai Pszichiátriai Társaság rendezte és vette fel pontosan rendszerezett, meghatározott tünetkritériumokkal a Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyvébe (DSM III). Ezt követően került be a nemzetközi betegségosztályozási rendszerbe, valamint ezt követően kezdték használni pontosabban meghatározott értelmében a klinikai diagnosztikai gyakorlatban.

Becslések szerint az átlagnépesség 2-3%-át [teszi ki így a személyiségzavar típusok között a leggyakoribb személyiségzavar. Nőknél háromszor gyakoribb az előfordulása a férfiakhoz képest . Az Amerikai Pszichiátriai Társaság szerint a borderline személyiségzavar kezelése a legbonyolultabb feladat, amivel egy szakember (pszichológus/pszichiáter) munkája során találkozhat. Ritkábban magyarul határeseti személyiségzavar-nak is nevezik.

BPD

Lásd: borderline személyiségzavar

Bulldyke

Szélsőségesen férfias, határozott, erőteljes karakterű leszbikus nő, (lásd még butch illetve a „Bull Dagger” kifejezést, ahol a hímneműséget még fokozzák a „dagger” hozzácsatolásával, ami tőrt jelent.

Bullying

Lásd: megfélemlítés

Butch

Férfias, vagy fiús karakterű és megjelenésű leszbikus nő megnevezése.Rendszerint rövid hajú, nadrágot hord, mellőzi a sminket és a műkörmöket, a sztereotípiák szerint a femme-hez vonzódik, de ez nem mindig igaz. A butch nő hasonlít egy elnőiesedett férfihoz, abban az értelemben, hogy egyik sem követi a hagyományos társadalmi szerepeket. A maszkulin kinézetű nőket gyakran helyteleníti a társadalom. Fiatal butch-ok közkeletű magyar elnevezése a "fiúslány".

C

CAH

Lásd: kongenitális adrenális hyperplasia

Castratio

Lásd: kasztrálás

CD

Lásd: cross-dresser

Cerclage

Méhszáj zárása.

Cervix

Méhnyak. A méh alsó, elkeskenyedő része, mely a méh és a hüvely közötti összeköttetést biztosítja.

Chondrolaryngoplasty

Lásd: pajzsporc (ádámcsutka) kisebbítés

Cisznem

Akik nem transz* emberek, azok a ciszneműek. Tehát ez alatt értünk mindenkit, akiknek a születésekor meghatározott nemével megegyezik a nemi identitása, biológiai neme és a nemének kifejezése.

Angol kifejezés: Cisgender

Clitoris

Lásd: klitorisz

Coitus

lásd: koitusz

Cölibátus

A cölibátus papi nőtlenség, pontosabban nőtlen papság.

Colon

Vastagbél. Hosszú, csőszerű szerv, amely a vékonybelet összeköti a végbéllel.

Coming out

A coming out vagy coming-out angol kifejezés, magyarul előbújás, arra utal, amikor valaki elmondja egy másik embernek, vagy nyilvánosan felvállalja, hogy leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer stb.

Cross-dresser

A hetvenes években lezajló jelentésmódosulás után egy meglehetősen nagy csoport név nélkül maradt: a női ruhát viselni kedvelő heteroszexuális férfiak illetve férfi ruhát viselő nők. Nem voltak elégedettek a transzvesztita kifejezéssel, ezért elkezdték használni magukra a „cross-dresser” szót. („keresztöltöző”)

A „cross-dresser”-ek elhatárolódnak minden szexuális jellegű fétisizmustól, saját bevallásuk szerint egyszerűen szeretik az ellenkező nem ruháit hordani. Valószínűleg az ő kiállásuk következménye, hogy a transzvesztita fétisizmus fogalma egyértelműen elkülönült a transzvesztitizmustól. A rájuk irányuló figyelem azonban a transzvesztitizmus egy újabb jelentésvariánsának kialakulásához vezetett: transzvesztita alatt néha ezeket a heteroszexuális, női ruhát viselő férfiakat értik (akik saját magukat „cross-dresser”-ként aposztrofálják).

Cross-dressing

A cross-dressing ("keresztöltözés") az a viselkedési forma, amikor heteroszexuális férfiak vagy nők az ellenkező nem ruháit viselik. 

Crossdresser

Lásd: cross-dresser

Crossplay

Amikor valaki a saját nemével ellentétes karakternek öltözik. A crossplay gyökere az olyan férfikarakterek bőségéből ered az animekultúrában, melyek finom, már-már nőies vonásokkal rendelkeznek. Ezekre a szereplőkre a bisónen szóval szoktak hivatkozni, melynek jelentése szó szerinti fordításban „szép fiú”. Ők az olyan kisfiús megjelenésű tradicionális nyugati hősök ázsiai megfelelői, mint Pán Péter vagy Shakespeare Arielje

Csikló

Lásd: klitorisz

Cunnilingus

A női nemi szerv szájjal való szexuális ingerlése. 

Cyberbullying

A cyberbullying, vagy más elnevezéssel elektronikus zaklatás egy új típusa az elsősorban tinédzser korúak közt tapasztalható iskolai kiközösítésnak, ami durvább csúfolódásokból, kárörvendésből és fenyegetésekből álló, az áldozathoz elektronikus úton eljutó üzenetek sorozatát jelenti, melyet egyetlen, vagy több felhasználó visz véghez.
A cyberbullying elsősorban távközlési úton, többnyire az interneten éri utol áldozatát, ismétlődő, ellenséges és az áldozat személyiségfejlődésének, illetve önbecsülésének szempontjából, rendkívül káros módon fejti ki hatását. Ahogy a fiatalabb korosztályon belül egyre inkább terjed az internetes zaklatás, fokozatosan egyre szigorúbb lépésekre szánják el magukat a hatóságok, hogy fellépjenek, akár a törvényhozás szintjén is ezzel az újfajta veszélyhelyzettel szemben.

D

Dekriminalizáció

A dekriminalizáció az a folyamat, amely során egy tevékenységet kivonnak a bűncselekménynek nyilvánított tevékenységek köréből.
A dekriminalizáció, gyakran a társadalom erkölcsi nézeteinek megváltozása okozza. Így egy eredetileg a társadalomra veszélyesnek tartott és ennek megfelelően büntetőjogilag szankcionált tevékenységet, a törvények megváltoztatásával vonnak ki ebből a körből.

Depresszió

A depresszió pszichiátriai megbetegedés. A klinikai pszichiátria megkülönbözteti a depresszió különböző fajtáit: a súlyos depresszív zavar más néven klinikai depresszió, az unipoláris depressziót valamint az unipoláris zavart is. A depresszió megnevezést a köznyelvben gyakran használják többféle pszichiátriai megbetegedés megnevezésére. Így: Mint neurózis, A reaktív depresszió az a depresszív állapot amit valami lelki megrázkódtatás (katasztrófa átélése, egy közeli rokon halála, stb) okozott.

Deviancia

A deviancia olyan magatartás, mely megszegi a közösség vagy társadalom nagy része által elfogadott normákat. Fogalma meglehetősen tág. A deviancia kifejezés a „deviatio” (latin: de=-ról/-ről, via,-ae (f)=út; "az útról való letérés") szóból származik. Minden emberi csoport létezése különféle normákat követel, amelyekhez alkalmazkodhatnak a csoport tagjai.

DHT

A dihidrotesztoszteron, vagy más néven DHT egy metabolikus szteroid, ami 3-10-szer hatékonyabb a normál tesztoszteronnál.
A szervezet a tesztoszteron egy részét DHT-vá bontja le, ami reakcióba lép az Sa redukáló enzimmel. Ez nagyon fontos szerepet játszik a test- és arcszőrzet növekedésében, a hang mélyülésében,és a libido, az izmok és a genitális növekedésben. Más androgénekhez képest, mint például a tesztoszteron, a DHT nem tud ösztradiollá alakulni. Nem anabolikus, így nem segíti elő például az izmok és a csontok növekedését.

Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders

Lásd: DSM

Dihidrotesztoszteron

Lásd: DHT

Disszociatív személyiség

A disszociatív kórképek csoportjába tartozó pszichiátriai zavar, melynek meghatározó jellemzője, hogy az egyénnek két vagy (az esetek felében) több elkülönült személyisége van saját névvel, emlékezettel, melyek között kisebb-nagyobb mértékű átjárás lehetséges.

A multiplex személyiségzavart gyakran összekeverik a skizofréniával, vagy a tudathasadás formáival. Voltaképpen bárki bele eshet ebbe a kis hibába, hiszen a multiplex személyiség is egyfajta tudathasadás, ha ezt szó szerint értjük. Ennek a zavarnak több elnevezést is adtak, a legegyszerűbb és legtalálóbb a többszemélyűség, de a multiplex személyiségzavar kissé szakszerűbb. A betegség velejárója, tünete a fejfájás, az emlékezetkiesés. Ez a zavar nagyon ritkán gyógyítható gyógyszerek segítségével, inkább csak elnyomják a nem kívánt személyiségeket. Általában az összes személyiséget pszichológiai kezelésekkel összeolvaszthatják, persze ezzel is egy teljesen új személyiséget hoznak létre. A kezelés hosszú és bonyolult, a személyiségek nem mindig egyesíthetők; ekkor harmonikus kapcsolatot igyekeznek elérni.

Diszkrimináció

A hátrányos megkülönböztetés, diszkrimináció vagy negatív diszkrimináció a szociológiában ösztönös vagy tudatos kirekesztő, megalázó cselekedet. Indítéka lehet a fölérendeltség (uralom, elsődlegesség, dominancia) megszerzése vagy megtartása az embercsoporton belül vagy csoportok között. Az egyenlő bánásmód elvével ellentétes eljárás. Általa létrejön az esélyegyenlőtlenség, a gazdasági vagy a társadalmi igazságtalanság, melyet a meglévő elsődlegesség, privilégium, aránytalan mentelmi jog, protekció vagy a protekcionizmus bármelyike jellemez. Ürügye pedig a személy vagy embercsoport másiktól eltérő tulajdonságáról (másságáról) szerzett ismeret.

Doller

Ellenkező nemű karakternek öltöznek a dollerek, vagy az irányzat másik nevén: animegao. Ők a Japánban kiguruminak nevezett, mascot-típusú karaktereket alakítók egy alcsoportját képzik. A dollerek gyakran női karakternek öltöző férfiak, vagy épp ennek a fordítottja, a játszott karakterek lehetnek robotok, földönkívüliek vagy állatok is. A teljes testüket fedő öltözéket és maszkot viselnek, ami teljesen elrejti a valódi vonásaikat, s ez által még pontosabban másolhatják le az eredeti karakter kinézetét. Jelmezeik rendelkeznek mindazon stílusjegyekkel és karakterisztikákkal, mely a rajzfilmekre jellemző, mint a hatalmas szemek és az apró száj, melyek oly népszerűek a mangakaraktereknél.

Domina

Latin szó, jelentése úrnő. A mazochista (önkínzó) partner párja, aki fizikailag bántalmazza a partnerét mielőtt azokat szexuális kielégüléshez juttatná.

Drag king

Olyan előadóművész, aki férfiruhába bújva férfiakat játszik a színpadon. Általában nők, de van olyan eset, amikor egy feminin fiú öltözik be férfinak, és játssza a nagy macsót.

Drag queen

Férfi előadóművészek, akik női ruhába bújva énekelnek, táncolnak, vagy playback-elnek és/vagy jó humorukkal szórakoztatják a közönséget

DSM

A Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) magyarul kb. Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyve.

Az American Psychiatric Association (APA), magyarul Amerikai Pszichiátriai Társaság szerkeszti. Feladata segítséget nyújtani az orvosoknak abban, hogy milyen tünetek szerint lehet valakit diagnosztizálni egy mentális betegséggel, valamint a betegségekhez kódot is rendel. Több kiadást élt meg, mert ahogy fejlődik az orvostudomány, a kézikönyv úgy alkalmazkodik a korhoz. Jelenleg a DSM-IV-TR az érvényes.

Dyke

A dyke egy angolból átkerült szleng szó, amit eredetileg a határozott karakterű leszbikusokra, a butch-okra alkalmaztak becsmérlő felhanggal. Ez a használat mind a mai napig létezik, de időközben szert tett egy pozitív töltésre is, ami a viselője magabiztosságára és keménységére utal, vagy egyszerűen semleges szinonimája a leszbikus szónak.

E

EBH

Lásd: Egyenlő Bánásmód Hatóság

Efebofilia

Felnőtt emberek serdülőkhöz való szexuális vonzódása.

Egészség

1948-as megalakulásakor az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az egészséget a következőképpen definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”.

Az egészség dimenziói:

- biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése,
- lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele,
- mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség,
- emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége,
- szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége.

Egészségügyi Világszervezet

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az Egyesült Nemzetek Szervezetének egyik szervezete, a nemzetközi közegészségügy koordináló hatóságaként működik. Székhelye a svájci Genf városban található. A szervezet alapokmánya 1948. április 7-én lépett életbe, s e nap óta minden évben ez az egészségügyi világnap. A WHO a felhatalmazását és forrásait döntő mértékben a Nemzetek Szövetsége Egészségügyi Szervezetétől (Health Organization, HO) örökölte.

Fő feladatai:

- Világszintű iránymutatás az egészségügy területén;
- Együttműködés a kormányokkal a nemzeti egészségügyi programok tervezésében, irányításában és értékelésében;
- Megfelelő egészségügyi technológia, információ és szabványok kifejlesztése és átadása.
- Kiterjedt segélynyújtási, kutató- és irányítási tevékenységet végez az egészségvédelem minden területén, különösen a fertőző betegségek, a járványok, a gyermekbetegségek, a szív- és keringési zavarok, a rák és az AIDS okainak feltárása, a betegségek természete, megelőzése és gyógyításuk terén.

Egyenjogúsítás

Lásd: emancipáció

Egyenlő bánásmód

Az egyenlő bánásmód követelménye a diszkrimináció tilalmának jogi megnevezése. Ezen elv szerint emberek vagy embercsoportok között nem lehet indokolatlanul különbséget tenni. A jogi szabályozás fő kérdése, hogy mi minősül indokolatlan különbségtételnek, hogy ki köteles megtartani az egyenlő bánásmód követelményét, illetve annak megsértése hogyan szankcionálható.

Egyenlő Bánásmód Hatóság

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) országos hatáskörű államigazgatási szerv, amelynek feladata az egyenlő bánásmód megsértése esetén tett panaszok kivizsgálása és az egyenlő bánásmód szempontjainak érvényesítése a közpolitikai folyamatokban.

Elektronikus zaklatás

Lásd: cyberbullying

Előbújás

Lásd: Coming out

Előítélet

Az előítélet a tényeken, a hibás vagy merev általánosításokon alapuló, előre kialakított feltételezés, vélemény. Az előítélet a gondolkodás gazdaságosságra törekvő tulajdonságának velejárója - mindenki él vele, ha nem is éppen az emberekkel kapcsolatosan, viszont nem azonos az előzetes ítélet fogalmával.

Emancipáció

Az emancipáció (egyenjogúsítás) kifejezés a római jogból származik, s eredetileg a felnőtté vált gyermek feletti apai hatalom megszűnését, azaz az egyén saját jogúvá (sui juris) válását jelentette. A fogalom az újkorban a különböző kisebbségek Angliában például a katolikusok, majd a zsidók, a nők, később a munkások egyenjogúságát jelölte. A zsidóságra vonatkoztatva csak a 19. század harmincas–negyvenes éveiben terjedt el.

Emberi immunhiányt okozó vírus

Lásd: HIV 

Erőszak

Az erőszak kifejezés írja le azokat a gyakran előre eltervezett cselekményeket, amelyek más élőlényeknek fájdalmat, sérülést, szenvedést okoznak, illetve más embereket valamire fizikai erővel vagy hatalmi nyomással kényszerítenek. Az erőszak gyakran agresszióval párosul.

Esélyegyenlőség

Az esélyegyenlőség egy olyan általános alapelv, amelynek leglényegesebb szempontjai az Európai Közösség alapító egyezményének 6. cikkelyében (tilalom nemzeti hovatartozás miatti diszkriminációról) valamint a 119.cikkelyében (a nők és férfiak egyenlő bérezése) vannak lefektetve. Ezek az alapelvek minden területen alkalmazandók, különös tekintettel a gazdasági, társadalmi, kulturális és családi életre. Ahhoz, hogy az esélyegyenlőség elve a gyakorlatban is érvényesülhessen, szükség lehet ún. pozitív megkülönböztető intézkedésekre is.

Ex-gay mozgalom

Az ex-gay vagy exodus mozgalom (angolul: exodus movement) egy nemzetközi mozgalom, amely több olyan csoportból áll, melyeknek célja a homoszexuális vagy biszexuális szexuális irányultság heteroszexuálissá változtatása, és/vagy támogatás nyújtása önsegítő csoportokon keresztül, olyan elsősorban vallásos (leginkább keresztény, ritkábban zsidó, muszlim) egyének részére, akik számára a homoszexuális életforma elfogadhatatlan, ezért önmegtartóztató életformát választanak.

Exodus mozgalom

Az ex-gay vagy Exodus mozgalom (angolul: exodus movement) egy nemzetközi mozgalom, amely több olyan csoportból áll, melyeknek célja a homoszexuális vagy biszexuális szexuális irányultság heteroszexuálissá változtatása, és/vagy támogatás nyújtása önsegítő csoportokon keresztül, olyan elsősorban vallásos (leginkább keresztény, ritkábban zsidó, muszlim) egyének részére, akik számára a homoszexuális életforma elfogadhatatlan, ezért önmegtartóztató életformát választanak.

F

Falloplasztika

Lásd: phalloplasty 

Felláció

A pénisz szájjal történő ingerlése, szájba vétele (orális szex)

Feminizmus

A feminizmus politikai eszme és mozgalom, amely kezdeti célja a női egyenjogúságáért való harc. Az mai mozgalmak esetében a kezdeti cél ma is meghatározó, de egyes csoportok tevékenységei már szélesebb területet ölelnek fel.

A feminizmus, számos irányzatának köszönhetően rendkívül sokrétű, és az élet szinte minden területén érezteti a hatását. Egyes mozgalmak kifejezetten a nők gazdasági helyzetével foglalkoznak, mások a fizikai biztonságára helyezik a hangsúlyt, legyen szó akár a családon belüli, akár a munkahelyi erőszakról, vagy épp a prostitúcióról. Akadnak olyanok, akik az egészségügyre specializálódnak, vagy épp a törvények és a jog oldaláról közelítik meg a kérdést. A különböző irányzatokat a közös alapaxióma tartja össze, miszerint: "A nőket, mint társadalmi csoportot, számtalan hátrányos megkülönböztetés és erőszak éri pusztán azért, mert nők." A feminizmus célja tehát az, hogy a nők számára is biztosítsa azokat az emberi jogokat, amelyek egy férfit megilletnek.

Femme

A leszbikus pár passzív és femininebb fele. Feltűnően nőies kinézető leszbikus nő, aki szoknyát hord, nem idegenkedik a magassarkú cipő, a smink, a mélyen dekoltált ruhák viselésétől. A sztereotípiák és a szociológusok szerint a butch párja. A femme-ket néha összekeverik a lipstick leszbikusokkal, akik szintén nőiesek, de rendszerint más nőies leszbikusokhoz vonzódnak.

A femme szót a transznemű közösségek is használják (lásd amikor a transzvesztita, vagy a crossdresser- aki csak csak hobbiként néha ölt egy-egy női ruhadarabot-; teljesen nőnek öltözve, tehát „en femme” hagyja el otthonát.)

Femme dyke

Magát hagyományos női megjelenéssel képviselő leszbikus.

Férfi belső nemiszervek

Here (testis), mellékhere (epididymis), ondóvezeték (ductus deferens), ondóhólyag (vesicula seminalis), az ondóhólyag és az ondóvezeték közös kivezetőcsöve (ductus ejaculatorius), dülmirigy (prostata), Cowper-mirigy (glandula bulbourethralis).

Férfi külső nemiszervek

Herezacskó (scrotum), hímvessző (penis).

Finkbeiner-teszt

A Christie Aschwanden újságíró által összeállított Finkbeiner-teszt olyan ellenőrző lista, ami segíti az újságírókat a szexizmus elkerülésére a női tudósokról szóló cikkeikben.

Fityma

A pénisz makkját nyugalmi állapotában általában beborító előbőr.

Fogyatékosság

A fogyatékosság hosszan tartó fizikai, értelmi, pszichoszociális vagy érzékszervi károsodás, amely számos egyéb akadállyal együtt korlátozhatja egy adott személy teljes, hatékony és másokkal egyenlő társadalmi szerepvállalását. A fogyatékosság egy változó fogalom, bárki bármikor fogyatékossá válhat. A fogyatékosság nem betegség, hanem egy állapot, ami a fogyatékossággal élő személyek és az attitűdbeli, illetve a környezeti akadályok kölcsönhatásának következményéből adódik.

Follicle-stimulating hormone

Lásd: FSH

Follikulus stimuláló hormon

Lásd: FSH

Forearm free flap phalloplasty

Ezzel a phalloplasty eljárással a többi eljáráshoz képest sokkal realisztikusabb és erotikusan sokkal érzékenyebb phallus-t hoznak létre. Ez az alkaron lévő bőr természetének köszönhető (az alkar alsó részén lévő bőr elég szőrtelen és jó összetételű) valamint az idegek és vérerek beültethetőek a bőrrel együtt. A fő hátránya ennek az eljárásnak, hogy nagy felületen marad heg az alkaron és annak is van kockázata, hogy az alkar akár funkcionálisan is sérülhet vagy az érzőidegek is kárt szenvedhetnek. A donor felületet általában a combról vagy ágyékról vett bőrrel fedik be, ezzel egy másodlagos heget hagyva azon a területen is.

Free tissue flap transfer phalloplasty

Az FTFT phalloplasty eljárás egy sokkal újabb és továbbfejlesztett megközelítése a phalloplasztikának, melynek során az ágyékról, a combról vagy az alkarról vesznek szövetet. Az FTFT során a bőr "flap"-et teljesen leválasztják a donor felületről és áthelyezik a meglévő idegszálakkal és vérerekkel együtt az ágyék területére. Itt a flap idegszálait és vérereit mikrosebészeti eljárással az ágyék idegszálaihoz és vérereihez kötik. Teszik ezt azzal a céllal, hogy az új fallosz erotikusan érzékeny legyen és, hogy a pénisz vérellátása kielégítő legyen.

FSH

Follikulus stimuláló hormon, a peteérést elősegitő hormon (Follicle-stimulating hormone) tüszőérést serkentő hormon Az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely a petefészekre hat, és az ott termelődő hormonok - elsősorban az ösztradiol és progeszteron - elválasztását szabályozza. Termelődését a GnRH és a termelődött ösztardiol és progeszteron mennyisége szabályozza.

FTFT phalloplasty

Lásd: free tissue flap transfer phalloplasty

Függőség

Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A függőség jelenségének önmagában nincs pozitív, vagy negatív értéke, jelentését a kontextus adja, például a függőség egy csecsemő számára a túlélést teszi lehetővé – ez Fairbairn szóhasználatában az infantilis függőség.

G

Gendernyelvészet

„Gendernyelvészetnek az alkalmazott nyelvtudománynak azt az ágát nevezzük, amely a férfiak és a nők nyelvhasználatának a biológiai nem (szexus) és a társadalmi nem (gender) által létrejött különbözőségét teszi meg kutatása tárgyául.

A genderqueer (GQ) fogalma a gender (társadalmi nem) és queer (a szó jelentése eredetileg furcsa, különös, szokatlan) összetétele, a társadalmi nemek tudományának egyik alterületéből, a queerelméletből vált ismertté, a nem bináris (férfi vagy nő) nemi identitáshoz kapcsolódik.

Genetika

Genetika (a görög ’gennó’ [γεννώ], ’nemzeni, életet adni’ jelentésű szóból) avagy örökléstan a gének, az öröklődés és az élőlények variációjának tudománya. A szót először az angol tudós, William Bateson használta Adam Sedgewicknek 1905. április 18-án írt levelében, az öröklődést és a variáció tudományát jellemezve vele.

Gillies technika

Ez számít az egyik legkorábbi phalloplasty eljárásnak, melynek során a hasi bőrfelület egy darabját tekerik fel egy ernyedt péniszt létrehozva. Az évek során ezt az eljárást úgy fejlesztették tovább, hogy egy másik darab szintén hasról vett szövetet a "nyers oldalával kifelé" feltekernek és ennek segítségével kialakítanak egy "csövet a csőben", amely gyakorlatilag be van ágyazva a kialakított falloszba és kiterjesztést képez a húgycső számára. Ez a módszer általában egy erotikusan nem érzékeny phalloszt eredményez és gyakran nem elég realisztikus a kinézete sem. Rendszerint egy hajlékony rúd phalloszba ültetése erekció elérésére nyújt lehetőséget.

Glans

A pénisz makkja. A pénisz végén helyezkedik el a rendkívül érzékeny, vékony, idegvégződésekkel teli makk, latinul glans.

Glans clitoridis

A csikló (clitoris) "makkja". Ugyanúgy mint a makk a péniszen, a glans clitoridis is a csikló végén helyezkedik el és nyugalmi állapotban úgynevezett előbőr fedi.

GLBT

Lásd: LMBT

GnRH

A  hypothalamus által termelt hormon, amely az agyalapi mirigy (hypophysis) hormontermelését befolyásolja. Rendkívül fontos hormon a GnRH, azaz a gonadotropin releasing hormon, ennek kulcsszerepe van a női ciklus szabályozásában. A GnRH az LH és FSH termelődésére hat. Az FSH fokozza az ösztrogének termelődését, férfiakban pedig a spermiumok fejlődésért segíti elő. Az LH felelős az ovuláció kiváltásáért. A GnRH leadása lökésszerű, ovuláció előtt 1,5 óránként, utána 3-4 óránként. Az ennél szaporább leadási ritmus vagy a folyamatos leadás csökkenti az FSH és LH termelődését, és gátja a megtermékenyíthetőségnek. Adagolására pulzációs pumpákat fejlesztettek ki. A GnRH szintet csökkenti az anorexia, a kóros soványság, éhezés is. Ugyanis a leptin egy hormon, amit a zsírszövet termel. Ha nincs megfelelő mennyiségben zsírszövet, akkor a leptin szintje nagyon alacsony lesz. Ez az alacsony szint, pedig a GnRH termelődését fogja gátolni, így kimarad a menstruáció.

Gonádok

Nemi mirigyek. A herék (testis) és petefészkek (ovarium) összefoglaló orvosi neve. A gonádok állítják elő az ivarsejteket (a spermiumot és a petesejtet) valamint termelik a férfi és női nemi hormonokat.

Gonadotropin releasing hormon

Lásd: GnRH

Gonadotropinok

Az agyalapi mirigy (hipofizis, hypophysis) által termelt hormonok, melyek a herék vagy a petefészkek működését serkentik. Ilyen a tüszőérést serkentő FSH (follikulus stimuláló) hormon, a sárgatestképző LH (luteinizáló) hormon és a prolaktin. A humán koriongonadotropint (HCG) a terhesség alatt a magzatburok (placenta) egyes sejtjei termelik.

Gonoszóma

A nemet meghatározó kromoszómákat több névvel is illetik: gonoszóma, heterokromoszóma, alloszóma, szexkromoszóma, ivari kromoszóma, nemi kromoszóma.

Emberben a férfiak egy X és egy Y kromoszómával bírnak. Amelyik gyerekük az Y kromoszómát örökli, az a fiuk lesz, amelyik az X-et, az a lányuk. A nőknek két darab X kromoszómájuk van, melyek közül az egyik inaktiválódik és vérkenetben Barr-testként észlelhető.

A többi kromoszómát (emberben 22 pár) autoszomális vagy homológ kromoszómáknak nevezzük.

Gumi

Lásd: óvszer

Günandromorfia

A günandromorfia (gör. güné = nő, androsz = férfi) az a jelenség, amikor egy élőlény hím és nőstény jellegzetességeket is mutat. Leginkább a rovarok, illetve lepkék vizsgálatában használatos. A lepkéknél jól megfigyelhető a jelenség, ivari kétalakúságuk miatt. A günandromorfizmusra ismerünk példát a rákoknál (főleg homároknál), ritkán előfordul madaraknál is.Jó példa a madarak günandromorfiájára a zebrapinty. Ezeknél a pintyeknél lateralizált agyi struktúrák alakulnak ki a közös szteroid-jelzőrendszer ellenére, ami erős bizonyíték egy nem hormonokra épülő, az agy differenciálódását szabályozó, elsődleges nemi meghatározó mechanizmus létezésére nézve.A házityúknál is előfordul günandromorfia.

Gyerekkori nemi identitászavar

BNO-10: A betegségek és az egészséggel kapcsolatos problémák nemzetközi statisztikai osztályozása szerint:

F64.2 kód

Rendszerint kora gyerekkorban, és jóval pubertás előtt jelenik meg, jellemzője, az állandó és intenzív distressz saját (anatómiai) neme miatt, és az ellenkező nemhez való tartozás szüntelen vágya, (esetleg ragaszkodik hozzá, hogy ő ellenkező nemű). Az ellenkező nem ruháival, öltözködésével, tevékenységével való foglalkozás, saját nemének a tagadása. A diagnozishoz alapvető zavarnak kell lennie, némi fiússág lányoknál, vagy lányos viselkedés fiúknál nem elegendő. A pubertáskort elért vagy azt meghaladt egyének nemi-identitás zavarát az F66.- csoportnál kell besorolni.
Kivéve: ego-disztoniás szexuális orientáció (F66.1)
a szexuális érés zavara (F66.0)

Gynaecology

lásd: nőgyógyászat

Gynecomastia

Gynecomastia  (a görög  gyne= nő  és  mastos= mell  szóból)  a férfiak nem tipikus, rendszerint jóindulatú mell-nagyobbodása, valamilyen hormonális zavar következtében. A megnagyobbodás lehet enyhe vagy erőteljes, időszakos vagy állandó. Lehet aszimmetrikus, sőt, néha fájdalmas  is. 

Gyűlölet-bűncselekmény

Gyűlölet-bűncselekmény (angolul hate crime) alatt olyan bűncselekményeket értünk, amelyekben a tett elkövetésének indoka az áldozat valamely társadalmi csoporthoz tartozása. A gyűlölet-bűncselekmények áldozatai legtöbbször a faji, etnikai, nemzeti, vallási, szexuális orientáció, nemi identitás vagy fogyatékosság szerinti kisebbségi csoportok tagjai közül kerülnek ki. A gyűlölet-bűncselekmények elsősorban erőszakos cselekményeket foglalnak magukba, de kiterjesztett értelemben a zaklatás és a gyűlöletbeszéd is ebbe a kategóriába tartozik.

Gyűlöletbeszéd

A gyűlöletbeszéd (angolul hate speech) olyan szóbeli vagy írásbeli megnyilvánulás, amelynek célja valamely társadalmi csoport megalázása, megfélemlítése vagy a csoport tagjai elleni erőszak vagy előítéletes fellépés kiváltása. A gyűlöletbeszéd legtöbbször faji, etnikai, nemzeti, vallási, szexuális orientáció, nemi identitás vagy fogyatékosság szerinti kisebbségi csoportok ellen irányul.

H

Hangterápia

A transz nőknek a számukra megfelelő hang elsajátításának meghatározó része lehet a tranziciójukban. A beszédtanároknak, logopédusoknak, valamint a foniátereknek segítehetik őket ebben a folyamatban.
A transznemű hangterápia olyan multidiszciplináris terület, amely különböző módszerek kombinációjának alkalmazásával vezet sikerességhez.

Határeseti személyiségzavar

Lásd: borderline személyiségzavar

Hate crime

Lásd: gyűlölet-bűncselekmény

Hate speech

Lásd: gyűlöletbeszéd

Hátrányos megkülönböztetés

Lásd: diszkrimináció

Here

(testis) A herezacskón belül található két tojás alakú mirigy, amelyek spermiumokat és férfi nemi hormonokat termelnek.

Herezacskó

(szkrótum, scrotum) Az a külső, zsákszerű bőrzacskó, mely a férfiaknál a heréket tartalmazza.

Hermafrodita

Az interszexuálisok korábbi, politikailag nem korrekt elnevezése.

Heterofóbia

A heterofóbia szó jelentése félelem, idegenkedés a heteroszexuálisoktól, illetve a heteroszexuális magatartástól. Tágabb értelemben a heteroszexuálisok elleni diszkrimináció általános megnevezése, hasonlóan a faji diszkrimináció esetében használt rasszizmus, és a nemi diszkrimináció esetében használt szexizmus kifejezéshez.

A heterofóbia sokak számára zavarba ejtő kifejezés. Egyesek ezt is csupán egynek tekintik a számos áltudományos frázis közül. Mások párhuzamot vonnak a heterofóbia és a homofóbia között, néhányan pedig a szó etimológiai helytelensége mellett érvelnek.

Heterokromoszóma

Lásd: gonoszóma

Heteronormativitás

A heteronormativitás azon normák (értékek és viselkedési szabályok) összessége, amelyek az embereket két egymást kiegészítő, eltérő szerepekkel rendelkező nemre (férfiakra és nőkre) osztják, illetve amelyek a heteroszexuális kapcsolatot tekintik az egyetlen elfogadható szexuális irányultságnak. A heteronormativitás tehát a biológiai nem, a társadalmi nem és a nemi szerepek illeszkedését hirdeti.

Hímvessző

lásd: pénisz

Hipogonadizmus

A nemi mirigyek (a herék és a petefészkek) bármely okból bekövetkező csökkent működése.

Hiszterektómia

Méheltávolítás.

HIV

A HIV az angol „Human Immundeficiency Virus” rövidítése, amelynek magyar jelentése emberi immunhiányt okozó vírus.
A HIV pozitivitás a fertőzés tényét jelzi, azt, hogy a vírus jelen van a szervezetben. A HIV fertőzött személy hosszú ideig, évekig, akár évtizedekig is tünetmentes lehet. Ez alatt az időszak alatt az immunrendszer csak részben károsodott, azaz még működik a védekezőrendszer más fertőzések és daganatos betegségekkel szemben.

Homofil mozgalom

A homofil mozgalom a második világháború után Nyugat-Európában és Észak-Amerikában kialakult, a homoszexuálisok társadalmi elfogadásáért küzdő mozgalom volt. Bár a későbbiek során számos kritika érte túlzott konformizmusáért, tény hogy a homofil szervezetek voltak a világ első melegszervezetei, és hogy az adott társadalmi környezetben már a mozgalom korlátozott célkitűzései is komoly ellenérzéseket, olykor retorziókat váltottak ki.

Homofóbia

A homofóbia szó jelentése félelem, idegenkedés a homoszexualitástól, illetve a homoszexuálisoktól. Tágabb értelemben a homoszexuálisokkal szembeni ellenérzések, diszkrimináció általános megnevezése.

Homofóbia és transzfóbia ellenes világnap

Május 17.-én tartják, mert ezen a napon törölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást. Ennek ellenére még ma is sokakat ér hátrányos megkülönböztetés azért, mert a saját nemükhöz vonzódnak.
Minden évben ez a nap mindenkit arra szólít fel, hogy további kezdeményezésekre és cselekvésre van szükség. A világ több mint 100 országában, minden kontinensen, Albániától Zimbabwéig különböző rendezvényeken (kiállításokon, vitákon, TV és rádióprogramokban, stb.) egyesületekkel, szervezetekkel, önkormányzatokkal és kormányokkal közösen hívjuk fel a figyelmet az előttünk álló feladatokra.

Hormon Replacement Therapy

Lásd: HRT 

HRT

Hormonpótló kezelés.

Húgycső

(uretra) Az a cső, amelyen át a vizelet a húgyhólyagból a külvilágba jut.

Human Immundeficiency Virus

Lásd: HIV

Hüvely

(vagina) Egy kötőszövetes-izmos falú, nyálkahártyával bélelt cső, mely a méh alatt helyezkedik el, és alsó vége a gáton nyílik.

Hysterectomia

Lásd: hiszterektómia

I

ICD

Lásd: betegségek nemzetközi osztályozása

IDAHOT

Lásd: homofóbia és transzfóbia ellenes világnap

Identitás

Az identitás én-azonosság, önmeghatározás szerepeken, magatartásformákon, értékrendszeren keresztül, mely a "teljes én" érzésével társul. A személyiségfejlődés eredménye, a szocializáció eredménye, az emberi kölcsönhatások során jön létre.

Erik H. Erikson fejlődéselméletének ötödik szakasza a pubertás, melynek legfontosabb feladata az identitás kialakulása, mely serdülőkor végére (18-22 éves kor körül) befejeződik. Az identitás formálódása egy életen át tartó folyamat különböző szerepeken keresztül, melyekkel az egyén azonosul.

ILGA

z egyetlen világszintű csoport amelynek tagjai a leszbikus, meleg, biszexuális, transz és interszex emberek egyenlőségéért dolgoznak.
Az International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) 1978-ban alakult, ma 750 LMBTI csoport a tagja több mint 110 országban. Aktívan kampányol az LMBT jogokért a nemzetközi emberi és polgári jogok területén valamint, rendszeresen fellép az ENSZ-ben és különböző kormányoknál. Az ILGA akkreditált tagja az ENSZ-nek a Gazdasági és Szociális Tanács-ban tanácsadói joggal bíró szervezet.

ILGA-Europe

Az International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) európai regionális szervezete. 

Intense Pulsed Light

Lásd: IPL

International Day Against Homophobia and Transphobia

Lásd: homofóbia és transzfóbia ellenes világnap

International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association

Lásd: ILGA

International Transgender Day of Visibility

Lásd: A transzneműek láthatóságának nemzetközi napja

Azok az emberek, akik a nemi anatómiai jegyek (kromoszómák, hormonok, külső és belső nemi szervek) olyan kombinációjával rendelkeznek, amelyek sem a férfiak, sem a nők esetében nem szokványosak.

Angol kifejezés: Intersex

Intolerancia

Az általános tolerancia szó ellentéte az intolerancia, ami bizonyos dolgok iránti türelmetlenséget jelent, valakivel, vagy valamilyen, (főleg vallási) nézettel szemben. Orvosi értelemben is használják, itt főképp a gyógyszerekkel való összeférhetetlenséget jelöli.

Az intoleráns is (vallási, politikai stb.) nézetekkel szembeni türelmetlenséget jelentett, ma már inkább ezek teljes elutasítását értjük alatta.

IPL

Az IPL (Intense Pulsed Light) nagy energia sűrűségű, lökésekben - villanásokban - leadott, nem összefüggő fényű besugárzást jelent. A széles spektrumú (400-1200 nm) fénnyel működő IPL technológia lehetővé teszi a bőr mélyebb területeire ható besugárzásokat.
A váltható lencse segítségével nemcsak szőrtelenítésre alkalmas, hanem más gyógyászati és esztétikai beavatkozáshoz is maradandó eredményt nyújt.

Ivari kromoszóma

Lásd: gonoszóma

Ivart meghatározó XY rendszer

Az ivart meghatározó XY rendszer egy elég jól ismert ivart meghatározó rendszer, megtaláljuk mind embernél, mind a többi emlősnél. Az X–Y rendszerben a nők két hasonló gonoszómával (XX), míg a férfiak két különbözővel rendelkeznek (XY). Egyes fajoknál, így az embernél is az Y kromoszóma pszeudoautoszomális régiójában található SRY gén határozza meg az egyed hím mivoltát, másoknál – mint például az ecetmuslica (Drosophila melanogaster) esetében – a kettős X kromoszóma jelenléte határozza meg, hogy az egyed nősténnyé fejlődjön.
Az XY nemet meghatározó rendszert egymástól függetlenül írták le Nettie Stevens és Edmund Beecher Wilson 1905-ben.

J

Jacob-szindróma

Lásd: XYY-szindróma

Jaoi

A Jaoi (やおい), nemzetközi használatban yaoi kifejezés homoszexuális tartalmat, tehát férfi-férfi kapcsolatot jelent manga, dódzsinsi, anime műfajok esetén.

Juri

A juri (百合; Hepburn-átírással: yuri?) és sodzsó-ai (少女愛; Hepburn-átírással: shojō-ai?) kifejezések leszbikus tartalmat, tehát lány-lány kapcsolatot jelentenek anime és manga műfajok esetén. (Lásd még "femslash": tehát female-slash, úgy is ismert mint saffic, femmeslash, girlslash, vagy csak egyszerűen slash, de utóbbi jelent fiú-fiú szerelmet is.)

K

Kankó

A kankó vagy tripper, tudományos nevén gonorrhoea nemi érintkezéssel terjedő bakteriális fertőzés, mely a nemi szervek és a húgyutak gyulladását okozza.

Kanner-szindróma

A Kanner-szindróma, avagy kisgyermekkori autizmus egy diagnosztikai kategória. Neurobiológiai, pervazív fejlődési zavar, az autizmus klasszikus erős formája. A rendellenességhez az alábbi tünetek társulnak: a gyermekeknél már 3 éves kor előtt megfigyelhető, hogy társaikhoz képest visszamaradnak a kommunikációban, a szociális viselkedésben és a rugalmas gondolkodásban. 

Kasztrálás

A kasztrálás (castratio) olyan laikus beavatkozás/sebészeti műtét, melynek során az egyik vagy mindkét férfi gonádot, herét eltávolítják.

Katatónia

A katatónia egy pszichiátriai tünet, amelyet a tudathasadásos elmezavarban (skizofrénia) szenvedőknél lehet megfigyelni. A tünetek két csoportba oszthatók. Az egyik esetben a beteg órákig vagy napokig teljes mozdulatlanságba dermedve elzárkózik a külvilágtól, nem akar beszélni és táplálkozni sem (stupor). A tünetek másik csoportját az izgalmi tünetek alkotják, a minden ok nélkül jelentkező mozgásrohamok, amelyek lehetnek ritmusosak is (pl. a beteg föl-alá sétál). Gyakran előfordul, hogy a beteg mozgásrohamai közben betöri az ablakot vagy bútorokat rongál.

Katéter

Vékony, rugalmas, hajlékony cső, amelyen keresztül folyadék juttatható a szervezetbe, vagy vezethető el a testből.

Keresztöltözés

Lásd: cross-dressing

Keresztöltöző

Lásd: cross-dresser

Kinsey-skála

A Kinsey-skála Alfred Kinsey nevéhez fűződik, aki úgy vélte, hogy az emberek nem oszthatók be a hagyományos módszerek szerint hetero-, bi-, illetve homoszexuálisnak. Ezért a probléma megoldására létrehozott egy nullától hatig tartó skálát, amiben a 0 jelenti a teljesen heteroszexuális embert, a 6-os pedig a teljesen homoszexuálist. Kinsey szerint a legtöbb ember valahol a kettő között található. Az aszexuális embereket Kinsey X-szel jelölte.

Kisajkak

(labium minus pudendi, labia minora) E két ajak finom bőrréteg, amely a nagyajak között helyezkedik el, Hátul összeolvad a nagyajkak belső felületével, és bőrredőt képez. Elöl azonban a két kisajak egy-egy külön redőre oszlik és körülveszi a csiklót. A nagyajkak olykor eltakarják a kisajkat, máskor a kisajkak kitüremkednek.

Kisebbség

A kisebbség társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé-kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező (például etnikai, vallási vagy egyéb) csoport.

Klinefelter-szindróma

A Klinefelter-szindróma (még mint XXY vagy 47,XXY férfiak) a here kromoszómaaberráció okozta rendellenessége, amely heresorvadással, terméketlenséggel, sajátos (nőies) testi alkattal jár, és gyakran társul pszichés zavarokkal. Gyakorisága: 500-1000 férfiszületés közül egy érintett.

A betegségről Harry Fitch Klinefelter USA-beli orvos írt először cikket 1942-ben a Journal of Clinical Endocrinology c. amerikai szaklapba, olyan szindrómaként, amelynek jellegzetessége a nemi jegyek zavara férfiaknál.

A szindróma tipikus tünetei a másodlagos női nemi jegyek fejlettsége, például ginekomasztia (a mell megnagyobbodása), széles medence és nőies fanszőrzet. Emellett a herék kicsik maradnak, a hím nemi hormonok (androgének) csak csökkentett mértékben termelődnek. A pubertáskor előtt fiúknál meghatározott jegyek utalnak a Klinefelter-szindrómára (fokozott tűszőhormon-elválasztás).

Klinikai szakpszichológus

A klinikai szakpszichológus olyan pszichológus, aki az MA/MSc (master) szintű diploma megszerzése után klinikai szakpszichológusi képzést teljesített. Többnyire pszichés betegségben szenvedő egyének diagnosztikájával, betegvezetéssel, gyógyító munkával foglalkoznak. Mivel a pszichológia az emberi véselkedés és szellem tudománya, a pszichológus az emberi lélek és viselkedés szakértője, aki vizsgálódásának módját tekintve bölcsész, ezért Magyarországon még sok helyen a Bölcsészkar részét képezi a pszichológia szak.

Fontos tudni, hogy klinikai szakpszichológus nem azonos a pszichiáterrel.

Klitorisz

(Clitoris, csikló) - a női nemi szerv legérzékenyebb része, a hüvelybemenet előtt, a szeméremajkak csúcsánál helyezkedik el. Szövettanilag a pénisszel azonos telepből alakul ki, ezért szexuális izgalom alatt méretében megnövekszik, váladékot termel, vérbővé válik. A pénisz csökevényes maradványa nőknél.

Koitusz

Szeretkezés, párzás. Magát a szexuális aktust jelenti, de bővebb értelemben benne van az előjáték és a levezető utójáték is.

Koleszterin

A koleszterin (C27H46O) szteránvázas vegyület, amely minden emberi és állati sejtben megtalálható. Különösen nagy mennyiségben fordul elő egyes szervekben, pl. a mellékvesében, idegrendszerben. Koleszterint a szervezet minden sejtje előállít; a legnagyobb mennyiséget a máj. A sejthártyák felépítésében van fontos szerepe, továbbá sokféle hormon szintézisének kiindulási anyaga.

Kondom

Lásd: óvszer

Kongenitális adrenális hyperplasia

A „kongenitális adrenális hyperplasia”  (CAH)  orvosi terminusa  szó szerint fordítva „vele született adrenális  túlnövést”  jelent.  Az  adrenális mirigyek hibás működésére  utal, amelyek a vesék mellett találhatók és a test növekedése számára fontos hormonokat termelnek.  A hibás működés esetén azonban nem termelnek optimális mennyiségű hormont,  hanem az adrenális mirigy külső része (az ún. „adrenális kortex”)  megvastagszik  (vagyis  hiperplasztikussá  válik) , s így nem képes megfelelően működni. Ennek folytán a a hormontermelés gyengül, s vele együtt a magzat és később a gyermek és felnőtt  fejlődése is.  Ez komoly egészségi problémákat okozhat, s egyenek közt az interszexualitás bizonyos formáit is létrehozhatja.

Koton

Lásd: óvszer

Kunnilingusz

Lásd: cunnilingus

L

Labia maiora

Lásd: nagyajkak

Labia minora

Lásd: kisajkak

Labium majus pudendi

Lásd: nagyajkak

Labium minus pudendi

Lásd: kisajkak

Ladyboy

A ladyboy vagy kathőj a transz nők leggyakoribb megnevezése Thaiföldön. Nevezik őket még a következő módokon is: ladyboy, szao (vagy phujing) praphet szong („egy másfajta női nem”), phet thí szam (Harmadik nem). A kathőj szó valószínűleg khmer eredetű. A kathőj szó nem pontos megfelelője a transz nő (transwoman) kifejezésnek – sokszor pejoratív értelemben használják.

Lavender marriage

Lásd: levendula házasság

Levendula házasság

A levendula házasság olyan férfi és nő között létrejövő - valódi érzelmi közösségen nem feltétlenül alapuló - érdekházasság szleng neve, amelyet az egyik vagy mindkét házastárs homo- vagy biszexualitásának elleplezése céljából kötnek.

Lézeres szőrtelenítés

A fény impulzusos epilálás már világszerte bevált módszer a tartós epilálásra.
Elméleti alapja, hogy az orvosi gyakorlatban használt fény sugár csak a sötét színű festékekben nyelődik el. A bőrön a lézersugár nyomtalanul áthalad. A szőrtüszők sötét festékanyagában (melanin) és a sötét színű tetoválásokban viszont elnyelődik.
A megvilágítás hatására a kezelt területen 1-2 hét elteltével kipotyognak az aktív növekvő szőrszálak.

LGBT

Lásd: LMBT

Libidó

A nemi vágyat vagy késztetést jelentő szó.

Lingvicizmus

A lingvicizmus a nyelvi diszkrimináció egy fajtája, olyan ideológiák és struktúrák neve, amelyek a nyelvi alapon elkülönülő közösségek közötti egyenlőtlen hatalommegosztást segítik elő, illetve reprodukálják.

Lipstick Dyke

Szinonimája a lipstick leszbikusnak.

Lipstick leszbikus

A lipstick leszbikus egy szlengszó, olyan 'nőies' homoszexuális nőt jelent, akit más nőies leszbikusok vonzanak.
A lipstick szó rúzst jelent. A lipstick leszbikusok szívesen sminkelik magukat, a hajukat hosszúra növesztik, szívesen öltözködnek egészében véve nőiesen és a saját nemüket is a másik félben megtalált nőiességért szeretik.

LMBT

Az LMBT betűszó a nemzetközi szóhasználatban elterjedt LGBT (GLBT) magyar fordítása. A rövidítés feloldása: Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek.

Lobbizás

A lobbizás (angolul lobbying vagy lobby, más néven public affairs) a kapcsolatok kiépítését és fenntartását, negatív intézkedések hatásának kivédését, előnyök szerzését stb. szolgálja, szigorúan a törvényes keretek (de facto a demokrácia és a kapitalizmus) adta lehetőségek között. Elsődleges hangsúlya a kommunikáción van.

M

Magyar Pszichiátriai Társaság

Magyar Pszichiátriai Társaság/Hungarian Psychiatric Assotiation (1980-napjainkig). Magyarországon 1933-tól a pszichiátria, a psychoanalízis egyre inkább háttérbe szorult, 1948-ban beszüntette a politika, csak látens módon élt tovább. Számos előzetes apró munka kellett ahhoz, hogy 1980-ben megalakulhasson a Társaság.

Magyarország alaptörvénye

Magyarország Alaptörvénye (korábban Alkotmánya) a magyar jogi hierarchiában a legfelsőbb jogszabály, amely 2012. január 1-jén lépett hatályba.
Az Országgyűlés az Alaptörvényben szabályozza Magyarország jogrendjét, az állampolgárok alapvető jogait és kötelezettségeit, meghatározza az államszervezetre vonatkozó alapvető szabályokat. Mivel az Alaptörvény az állam legmagasabb szintű törvénye, egyetlen más jogszabály sem lehet ellentétes vele, efelett az Alkotmánybíróság őrködik.

Május 17.

Lásd: homofóbia és transzfóbia ellenes világnap

Makk

Lásd: glans

Mammográfia

Emlőröntgen.

Mammográfia

Emlőröntgen.

Március 31.

Lásd: A transzneműek láthatóságának nemzetközi napja

Mastectomia

Az emlő sebészi eltávolítása.

Masztektómia

Lásd: mastectomia

Maszturbáció

Önkielégítés.

Medence

(Pelvis) A has alsó része, amely a medencecsontok között helyezkedik el.

Megfélemlítés

A megfélemlítés (angol szóval bullying, hasonló értelemben használatos még: terrorizálás, zsarnokoskodás, erőszakoskodás, kegyetlenkedés, megalázás, gyötrés, zaklatás, szekálás, szívatás, szadizás, kötekedés) a bántalmazás egy fajtája. Olyan ismétlődő viselkedést jelent, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani vagy megerősíteni, az „erőegyensúlyt” ezáltal megszüntetve.Ez a felborult erőegyensúly egyaránt jelenthet társas és/vagy fizikai befolyást. A megfélemlítés áldozatát gyakran célpontnak nevezik.

Méh

(uterus) Kb. 7x4x4 cm-es méretű, körte formájú üreges, simaizom szerv, amely a húgyhólyag és a végbél között - a hashártya alatti térben - helyezkedik el, és a belső női nemi szervekhez tartozik. Fő részei a méhtest (corpus uteri) és a méhnyak (cervix uteri). Üregét a méhnyálkahártya (endometrium) béleli, falának legnagyobb részét a méhizomzat (myometrium) képezi, kívül a hashártya (perimetrium) borítja.

Méhkürt

Méhkürt (petevezeték, tuba uterina, Fallopii, salpings, salpinx, fallop-vezeték) A méhből kétoldalt kiinduló, 12 cm hosszú, hullámos lefutású, üreges nyúlványok, melyek a szabad hasüregbe nyílnak a petefészkek közelében.

Melegmaffia

A melegmaffia (angol nyelvterületen Gay Mafia, esetleg finomkodóan „Velvet Mafia”, tehát Bársonymaffia, vagy Lavender Mafia, azaz Levendulamaffia – utalva a rózsaszín háromszög ismert melegszimbólumra) a homoszexuális-lobby leírására szolgáló kifejezés. A terminust jellemzően leginkább a melegjogi aktivistákhoz és a témával kiemelten foglalkozó hollywoodi filmekhez kapcsolva emlegetik. Maguk a melegek szintén használják saját magukra, de inkább humoros töltettel. (Lásd az azonos nevű kabarét Los Angelesben.) A „melegmaffia” típusú szóbeszédek tárgyai között van a férfikollégákat, ismerősöket ért eltussolt szexuális zaklatás, a nős férfiak házasságon kívüli homoszexuális kilengése és a férfiprostitúció.

Mellkasröntgen-vizsgálat

A mellkasban elhelyezkedő szervek - tüdő, szív, erek - ábrázolására, az esetleges kóros elváltozások felismerésére használt diagnosztikai eljárás.

Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyve

Lásd: DSM

Metroszexualitás

metroszexualitás nagyvárosban élő többnyire egyedülálló férfiak jellemzője, akik sokat költenek kozmetikumokra, fodrászra, divatra és sokat törődnek a külsejükkel.

A szó a „metropolitan” és a „heterosexual” angol szavakból keletkezett, és csak mellékesen utal szexuális beállítottságra, nem határozza meg a szexuális preferenciákat, hanem az olyan heteroszexuális férfiak extravagáns életstílusát jellemzi, akik nem látszanak súlyt helyezni arra, hogy egy férfias szerepképbe kategorizálják be őket. Olyan életstílust követnek, amit inkább a nőies vagy a homoszexuális jelzővel szoktak ellátni.

A metroszexuális szót első ízben a Mark Simpson brit újságíró publikálta. A metroszexualitás tipikus képviselőjének tekintik David Beckhamet.

Modified forearm free flap phalloplasty

Phalloplasty esetében, hogy az alkaron lévő hegek méretét csökkentsék, néhány orvos az alkari áthelyezéses technikákat az ágyéki eljárásokkal ötvözte. A sebész dönthet úgy, hogy a phallus nagyobb részét egy nem igazán érzékeny forrásból, mondjuk az ágyék szöveteiből hozza létre de egy későbbi lépcsőben érzékeny szövetet használ az alkarról, hogy abból alakítsa ki a pénisz végét. Egy másik megközelítésben a vágások minimalizálása érdekében szövet expandereket ültetnek az alkarba néhány hónapra így amikor szövetet vesznek az alkarról a donor felületet lezárásakor nincs szükség máshonnan vett bőr beültetésére. 

N

Nagyajkak

(labium majus pudendi, labia maiora) A legkívül elhelyezkedő külső nemi szervek. A két nagyajak rendszerint összeér, és eltakarja a többi külső nemi szervet. A gáttól húzódik a szeméremdomb csúcsáig.

Nem jogi elismerése

A nem jogi elismerése az a folyamat, amely során a személy nevét és a nemével kapcsolatos adatokat a hivatalos okmányaiban és az összes hivatali nyilvántartásban megváltoztatják, annak érdekében, hogy az adott személy nemi identitását hivatalosan is elismerjék. A különböző államok eltérő feltételeket szabhatnak ahhoz, hogy ki jogosult erre, noha a kényszer-sterilizáció, a kényszer válás, a kötelező mentális betegségről szóló diagnózis vagy korhatár olyan feltételek, amelyek egyértelműen sértik az egyén emberi jogait. 

Nem kifejezése

Az a mód, ahogyan egy ember a külső megjelenésével és/vagy viselkedési, öltözködési, hajviseleti, hangbeli, testi és egyéb külső és fizikai jellemzőivel kifejezi önmagát.

Angol kifejezés: Gender expression

Nemek egyenlősége iránti érzékenység

A nemek társadalmi dimenziójának kezelése és figyelembe vétele.

Nemek társadalmi egyenlősége

Fogalom, amely azt jelenti, hogy minden emberi lény szabadon fejlesztheti saját személyes képességeit, és szabad választási lehetőséggel bír anélkül, hogy szigorú nemi szerepek által meghatározott korlátozások vonatkoznának rá, amely azt jelenti, hogy a nők és a férfiak különböző viselkedését, vágyait és igényeit egyenlő mértékben értékelik, veszik figyelembe és részesítik előnyben.

Nemi apartheid

Lásd: nemi szegregáció

Nemi identitás

Minden ember mélyen átérzett belső és egyéni tapasztalata a neméről, amely lehet, nem felel meg a születésekor meghatározott nemének, beleértve a testének személyes érzését (amely magában foglalhatja, /amennyiben az szabadon választott!/ a testi megjelenés vagy funkciók módosítását, orvosi, sebészeti és más módon) és egyéb típusú kifejezését a nemnek, beleértve a ruhát, beszédet és stílust. (Yogyakarta alapelvek)

Angol kifejezés: Gender identity

Nemi kromoszóma

Lásd: gonoszóma

Nemi mirigyek

Lásd: gonádok

Nemi szegregáció

A nemi szegregáció az emberek elkülönülését jelenti nemük miatt.
A pejoratív „nemi apartheid” kifejezéssel is szokták illetni, amivel sugallják, hogy diszkriminációról van szó. Egyes esetekben a nemi szegregáció még vitatott ügy. Egyesek szerint bármilyen formája az emberi jogok sértését jelenti, mások szerint pedig szükséges az illem, tisztesség, erkölcsösség, nők biztonsága és a család egysége fenntartásáért.

Nemi szerep

A nemi szerep azokat a kulturális elvárásokat írja le, amelyeket a társadalom egy adott társadalmi nemhez rendel, többek között, hogy az adott nemű embernek hogyan kellene viselkednie, beszélnie, öltözködnie és gondolkodnia, valamint, hogy milyen célok felé kellene törekednie és milyen tevékenységekben kellene kitűnnie vagy örömét lelnie. A nemi szerepek száma és jellemzői társadalmanként változnak. A nyugati kultúrákban kivétel nélkül a kétosztatú, bináris (vagyis kizárólag a férfi és női kettős kategóriát elismerő) az uralkodó eszmerendszer

Nemtelen

Szó szerinti jelentése "nem nélküli".  Nem bináris nemi identitás vagy nemi identitással való nem rendelkezés. (Angolul: agender)

Neurózis

A neurózis szorongással járó funkcionális mentális zavar.
Mivel a neurózist nem kísérik hallucinációk, illetve téveszmék, nem esik kívül a társadalmilag elfogadott viselkedési normákon. A pszichoneurózisban (neurotikus zavarban) szenvedő betegeket neurotikus személyiségnek nevezzük.

NGO

Lásd: társadalmi szervezet

Nőgyógyászat

(ginekológia, gynaecology) A női nemi szervek és az emlő betegségeinek megállapításával és kezelésével foglalkozó orvostudományi szakterület.

Női belső nemiszervek

Hüvely (vagina), méh (uterus), valamint a méhfüggelékek (adnexum), amely a petevezeték (tuba uterina), és petefészkek (ovarium) együttes elnevezése.

Női külső nemiszervek

Szeméremdomb (mons pubis) vagy más néven vénuszdomb (mons veneris), nagyajkak (labium majus pudendi, labia maiora), kisajakak (labium minus pudendi, labia minora), szeméremrés (rima pudendi), csikó (clitoris, klitorisz), hüvelytornác (vestibulum vaginae), hüvelybemenet (hüvelynyílás), szűzhártya (hymen). A női külső nemiszervek összefoglaló neve a vulva.

November 20.

Lásd: Transznemű emlékezés napja

Nudizmus

Teljesen meztelen fürdőzést jelent. 

O

Ombudsman

Az ombudsman (svéd eredetű szó), magyar nevén országgyűlési biztos, olyan saját hivatallal rendelkező, a parlamentek által megválasztott köztisztviselő, aki tevékenységében más állami szervektől független, és csak az őt megválasztó országgyűlésnek tartozik felelősséggel. Az ombudsman feladata elsősorban a közigazgatásban, de az igazságszolgáltatás kivételével valamennyi állami szervnél, panasz alapján vizsgálat indítása, a jogsértőnek talált gyakorlatról a szerv értesítése és a panaszos jogainak képviselete. Az ombudsman nem hozhat kötelező intézkedéseket, nem alkalmazhat jogi szankciókat.

Onanizálás

Önkielégítés, maszturbáció.

Oophorectomia

Lásd: petefészek-eltávolítás

Ophorectomia

Lásd: petefészek-eltávolítás

Orális szex

A nemi szervek szájjal (nyelvvel) történő szexuális ingerlése.

Orchidectomia

Mindkét here műtéti eltávolítása.

Orgazmus

A szexuális öröm csúcspontja.

Oszteoporózis

Csontritkulás.

Ovariektómia

Lásd: petefészek-eltávolítás

Ovarium

(ovárium) Petefészek.

Ö

Öngyilkosság

Öngyilkosság (latinul suicidium - sui caedere, azaz "önmagát megölni") az a cselekedet, amikor valaki szándékosan önmaga halálát okozza. Az öngyilkosság nem betegség, hanem cselekmény, amihez mentális zavarok, régebb óta fennálló kezeletlen problémák, külső körülmények vagy frissen bekövetkezett, az egyén korábbi életét (értékrendjét) súlyosan megrendítő események, krízisek járulnak hozzá.

Ösztrogén

Az ösztrogén, vagy tüszőhormon szteroid vegyületek kombinációja. Az ösztrogénciklus-ban van szerepe, valamint ez a legfontosabb női nemi hormon. A név az oestrus (nőstény állatok termékeny életszakasza) és a -gén (generálás, létrehozás) szavakból tevődik össze.

Az ösztrogént szájon keresztül szedhető fogamzásgátlókban, menopauza utáni nők ösztrogénpótlása céljából és transznemű nők hormonkezelése céljából alkalmazzák.

Amíg az ösztrogén jelen van mind a férfiakban, mind a nőkben, a nőkben jelentősen magasabb mennyiségben termelődik a termékeny életkorban. Elősegíti a másodlagos női nemi jellegek fejlődését, mint a mellek és szerepet játszik a méhnyálkahártya vastagodásában, valamint a menstruációs ciklus szabályozásában.

Ösztroprogesztatív szerek

Olyan fogamzásgátló gyógyszerek, amelyekben együtt vannak jelen az ösztrogén és a progeszteron hormonok.

Ó

Óvszer

Az óvszer férfiak által használt fogamzásgátló eszköz, amely a merev péniszre felhúzva használatos. Célja a nem kívánt terhesség elkerülése és a nemi betegségek elleni védekezés.

P

Pajzsporc (ádámcsutka) kisebbítés

A trachea faragása egy gyakori sebészeti beavatkozás a transznemű nők számára. A sebész csökkenti a porc méretét a toroknál, hogy az alakja nőiesebb legyen.

Parafília

A parafília a pszichológiában és a szexológiában olyan rendellenes szexuális viselkedés, amelynek lényege valamely tárgyhoz, speciális szokáshoz, illetve serdülőkorúnál fiatalabb emberekhez való vonzódás szexuális örömforrásként. A DSM-IV ezek legtöbbjét mentális zavarként sorolja be.

Paranoid personality disorder

Lásd: paranoid személyiségzavar

Paranoid személyiségzavar

A paranoid személyiségzavar (Paranoid personality disorder) olyan betegség, amely a nemzetközi betegségosztályozások szerint leginkább túlhajtott gyanakvásossággal és azzal a folyamatos tendenciával jellemezhető, hogy az egyén a környezetében lévő személyek cselekedeteit és szándékait, folyamatosan rosszindulatúnak, fenyegetőnek és ármányosnak véli/értékeli. A különféle személyiségzavarok között a súlyos személyiségzavarok közé tartozó karakterzavar.

Passzívan-bi

Passzívan-bi, vagy nyitott gondolkodású, egy olyan nem nemi-specifikus speciális időszak, amikor a személy nyitott a saját nemével való közvetlen kapcsolatra, de általában nem kezdeményez.

PC

Lásd: politikai korrektség

Pedicled groin flap phalloplasty

Ez az phalloplasty eljárás nagymértékben hasonlít a edicled pubic flap phalloplastyhoz, eltekintve attól, hogy oldalirányban képzik a péniszt az ágyékon ( abban a vonalban ahol a comb találkozik a medencecsonttal). A húgycső kiterjesztése készülhet a szeméremajkakból vagy a vagina falából vett szövet felhasználásával is, vagy egyszerűen csak egy "kifordított" belső cső létrehozásával a donor terület szöveteiből. Ezt az operációt altalában több lépcsőben hajtják végre, hogy a rögzített lebeny vérellátása kielégítő lehessen.

Pedicled pubic flap phalloplasty

Ennek a phalloplasty eljárásnak a során a péniszt egy az ágyéktól szinte a köldökig érő gyengén rögzített lebenyből hozzák létre. (A "rögzített" kifejezés itt arra a tényre utal, hogy a donor bőrdarab a testhez rögzítve marad, úgy ahogy a suitcase handle technikánál, a vérellátás biztosításának és a szövetek elhalásának megelőzése érdekében. Ez a módszer átültetendő bőrt a comb felületéről is használ, amivel beburkolják a rögzített felületet kívülről, a phallosz külső ernyedt, laza bőrét imitálva. A húgycső kiterjesztése készülhet a szeméremajkakból vagy a vagina falából vett szövet felhasználásával is, vagy egyszerűen csak egy "kifordított" belső cső létrehozásával a donor terület szöveteiből. Ez az operáció is általában több lépcsős annak érdekében, hogy a vérellátás a rögzített részek számára biztosított legyen. 

Pedofília

A pedofília alatt felnőtt emberek nemileg éretlen gyermekek iránti szexuális vonzódását értjük. Görög eredetű szó, a jelentése gyermekszeretet. A pedofília a serdületlenekhez való vonzódást takarja.

Pelvis

Lásd: medence

Pénisz

penis, fallos, hímvessző) Hím nemi szerv.

Péniszképzés

Lásd: phalloplasty 

Petefészek

(ovárium) Páros női nemi szerv, amely a kismedencében helyezkedik el. A méhhel a petevezetékek kötik össze. A petefészek állítja elő a legfontosabb női nemi hormonokat, az ösztrogéneket és a progeszteront. A petefészkek által termelt hormonok alakítják ki a másodlagos nemi jelleget.

Petefészek-eltávolítás

(ovariektómia, adnexektómia, oophorectomia) Petefészek műtéti eltávolítása.

Petevezeték

Lásd: méhkürt

Phalloplasty

A phalloplasty a fallosz kialakítását jelenti donor bőr felhasználásával a test más részeiről. A phalloplasty eljárás típusától függően, a bőrt általában a hasról, az ágyékról/lábról, és/vagy az alkarról veszik és átültetik az ágyéki részre. Gyakran tartalmaz húgycsőhosszabbítást az eljárás, így lehet képes a beteg a péniszen keresztül pisilni. Az erekcióképességet rendszerint egy beültetett hajlítható rúd segítségével vagy egy szintén beültetett hidraulikus(folyadékpumpás) eszközzel érik el.

Phalloplasztika

Lásd: phalloplasty 

Plátói szerelem

A testi, szexuális kapcsolat nélküli szerelmi viszony, mely gyakran egyoldalú.

Pluralizmus

Olyan párok más párokkal folytatott szexuális kapcsolatát jelöli a szó. Az ideológiáját, ötletét a hatvanas évek hippi mozgalma szolgáltatta, helyesebben a tõlük származó “mindenki mindenkit szabadon szeret” elmélete. Ekkor alakultak azok a kolóniák, amelyekben együtt éltek s különösebb kötõdés nélkül szeretkeztek a fiatalok. Az utódokról is közösen gondoskodtak.

Polgári engedetlenség

Erőszakmentes jogellenes tiltakozási forma, a hatalommal való együttműködés valamilyen fokú nyilvános megtagadása, annak tevékenysége miatt. Célja a hatalom közérdekű tevékenységének megváltoztatása vagy annak javítása.

Polgári törvénykönyv

A Polgári törvénykönyv (Magyarországon a rövidítése: Ptk.) egy polgári jogi kódex, amely a mellérendeltség és egyenjogúság elve szerint szabályozza a személyek alapvető vagyoni és személyi viszonyait.

Poliamoria

Poliamoria, magyarul többszerelműség (a görög πολύ [poly, jelentése sok vagy több] és a latin amor [szerelem] szóösszetételből) kettőnél több személy közötti intim kapcsolat egyidejű gyakorlata, kívánsága vagy elfogadása, melyről minden szereplőjének tudomása van és amelyhez hozzájárul. Nem tévesztendő össze a poliszexualitással.

A poliamoria kifejezést gyakran rövidítik mint poli, illetve nevezik mint konszenzusos, etikus vagy felelős nonmonogámia. A szexuálisan nem kizárólagos intim kapcsolatokra vonatkozó fogalmat néha tágabb értelemben használják, bár ennek mértékében nincs teljes egyetértés; hangsúlyozott viszont, hogy az erkölcsiség, az őszinteség és a nyíltság széleskörűen elismert mint döntő meghatározó jellemző.

A „többszerelmű” kifejezés vonatkozhat egy kapcsolat számos időbeli fázisának természetére, filozófiájára, illetve a kapcsolat orientációjára (leginkább nemi és szexuális orientációjára). Néha mint összefoglaló kifejezés használatos, mely magában foglal számos különböző plurális kapcsolati formát; a többszerelmű viszonyok sokfélék, tükrözik a résztvevő egyének választásait és filozófiáit.

Politikai korrektség

A politikai korrektség (jelzőként használva: politikailag korrekt, szokásos rövidítése PC az eredeti angol kifejezés alapján) olyan nyelvezetet, politikát, viselkedést, eszmét, gondolkodást jelöl, amely igyekszik minimalizálni az egyes vallási, etnikai, kulturális vagy egyéb közösségek megsértését. A kifejezés amerikai közvetítéssel terjedt el a világban.

Pozitív diszkrimináció

A szociológiában a pozitív diszkrimináció, hátrányt csökkentő megkülönböztetés csoportra, személyre vonatkozó jogi, adminisztratív vagy egyéb segítséget jelent, melyre a csoport vagy személy valamilyen szempontból a többséghez képest hátrányos helyzete ad okot. Indítéka a domináns egyén vagy csoport együttérzése, megértés illetve a másik fél követelése vagy tiltakozása a gazdasági és társadalmi igazságtalanság ellen. Szándéka a szolidaritás, az embercsoportok közötti gazdasági vagy társadalmi igazságtalanság enyhítése, vagyis az esélyegyenlőség megteremtésre.

Primer

Elsődleges.

Progeszteron

Egy hormon, amely a szexuálisan aktív szakaszban lévő nők petefészkében termelődik, a tüszőrepedést (ovulatio) követően a tüszőhám és a belső tok sejtjeinek átalakulásával kialakuló sárgatestben (corpus luteum), a tüszőrepedést is kiváltó (luteinizáló) (LH) hormon hatására. A sárgatest eredetének megfelelően tok (theca) luteinsejtekből és tüszőhám-eredetű (granulosa) luteinsejtekből áll. (Működéséhez az LH magas szintje továbbra is szükséges.) A hormon alapvázát szteránváz képezi, bár nem sorolják a klasszikus, mellékvesekéreg-eredetű szteroidok közé. Hatására a méhnyálkahártya (endometrium) olyan fejlett stádiumba kerül (szekréciós fázis), amely vastagságával, tápanyag-felhalmozásával és mirigyeinek tápanyagtermelésével kedvező körülményeket teremt az éppen ekkorra ideért, és megfelelő fejlettséget (hólyagcsíra-állapotot) elért megtermékenyített petesejt beágyazódásához és méhlepény (placenta) kialakulásához.

Más néven: sárgatesthormon

Prosztata dülmirigy

(prostata) A férfi nemi rendszer egyik mirigye, amely közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el. A húgycsövet körülveszi (az a cső, melyen át a vizelet a húgyhólyagból kiürül), és egyfajta váladékot termel, amely az ondó részét képezi.

Prosztatektómia

Műtéti eljárás, amelynek során a prosztatát részben vagy egészben eltávolítják. A radikális prosztatektómia az egész prosztata, az ondóhólyagok, valamint a környező szövetek egy részének eltávolítását jelenti.

Pszichiáter

A pszichiáter olyan orvos, aki rendelkezik pszichiátriai szakképesítéssel.

Különbségek pszichológus és pszichiáter között[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
Képzésüket tekintve:

- a pszichiáter (Magyarországon) valamely egyetem általános orvostudományi karán végzett olyan szakember, aki a hatéves alapképzés elvégzése után pszichiátriára szakosodott. A pszichológus ezzel szemben nem orvostudományi karon, hanem bölcsészettudományi karon szerzi meg tudását.
- a kiképző egyetemi karok közötti különbségből adódik az a további eltérés, hogy míg a pszichiáterek a hat éves alapképzés során megkapják az emberi szervezet felépítésére és működésére vonatkozó, minden orvostól egyformán elvárható alaptudást, addig a pszichológusok csak bevezető kurzusokat kapnak anatómiából és élettanból.
- a pszichológusok az általános orvosokból lett pszichiáterekkel szemben így nem rendelkeznek azokkal a nélkülözhetetlen orvosi alapismeretekkel, amik például a gyógyszerek felelősségteljes felírását tennék lehetővé, ezért pszichológus a gyógyszerek felírásának jogával nem rendelkezik.

A pszichiáterek és pszichológusok pszichiátriákon és egyéni, az állami intézményrendszertől független rendelésben egyaránt dolgozhatnak. Az állami intézményrendszeren kívül folytatott gyógyító munka feltétele a pszichoterápiás képzettség megszerzése.

Pszichoterápiás képzésre orvosok közül az jelentkezhet, akinek szakorvosi diplomája van, pszichológusok közül pedig az, aki klinikai szakpszichológusi végzettséggel rendelkezik.

Munkájukat tekintve:

A pszichiátriákon foglalkoztatott pszichiáterek és pszichológusok közötti különbség a gyógyszerfelírás jogán kívül a munkamegosztásban is megmutatkozik.

- a pszichoterápiás képesítés nélküli pszichológus a betegek (teszteken és explorációs beszélgetéseken alapuló) diagnosztikájával foglalkozik, klinikai véleményt ír, illetve betegvezetést vállal. Pszichoterápiás képesítéssel továbbá a pszichológus gyógyító kapcsolatba léphet a pácienssel.
- a pszichiáter a gyógyszerek felírása mellett a betegek intézményrendszerbe való fogadását végzi, mentális státuszt készít, betegségkategóriába sorol valamely nemzetközileg elfogadott diagnosztikus rendszer (pl. BNO, vagy DSM-IV) alapján, illetve pszichoterápiás képesítés megléte esetén gyógyító kapcsolatba lép a betegekkel.

Pszichiátria

A pszichiátria (a görög ψυχιατρική [επιστήμη], pszihiátrikí [episztími] – a lelki betegségek tudománya, psziché – a lélek/szellem és iatrós – az orvos) egy hármas jelentésréteggel rendelkező fogalom. A pszichiátria szót használjuk a lelki betegségek kezelését folytató állami intézményrendszer megjelölésére, utalunk vele az orvostudomány egy speciális ágára (elmegyógyászat), valamint használjuk a szót a lelki betegségek kezelésének gyakorlatára is (például pszichiátriai jelzős szerkezetben).

Pszichológia

A pszichológia vagy lélektan (az ógörög ψυχή [pszükhé] „lélek” és λογία [logía] „tudomány, ill. -valaminek a- tanulmányozása” szavakból) az emberi gondolkodással és viselkedéssel foglalkozó tudomány. A pszichológia születését a legtöbb pszichológiatörténeti könyv 1879-re datálja és Wilhelm Wundt (1832–1920) nevével kapcsolja össze. Az azóta eltelt idő során sokban formálódott a pszichológia: több egymás mellett létező elméleti irányzat született, megalakultak a főbb kutatási területek, és az alkalmazott területek száma is megemelkedett.

A pszichológiát napjainkban is sokan azonosítják a gyógyító szakmában foglalkoztatott pszichológusok tevékenységével. A pszichológia viszont nem kizárólagosan az emberek lelki jóllétével foglalkozó gyógyító tudomány, hanem az emberekre jellemző mindennemű folyamatok megértésére törekvő diszciplína is. A terápiás szakma csak egyetlen része annak, ahol a szakképzett pszichológus elhelyezkedhet. A pszichológia aktív kutatói szerepet vállal olyan kevésbé közismert területeken is, mint például a humanoid észlelés (látás, hallás, tapintás stb.) tanulmányozása, a tanulás és emlékezet törvényszerűségeinek feltárása, a nyelvelsajátítás folyamatának leírása, a matematikai gondolkodás megértése stb.

A pszichológiát legalább három szempont alapján lehet felosztani: elméleti irányzatok szerint, kutatási alapterület szerint és az alkalmazott területek szerint.

Pszichológus

A pszichológus olyan személy, aki egyetemen – nappali, esti, levelező vagy kiegészítő formában – pszichológia szakos diplomát szerzett, és a gyakorlatban, az oktatásban, a kutatásban e tudomány elveit és módszereit hivatásszerűen alkalmazza. A pszichiáterrel ellentétben nem orvos.

Napjainkban sokan azonosítják a pszichológust azzal az emberrel, aki tanácsadással, illetve a mentális zavarok gyógyításával foglalkozik. A pszichológusok azonban (az alapképzésükbe foglalt széles körű általános lélektani, fejlődéslélektani, szociál- és személyiségpszichológiai ismereteket felhasználva) olyan kevésbé közismert feladatokat is ellátnak, mint például a humanoid észlelés kutatása; iskolai, szervezeti konfliktusok megoldása; szervezetfejlesztés; fejlődésben elmaradott gyerekek képességdiagnosztikája és fejlődésük segítése stb.

Ptk.

Lásd: polgári törvénykönyv

Pumpálás

A pumpálás egy technika transz férfiaknak, amit ajánlani szoktak a tesztoiszeteron bevitel hatására történő genitális növekedés maximalizálása érdekében. Alapvetően a vákum, vagy más néven szívóhatás kialakításáról beszélünk a klitorisz körül. A pumpálás azonnali hatása ugyan átmeneti, de rendszeresen alkalmazva megnyújtja a klitoriszt, és így egyeseknél állandósítható a megnagyobbodás. Pre-op, és 6-12 hónapig post-op is ajánlott az alkalmazása metoidioplasztika esetében, hogy megakadályozzák a kialakított pénisz későbbi zsugorodását.

Q

Queer

A queer szó jelentése eredetileg ’furcsa, különös, szokatlan’. Napjainkban jelentése minden olyan emberre vonatkozhat, aki nem kizárólagosan heteroszexuális, azaz bármi módon "kilóg" a társadalom hagyományos sémáiból. 

Queerelmélet

A queerelmélet (kvír) a társadalmi nemek elmélete (gender studies) egyik alterülete, amely az 1990-es években a meleg és leszbikus tanulmányokból alakult ki. A megközelítés nagyban épít a posztstrukturalista, dekonstrukciós módszerekre; a társadalmi nem és a szexuális irányultság konstruktivista olvasatát adja.

David M. Halperin műveiben amellett érvel, hogy a homoszexualitás fogalma nem alkalmazható az ókori szexualitás kapcsán, mivel az, amit ma homoszexualitás alatt értünk, elválaszthatatlanul kapcsolódik a modernitáshoz. Halperin nem azt állítja, hogy az ókorban nem létezett az azonos neműek közti szexuális kapcsolat, hanem hogy az ókori emberek számára egészen mást jelentett az ilyen szexuális kapcsolat, mint a mai homoszexuálisok számára.

Jeffrey Weeks azt állítja, hogy ugyan az azonos neműek közti szexuális és érzelmi kapcsolatok minden társadalomban jelen vannak, de az, ahogyan az emberek (akár maguk a homoszexuálisok, akár a kívülállók) viszonyulnak hozzá, radikálisan eltérő az egyes társadalmakban, történelmi korokban. A homoszexualitás mint sajátos identitás kialakulása szerinte csak a 19. századra tehető. Marxista indíttatású elemzéseiben amellett érvel, hogy ez a változás a kapitalizmus kibontakozásával és az urbanizációval hozható összefüggésbe, mivel ez tette lehetővé a családi és szexuális viszonyok átrendeződését.

R

Rasszizmus

A rasszizmus olyan gondolkodásmódot jelent, amely az emberek külsejében megfigyelhető eltéréseket kiemeli, ezekhez morális, társadalmi vagy politikai különbségeket rendel hozzá, és az így létrehozott csoportok között – feltételezett tulajdonságaik vagy értékeik alapján – hierarchiát állít fel.

Rorschach-teszt

A Rorschach tintafolt-teszt egy komplex pszichológiai, diagnosztikai mérőeszköz, egyike a XX. század legáltalánosabban használt projektív tesztjeinek. Célja, hogy a pszichológus feltérképezhesse a vizsgálati személy személyiségstruktúráját, más vizsgálatok kiegészítése érdekében.
A teszt 10 táblából áll, melyeken tintafoltok láthatóak. 5 táblán fekete, 2 táblán fekete és piros foltok vannak, 3 tábla többszínű. A táblák az egész világra kiterjedően egységesek, így biztosítható a tesztek eredményeinek összehasonlíthatósága bármely ugyanezt a vizsgálatot alkalmazó eljárások között.

Rózsaszín szalag

A rózsaszín szalag a emlőrák elleni küzdelem nemzetközi jelképe. A színt a nőiességgel való szoros összefüggése miatt választották.

S

Salpingo-oophorectomia

A petevezetékek és a petefészkek műtéti eltávolítása.

Sárgatesthormon

Lásd: progeszteron

Scrotum

Lásd: herezacskó

Sexually transmitted disease

Lásd: STD

Skizofrénia

A skizofrénia, szkizofrénia vagy hasadásos elmezavar olyan kóros mentális állapot, amelyet a mentális folyamatok összeomlása, a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlása, rossz érzelmi alkalmazkodás, érzékcsalódások és téveszmék jellemeznek.

A skizofrénia elnevezés a görög eredetű szkhizein (σχίζειν), „hasadás” és phrén, phren- (φρήν, φρεν-), „elme” szavakból ered, a kifejezést az osztrák Eugene Bleuler pszichológus alkotta 1911-ben. A skizofrénia nem jelent „tudathasadást” vagy „többszörös személyiségzavart” (ezeket manapság disszociatív személyiségzavarnak is nevezik), és gyakran össze is keverik a két betegséget. A kifejezés a betegség jellegzetes megjelenési formájának következtében inkább azt jelenti, hogy „hasadt a szellemi funkció”.

A skizofrénia úgynevezett spektrumbetegség, betegségcsoport, amelynek leggyakoribb megnyilvánulási formái az akusztikus hallucinációk, paranoid vagy bizarr téveszmék, illetve dezorganizált (rendezetlen) beszéd és gondolkodás. Ezekhez gyakran társulnak jelentős szociális és foglalkozási zavarok is. A skizofrénia rendszerint fázisokban kialakuló betegség, tünetei leggyakrabban a fiatal felnőttkorban jelentkeznek (férfiak esetén 15–25 éves korban, nők esetében 25–35 éves korban jellemző), a betegek 20–40%-ánál a serdülőkor táján jelentkezhet, de kiala­kulhat későbbi életkorban is. Nők esetében kritikus a gyermekszülés és a változás kora, 40–45 éves korban ismét gyakoribb[1]. Az egész élettartamon át tartó prevalencia körülbelül 0,3–0,7%.

Soft dyke

Nőiesebb dyke.

Sónen-ai

A sónen-ai (少年愛; Hepburn-átírással: shōnen-ai?; jelentése „fiúszerelem”) két férfi/fiú romantikus kapcsolatáról szóló mangák és animék gyűjtőneve. Az amerikai változata a hasonló témáknak a slash. A sódzso egyik alműfaja, mivel általában nők írják 16 és 25 év közötti nőknek. Rendkívül népszerű műfaj Japánban és az Egyesült Államokban, s hazánkban is egyre inkább azzá válik.

Sovinizmus

Sovinizmus alatt általában a hazafiság fanatikus megnyilvánulását értik, a haza vagy nemzet elvakult imádatát, kritika nélküli csodálatát tükröző, annak felsőbbrendűségét hirdető nézeteket. A szó tágabb értelemben bármi másra irányuló fanatikus, ellentmondást nem tűrő rajongást is kifejezhet, például nyelvi sovinizmus, nemi sovinizmus stb. Sovén, soviniszta az, akire a sovinizmus jellemző.

STD

Szexuális úton terjedő betegségek összefoglaló neve.

Stealth Dyke

Leszbikus, akit külsejét tekintve heteroszexuálisnak is tarthatnak; leszbikus, aki nem illeszkedik a dyke sztereotípiákba.

Suicidium

Lásd: öngyilkosság

Suitcase handle technika

Annak érdekében, hogy a szövetek ne haljanak el a péniszben, a Gilles-féle phalloplasty eljárást a "bőrönd fogantyú" technika létrehozásával fejlesztették tovább, ahol a feltekert anyag a hashoz rögzítve marad a tetején és az alján (mint egy bőrönd fogantyúja) néhány hétig, hogy megfelelő vérellátást biztosítsanak. A második operáció során a felső részét leválasztják a hasról és lent beültetik a nemi szervek területére. Egy ideig újra lehetősége van a vérellátást megfelelővé tenni. A harmadik műtét során a másik végét is elválasztják a hastól és hagyják az neopéniszt természetesen lógni a beültetési területről a nemi szervek helyén. Ennek a technikának variációit használják az úgynevezett "pedicled flap" (kismértékben rögzített felület) eljárások során.

Szalpingektómia

(salpingectomia) A  petevezeték (salpings) műtéti eltávolítása.

Szekunder

Másodlagos.

Szerzett immunhiányos tünet-együttes

Lásd: AIDS

Szexizmus

A szexizmus kifejezés az angol sex, azaz biológiai nem szóból származik, jelentése nemek szerinti hátrányos megkülönböztetés. A gender (társadalmi nem) definíció szerint változó, társadalmilag és kulturálisan létrehozott, emberi kapcsolatokra vonatkozó tulajdonságok összessége. Az olyanok, mint erő, aktivitás, racionalitás, autonómia hagyományosan férfias tulajdonságok, míg az ellentéteik – gyengeség, passzivitás, érzékenység, függőség – hagyományosan nőkre jellemzőek. Ebből egyértelműen látszik, hogy a férfi nemhez sokkal pozitívabb tulajdonságokat társítunk. Az angol liberális gondolkodó, John Stuart Mill szerint a jelenlegi hierarchia az ököljogon alapszik, amelynek igazságosságát sosem kérdőjelezték meg. A természetes dolog pedig egyben helyesnek is tűnik az emberek többsége számára. Mill A nők alárendeltsége című művében hangsúlyozza, hogy a nők alávetettsége a legális rabszolgaság egyetlen példája a modern, nyugati társadalmakban. A férjek engedelmességet, vonzalmat, kegyencséget követelnek feleségüktől – akik gyakran örökös félelemben élnek –, kirekesztik a nőket a kereső foglalkozásokból, mert úgy vélik, születésüktől fogva alkalmatlanok rá. Az emberi tökéletesedés egyik legnagyobb gátja az egyik nemet a másik fölé helyezni.

Szexkromoszóma

Lásd: gonoszóma

Szexmunka

A szexmunka kényszer nélkül nyújtott szexuális szolgáltatás két, az aktushoz beleegyezését adó felnőtt között, pénz vagy egyéb javak ellenében.

Szexuális beállítottság

Lásd: szexuális orientáció

Szexuális fetisizmus

Olyan szexuális viselkedés, melynek során a közvetlen közösülésen kívül a használt tárgyakkal való játékok (segédeszközök, testrészek, tulajdonságok vagy viselkedések) válnak a szexualitás és a szexuális öröm céljává.

Szexuális identitás

A szexuális identitás a szexuális orientáció szinonimája lehet, de a két kifejezést megkülönbözteti, hogy a szavak szoros értelmében az identitás az egyén önmagáról alkotott képét jelöli, míg az orientáció az illető vágyait, elképzeléseit és/vagy viselkedését. A kettő nem szükségképpen esik egybe.

Szexuális irányultság

Lásd: szexuális orientáció

Szexuális orientáció

Az a fogalom, amelyet annak leírására használunk, hogy az egyén társkereső aktivitása döntően milyen partnerre (elsősorban, hogy melyik nem képviselőire) irányul. Eszerint lehet az illető heteroszexuális, homoszexuális, aszexuális, biszexuális, pánszexuális stb.

Angol kifejezés: Sexual orientation

Szexuális preferencia

Hasonló jelentéstartalommal bír, mint a szexuális orientáció, de ezt többnyire azok használják, akik szerint a szexualitás nem rögzült és szabad választáson alapul, ellentétben azokkal, akik szerint a szexualitás iránya korai életkorban dől el.

Szifilisz

A szifilisz (syphilis, lues), más néven vérbaj egy szexuális úton terjedő, idült lefolyású, fertőző nemi betegség.

Szkrótum

Lásd: herezacskó

Szociálpszichológia

A pszichológia egyik ága, mely azt vizsgálja, hogy az egyes személyek viselkedését hogyan befolyásolja mások, valódi, elképzelt vagy mögöttes jelenléte. Az egyén és a társas környezet kölcsönhatásával foglalkozik. Vizsgálja és értelmezi, hogy a társadalom hogyan hat az egyénre.

Szociológia

A szociológia (a latin socius, azaz „társ”, „társaság”; valamint a görög λόγος, logosz, azaz „-tudás”, „-tudomány” szavakból) a társadalmi élet összetevői, az egyének, csoportok, szervezetek, intézmények (család, iskola, egyház, állam stb.) életének, működésének törvényszerűségeit, szabályait és folyamatait vizsgáló elméleti és gyakorlati tudomány.

Szociopátia

Lásd: antiszociális személyiségzavar

Szolidaritás

A szociológiában- közös, kölcsönös kötelesség- és segítségvállalás.
A meglévő közösség ösztönösen vagy tudatosan korlátoz bizonyos egyéni vagy csoportérdeket, hogy kölcsönös kötelesség- és segítségvállalást hozzon létre a közösségen belül vagy más közösségekkel. Indítéka a társadalmi egymásrautaltság, vagyis a közérdek.

Szondi-teszt

A Szondi-teszt egy a 20. század harmincas éveiben keletkezett, 1947-ben publikált  pszichológiai vizsgálati eszköz. Nevét alkotójáról, Szondi Lipót magyar származású svájci pszichiáterről kapta. Jellegét tekintve az averbális, projektív, választásos tesztek sorába tartozik. A teszt felvétele során a vizsgált személy (vsz.) pszichiátriai kezelés alatt álló személyek arcképét osztályozza aszerint, hogy azokat rokonszenvesnek vagy ellenszenvesnek találja-e. Szondi szerint minden emberi választás – így a teszt képeinek rendezése is – ösztönök által befolyásolt. A vsz. választásainak elemzése alapján megrajzolható az ösztönprofil, ebből pedig prognosztizálhatóak a számára kínálkozó sorslehetőségek. 

Szorongásos személyiségzavarok

A személyiségzavarok szorongásos csoportjába az elkerülő, a dependens és a kényszeres személyiség tartozik. Ezekben a viselkedészavarokban szenvedő személyek többnyire szorongóak és félénkek. Ezen kórformák kezelése viszonylag eredményesnek mondható, a többi személyiségzavarhoz képest lényegesen kedvezőbb.

Sztereotípia

A sztereotípiák olyan személyiség sémák, amelyek a gyors és hatékony adatfeldolgozást segítik elő. A köztudatban a sztereotípia fogalma negatív csengésű - sokszor tévesen azonosítják az előítélettel -, de agyunk számára nélkülözhetetlen információ osztályozó folyamat része. Az így meghatározott és elraktározott adatok azonban az egyénre kivetítve pontatlanok és ezért félrevezetőek lehetnek, viszont a sémák használata nélkül sokkal kevesebb információt tudnánk feldolgozni.

Szuperférfi-szindróma

Lásd: XYY-szindróma

T

Társadalmi szervezet

A nem kormányzati szervezet (angolul Non-governmental Organisations, NGO) vagy civilszervezet olyan minden kormánytól független, magánjog alapján működő civilekből álló nonprofit szervezet, amely saját költségvetéssel rendelkezik. Általában spontán módon, kezdeményezésre, mozgalomból kinőve jön létre. A társadalmi szervezet, a társadalmi szervezetek szövetsége, továbbá – ha az alapszabály így rendelkezik – a társadalmi szervezetek szervezeti egysége jogi személy.

TDOR

Lásd: Transznemű emlékezés napja

Testis

Lásd: here

Testkép

A testkép (angolul: body image) az ember saját testének szubjektív megtapasztalása, a test esztétikai vagy szexuális vonzerejének megélése. Az emberiség történelme során mindig nagy hangsúlyt fektetett az emberi test szépségére, az idők során azonban jelentős változáson ment keresztül a szép emberi test fogalma. Az egyes emberek saját testképét jelentős mértékben befolyásolja az, ahogyan a társadalom meghatározza a szépséget.
A testkép fogalmát számos területen és tudományágban használják, többek között a pszichológiában, az orvostudományban, a pszichiátriában és a pszichoanalízisben, a filozófiában és a feminista mozgalmakban.

Tesztoszteron

A legfontosabb férfi nemi hormon. A férfi szervezet a tesztoszteront a herékben állítja elő, míg a nők szervezete a petefészekben és a mellékvesékben termel minimális mennyiségű tesztoszteront. A férfihormonok a női hormonokkal (ösztrogén és progeszteron) együtt a petefészekben és a mellékvesékben képződnek. Szükség van rájuk a haj, a szőrzet kialakulásához, csak a nőknek sokkal kisebb dózisban, mint a férfiaknak. A tesztoszteronszint a nőkben 1 nmol/l körül, míg a férfiakban 10-30 nmol/l esetén normális.

TGEU

Lásd: Transgender Europe 

The International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems

Lásd: betegségek nemzetközi osztályozása

Thorax

Mellkas.

Tintapaca-teszt

Lásd: Rorschach-teszt

Többszerelműség

Lásd: poliamoria

Tolerancia

A tolerancia latin eredetű szó, elsősorban türelmességet jelent mások véleménye, főleg vallása, világnézete, etnikai vagy nemzeti hovatartozása, illetve más egyebek iránt. A műszaki életben a megadott méretektől, mennyiségtől, vagy minőségtől való megengedett legnagyobb eltérést jelenti. Orvosi szempontból a szervezet ellenálló képességét, vagy gyógyszertűrő képességét értjük alatta.

Tombózishajlam szűrése

Lásd: APC rezisztencia vizsgálat

Trachea faragás

Lásd: pajzsporc (ádámcsutka) kisebbítés

Transgender Day of Remembrance

Lásd: Transznemű emlékezés napja

Transgender Europe

A Transgender Europe (TGEU) egy európai non-profit hálózat 80 tagszervezettel, amelyek a transz emberek egyenlőségért dolgoznak európai szinten.

Transition

Lásd: tranzíció

Transvanilla Transznemű Egyesület

A Transvanilla Transznemű Egyesület egy magyar non-profit szervezet, amely a transz, dzsender-nonkonform és interszexuális emberek érdekeit képviseli Magyarországon.

Transz emberek

Az emberek különféle, széles rétegét lefedő kifejezés azokra, akik nemi identitása vagy nemének kifejezése nem egyezik meg teljesen azzal, ahogyan születésükkor meghatározták azt. Ebbe a körbe tartoznak azok (de nem csak azok!), akik transzszexuális emberként, transznemű emberként, transzvesztitaként/ cross-dresser emberként, nem-binárisként, dzsender variáns emberként stb. határozzák meg magukat.
Akik nem transz* emberek, azok a ciszneműek. Tehát ez alatt értünk mindenkit, akiknek a születésekor meghatározott nemével megegyezik a nemi identitása, biológiai neme és a nemének kifejezése.

Angol kifejezés: Trans people

Transznemű emlékezés napja

A Transznemű emlékezés napját (Transgender Day of Remembrance/TDOR) azért tartjuk, hogy tisztelegjünk azok előtt akiket a transzneműek iránt érzett gyűlöletből vagy előítéletekből fakadóan megöltek. Az eseményt november 20-án tartják Rita Hester emlékére akit 1998. november 28-án gyilkoltak meg és halála indította el az "Emlékezzünk a halottainkra" online kezdeményezést, valamint egy gyertyás virrasztást is tartottak a következő évben San Francisco-ban. Rita Hester ügye a transzgyilkosságok zöméhez hasonlóan a mai napig nem megoldott.

Transzszexuális

Manapság leginkább úgy szoktuk a transzszexualitást meghatározni, hogy ők a transznemű emberek azon csoportja akik binárisak, tehát egyértelműen férfiként vagy nőként azonosítják magukat és ez nem azonos a születéskori besorolásukkal. Ez az állapot független attól, hogy az adott személy milyen jogi nemmel rendelkezik és milyen kezeléseket kíván vagy nem kíván igénybe venni illetve vett igénybe.

Transzvesztitizmus

A transzvesztitizmus fogalma az ellenkező nem ruháinak viselését takarja; tehát a másik nem ruháit viselő személy a transzvesztita.

Az angolszász tudományos irodalomban transzvesztitizmus helyett mára főleg a „cross-dressing” kifejezés használatos.

Tranzíció

Egy folyamat amelyet a transz személy azért vállal, hogy a nemi identitásának megfelelően élhessen. Része lehet az úgynevezett társadalmi nemi elismerés (pl. valaki változtat a megjelenésén), a jogi nemi elismerés (pl. megváltoztatja a nemét az irataiban) és/vagy az orvosi tranzíció (pl. hormonok és műtétek igénybevétele amik köszönhetően a transz személy teste fizikálisan változik meg).

Tripla X-szindróma

A Tripla X-szindróma vagy XXX-szindróma vagy "X triszómia" a génkészlet hibája miatt keletkező genetikai betegség. Az aneuploidiás mutációk csoportjába tartozik. A nők körülbelül 0,1%-ánál fordul elő és 47 kromoszómát eredményez. Kialakulásának oka, hogy az anya ivarsejtjének redukciós osztódásakor a két X kromoszóma együtt maradt.
A Tripla X-szindróma vagy XXX-szindróma a génkészlet hibája miatt keletkező genetikai betegség(meiotikus nondiszjunkció).
A Tripla X szindrómában szenvedő nők többsége az átlagosnál magasabb, jellegzetes fizikai eltérést azonban nem fedezhetünk fel. A női nemi szervek lehetnek szabályosak vagy gyengén fejlettek. Jellemző a cikluszavar, vagy a korai menopauza. A betegek 75%-a fogamzóképes (fertilis). A Tripla X-szindrómában szenvedőknél gyakoribbak a tanulási nehézségek, elsősorban a beszéd és az írott szövegértés terén. A motorikus készségek (például ülés, járás) késleltetett fejlődése, a gyengébb izomtónus, viselkedési problémák és érzelmi labilitás szintén lehetnek a tünetegyüttes velejárói. Az érintett nők mintegy 10%-nál figyelhető meg vese-rendellenesség. Ugyanakkor mindezen tünetek igen széles skálán mozognak és nagy egyedi eltérések lehetségesek.

Tripper

Lásd: kankó

Triszexuális

Szójáték, aminek a biszexuális szó bi (kettő) előtagja az alapja. A tri szó jelentése (három). Komolyabb szóhasználatban a transznemű emberek iránti vonzalmat értik alatta.

TS

Lásd: transzszexuális

Tudathasadás

A tudathasadás egy pontatlan, köznapi kifejezés, melyet egyaránt használnak a skizofrénia és a disszociatív személyiségzavar (többszörös személyiség) tünetegyüttesének jelölésére.

Tudathasadás

A tudathasadás egy pontatlan, köznapi kifejezés, melyet egyaránt használnak a skizofrénia és a disszociatív személyiségzavar (többszörös személyiség) tünetegyüttesének jelölésére.

Turner-szindróma

A Turner-szindróma (rövidítve: TS) egy – csak nőknél előforduló – kromoszómarendellenesség, melyet Henry Turner amerikai orvosról nevezték el, aki néhány jellemzőjét egy 1938-as cikkében – 7 kislány esete alapján – leírta. 1959-ben dr. C. E. Ford fedezte fel, hogy a TS oka mindig ugyanaz: a normális két női nemi kromoszóma (XX) közül az egyik részlegesen vagy teljesen hiányzik (monoszómia).

A rendellenesség következtében az embriók zöme a korai magzati életben elpusztul. Az emberi monoszómiás kromoszómarendellenességek közül a Turner-szindróma az egyetlen, amelynél az élveszületés egyáltalán lehetséges. Az összes megszülető lánygyermekek nagyjából 0,33 ezreléke (3000-ből 1) Turner-szindrómás, azaz a betegség esélye nem elhanyagolható. Ezzel az aránnyal a TS az egyik leggyakoribb genetikai betegség.
A Turner-szindrómásoknál gyakran előfordul, hogy csak egyes sejtcsoportjaikban hiányzik (vagy életképtelen) az egyik X kromoszóma, másokban pedig megvan. Ez a jelenség a mozaikos kromoszómakészlet, amely a TS tüneteit és hatásait csökkentheti.
A betegség korai felismerését az alább leírt jellegzetességek segíthetik. A tünetek nem mindegyike jelentkezik szükségszerűen, különböző kombinációkban és erősséggel fordulhatnak elő.

TV

Lásd: transzvesztitizmus

Ü

Überszexualitás

Az überszexualitás (a német über és a latin sexus szavak összetételéből) a metroszexualitás egyik fajtája. Az elnevezés az über-metroszexualitásból ered, melyet először Mark Simpson újságíró használt David Beckham jellemzésére.

Az überszexuális típus a szó kitalálói szerint azokban valósul meg, akik igenis ápoltak és adnak a külsejükre is, de közben nem feledkeznek meg a hagyományos férfidolgokról sem. Dúl bennük a kezdeményezőkészség, ők a generációjuk legsikeresebb férfipéldányai. Magabiztosak, férfiasak, és az élet minden terén a minőséget részesítik előnyben. Az überszexuálisoknak vonzerejük kapcsán nincs szükségük idegen, külső megerősítésre, és nem figyelik folyton magukat az utcai kirakatokban. Az überszexuálisok az öltözködés terén nem másolnak, sem a női, sem a férfi divatmagazinokat nem követik. Az überszexuális férfi nem követi a divatot, hozzá nem tapad annyira az önimádat és a végletes fogyasztói magatartás. Férfiasságuk pozítiv vonásaira helyezik a hangsúlyt: az önbizalomra, a vezetői képességeikre, szenvedélyességükre és együttérzésükre. Nem vallják magukénak azokat a macsó sztereotípiákat, amelyeket a nők iránti tiszteletlenség, az érzelmek hiánya és minden olyan tevékenység figyelmen kívül hagyása jellemez, amely nem kapcsolódik szorosan a foci-sör-pörkölt behatárolta világhoz. Rövidebben: ugyanolyan igényesen néznek ki, de hangsúlyosabban heterók.

U

Underderssing

Az underderssing ("alulöltözés") fogalma azt jelenti, hogy az ellenkező nem ruháit viselik a saját nemük ruhái alatt.

Urethra

Lásd: húgycső

Urogenitális rendszer

A szervezet azon részei, amelyek a szaporodásban, a salakanyagok vizelet formájában történő eltávolításában, vagy a két funkcióban együtt vesznek részt.

Urológia

Az orvostudománynak a vizeletelválasztással és a húgyutakkal, valamint azok megbetegedéseivel foglalkozó ága.

Uterus

Lásd: méh

V

Vagina

Lásd: hüvely

Velvet Mafia

Lásd: melegmaffia

W

WHO

Lásd: Egészségügyi Világszervezet

World Health Organization

Lásd: Egészségügyi Világszervezet

X

X kromoszóma

Az X kromoszóma a sok állatfajnál, az emlősöket és az embert is beleértve, a két ivart meghatározó, azaz szexkromoszóma egyike (a másik az Y kromoszóma). Szerepet játszik az ivart meghatározó XY rendszer mellett az ivart meghatározó X0 rendszer működésében is. Az X kromoszóma elnevezését különleges tulajdonságainak köszönhette; később felfedezett párja, az Y kromoszóma egyszerűen az ábécé következő betűjéről kapta a nevét.
Az emberi X kromoszóma több mint 153 millió bázispárból áll.

X triszómia

Lásd: tripla X-szindróma

Xenofóbia

A xenofóbia (vagy xenophobia) görög eredetű szó, a ξένος (xenos) „idegen” és a φόβος (phobos) „félelem” szavak összetétele, jelentése idegengyűlölet. Enyhébb formájában az idegenekkel szembeni negatív érzelmet jelenti. Megnyilvánulása elkerülés, bizalmatlanság, esetleg nyílt agresszió. A xenofóbia nem csak egy etnikum ellen szól, bár az „idegen” meghatározása korban és társadalomban eltérő és nem mindig következetes.

XXX-szindróma

Lásd: tripla X-szindróma

XYY-szindróma

Az XYY-szindróma a nemi kromoszómák aneuploidiája. Akkor fordul elő, amikor egy férfinak minden sejtjében van egy plusz Y kromoszómája, így kariotípusa 47,XYY.
Hasonlóan a tripla X-szindrómához, az XYY-szindróma elnevezése is helytelen, hiszen egyik esetben sincs szó betegségről, megfelelőbb kifejezés lenne az állapot.
Az XYY szindróma nem okoz szokatlan külső jegyeket vagy egészségi problémákat. Az ezzel a szindrómával élő férfiak kicsit magasabbak az átlagnál, és tipikusan pár centiméterrel magasabbak apjuknál és testvéreiknél. Nagyobb arányban fordulhat elő a csontok rendellenes fejlődése.

XYY-triszómia

Lásd: XYY-szindróma

Y

Y kromoszóma

Az Y kromoszóma a legtöbb emlősnél, az embert is beleértve, a két ivart meghatározó, azaz szexkromoszóma egyike (a másik az X kromoszóma).
A humán Y kromoszóma kb. 50 millió bázispárból áll, a sejtek DNS-ének 1,5-2%-át teszi ki. A szülői vonalak követésére is alkalmas. Részét képezi a humán nemi meghatározottságnak, mivel olyan géneket tartalmaz, melyek kiváltják a férfi nemi jegyek kifejlődését.

Z

Zaklatás

Zaklatás az az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartás, amely az érintett személynek az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény 8. §-ban meghatározott tulajdonságával (neme, faji hovatartozása, bőrszíne, nemzetisége, nemzeti vagy etnikai kisebbséghez való tartozása, anyanyelve, fogyatékossága, egészségi állapota, vallási vagy világnézeti meggyőződése, politikai vagy más véleménye, családi állapota, anyasága (terhessége) vagy apasága, nemi identitása, életkora, társadalmi származása, vagyoni helyzete, érdekképviselethez való tartozása, egyéb helyzete) függ össze, és célja vagy hatása valamely személlyel szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet kialakítása.

TámPONT logo

Igent a nemre!

Programok

2018 Dec 17
02:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2018 Dec 19
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2018 Dec 20
07:00PM - 09:00PM
Transz wikipédia műhely
2018 Dec 21
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

IGENT A NEMRE! - adjukössze kampány

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


TÁMórák: hétfő - szerda - péntek 16-18
Személyesen: Budapest VII. Hernád utca 38.
Telefonon: +36 1 236 0203