Transvanilla Transznemű Egyesület

New York bevezeti a harmadik nemet a születési anyakönyvi kivonaton


New York város polgárai mostantól választhatnak egy harmadik nem közül is a születési anyakönyvi kivonatukon, miután január elsejével életbe lépett az ezt lehetővé tevő új törvény.

Bill de Blasio, New York polgármestere szerint ez még vonzóbbá teszi a várost a transz és a nem-bináris emberek számára. "A transznemű és a dzsender-nonkonform emberek megérdemlik a jogot, hogy belátásuk szerint azonosíthassák magukat, továbbá azt is, hogy méltóságban és megbecsülésben éljenek " - nyilatkozta a polgármester.

Ezentúl a New York-iak 3 féle dzsender-marker (nemi jelölő) közül választhatnak a születési anyakönyvi kivonatukon: F (nő) M (férfi) illetve X. A törvényjavaslatot már szeptemberben elfogadták, majd nem sokkal később a város egészségügyi bizottsága is aláírta azt. Ezzel a változással New York bekerült azon helyek közé az államokban, ahol lehetőség van a nem-bináris önazonosításra. Korábban Kalifornia és Washington állam tette ezt lehetővé.
New York város egészségügyi bizottságának honlapján, valamint Twitter oldalukon is megjelentették, hogy a városban születetteknek ezután lehetőségük van megváltoztatni a dzsender-markerüket az anyakönyvi kivonatukon. Ez a harmadik kategória sokkal inkább befogadó valamennyi nemi identitás szempontjából valamint azon újszülötteknél is alkalmazható, akik interszexként látnak napvilágot.

New York város tanácsának szóvivője, Corey Johnson, egy a Guardian-nak tett korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy bizony rengeteg olyan new york-i van, aki úgy érzi, hogy sem a női, sem a férfi nemhez nem tartozik. Hozzátette, hogy ha egy olyan fontos dokumentumod, mint az anyakönyvi kivonat, nem ismeri el a nemed az bizony probléma. Az új törvény azt is könnyebbé teszi a New Yorkiak számára, hogy megváltoztathassák a nemüket.

Mindez nem sokkal azután történik, hogy a német parlament tavaly decemberben elfogadott egy hasonló törvényt, amely szintén egy harmadik opciót kínál az anyakönyvi kivonaton az interszex gyerekek számára.

Németország is bevezette a harmadik nemet a születési anyakönyvi kivonatokon

Az Európában elsőként Németországban 2013-ban bevezetett üres opció a nyomtatványokon most egy “diverz” opcióra cserélődik azok számára akik nemi anatómiája nem bináris férfi vagy női - írják a The Local Germany és a Deutsche Welle.

Az interszex emberek számára később egyszerű mód nyílik arra, hogy a nemüket megváltoztassák, amennyiben úgy érzik, hogy számukra nem a megfelelő nemet regisztrálták, ehhez azonban már általában orvosi szakvéleményt kell bemutassanak majd.

ENGLISH - #LGRforHungary - Call to action page

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

COVID-19

covid 19 transvanilla

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Transvanilla - Adó 1% - Adószám: 18288786-1-43

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.