Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Információk|Nem- és névváltoztatás|Nem- és névváltoztatás menete

Nem- és névváltoztatás menete

A nem jogi elismerésének folyamatát Magyarországon nem- és névváltoztatásnak nevezik az illetékes szakminisztériumok.

2017. január 1. óta a névváltoztatási ügyek intézését Budapest Főváros Kormányhivatala, az anyakönyvi ügyek intézését, beleértve az utónevek anyakönyvezhetőségére irányuló kérelmeket, a Miniszterelnökség látja el.

Mielőtt bármit is tennél mindig tájékozódj az illetékes hivataloknál!

Általános leírás itt található: A nem- és az utónév megváltoztatásaA nem- és az utónév megváltoztatása

A következő címeken kérhetsz bővebb tájékoztatást:

Budapest Főváros KormányhivatalaÁllampolgársági és Anyakönyvi Főosztály - Névváltoztatási és Anyakönyvi Osztály

Postacím: 1387 Budapest, Pf.: 1010 (A kérelmeket ide kell küldeni)

1135 Budapest, Szegedi út 35-37.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 (1) 550-1228
www.kormanyhivatal.hu

Emberi Erőforrások Minisztériuma - Egészségügyért Felelős Államtitkárság - Egészségpolitikai Főosztály

1051 Budapest, Arany János utca 6-8.
A minisztérium központi ügyfélszolgálatának elérhetősége:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefonszám: 06-1-7951177

Magyarországon a nem jogi elismertetése nincs jogilag szabályozva viszont van egy kialakult gyakorlat amelynek során hivatalosan meg lehet változtatni a nemet és a nevet. Csak nem illetve csak a név - másik nemű névre való - megváltoztatására nincs lehetőség.

A nem- és névváltoztatáshoz a következő vizsgálati leletek szükségesek:

-  általános nőgyógyászati vizsgálat vagy urológiai vizsgálat eredménye, mely tartalmazza az alábbi mondatot: A nemi átalakító műtétnek nincs orvos szakmai szempontból ellenjavallata.

(Male to Female esetben urológiai, Female to Male esetben nőgyógyászati.)

- egy klinikai szakpszichológus (aki szerepel az egészségügyi dolgozók működési nyilvántartásában: http://kereso.eekh.hu/http://kereso.eekh.hu/) és egy pszichiáter szakvéleménye. 

A pszichiátriai szakvéleményben meg kell legyen állapítva a transzszexualizmus diagnózisa (F64.00) és tartalmaznia kell a nem megváltoztatás engedélyének javaslatát.

Semmilyen orvosi beavatkozás illetve műtét nem feltétele a névváltoztatás engedélyeztetésének.


A gyakorlat szerint a nem megváltozását igazoló orvosi iratok elbírálása szakmai kérdés, így az anyakönyvi bejegyzés elrendelése az Egészségügyi Minisztérium szakvéleménye alapján történik. A szükséges mellékletek köréről, valamint a hozzájárulás megadásának feltételeiről javasoljuk, keresd meg az Emberi erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkárságát (elérhetőségek fent).

Az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: At.) 44. § (3) bekezdése rögzíti, hogy anyakönyvezni legfeljebb két, a gyermek nemének megfelelő utónevet lehet a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított utónévjegyzékből. Ezek alapján a nem- és névváltoztatásra irányuló kérelmen fel kell tüntetni az új nemnek megfelelő legfeljebb két utónevet.*

Az At. 64/B. § (4) bekezdése alapján a nem megváltozásának a születési anyakönyvbe való bejegyzését meg kell tagadni, ha az érintett személy házassága vagy bejegyzett élettársi kapcsolata fennáll. A kérelemben nyilatkozni kell a családi állapotra vonatkozóan is.* *

Az eljáráshoz szükséges 3000 Ft eljárási illetéket (illetékbélyeg formájában) és – amennyiben rendelkezésre áll – eredeti születési anyakönyvi kivonatát a hatóság részére kell megküldeni. Ha nincs birtokodban az eredeti születési anyakönyvi kivonat, ennek tényét kérik a kérelmen feltüntetni.

A kérelem elbírálására hivatalosan 30 napja van a Kormányhivatalnak de ezt gyakran nem tudják tartani, hiszen az EMMIben történő szakmai elbírálás nem számít bele ebbe az időbe. 60 nap letelte után arra kérünk érdeklődj mindenképp a kérelmed állapota felől!

Sablont a kérelemhez itt találsz. Ez egy álatlunk készített minta mely a minimálisan közlendő információkat tartalmazza, frissítése folyamatos, tehát érdemes a linket megosztani másokkal a problémák elkerülése érdekében. FIGYELEM: ez nem hivatalos nyomtatvány, azt nem készítettek az illetéke sszakminisztériumok.

** A kérelemben a családi állapotról való nyilatkozás feltétele:
- nőtlen/hajadon családi állapot esetén a nyilatkozat elegendő, 
- özvegy vagy elvált családi állapot esetén olyan (záradékolt) házassági anyakönyvi kivonat, amelybe a házasság megszűnését bejegyezték vagy a bontóítélet, illetve a másik házasfél halotti anyakönyvi kivonata és a házassági anyakönyvi kivonat.

* Az engedélyezett utónevek listája, valamint az utónevek engedélyezésének alapelvei megtalálhatóak a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének honlapjánMagyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének honlapján.

Családi név megváltoztatása

A nem- és névváltoztatás kérelmében nincs lehetőség a családi név megváltoztatására. Azt egy másik ettől teljesen független eljárásban lehet kérni. További információkat a családi név megváltoztatásáról itt gyűjtöttünk össze: Családi név megváltoztatása

Utoljára frissítve: 2017. Április 05., Szerda 09:06

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

 

Adó 1% - Támogasd a munkánkat!

Transvanilla hírlevél

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Transzvideó

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE