Transvanilla Transznemű Egyesület

Kaliforniában törvényt fogadtak el a nemek önazonosítás alapján történő elismeréséről

Egy olyan törvény lépett életbe Kaliforniában, ami megengedi a transznemű embereknek, hogy önazonosítás alapján változtassák meg a jogi nemüket.

A 2017-ben elfogadott kaliforniai Törvény a Nem Elismeréséről (Gender Recognition Act) bizonyos részei idén január 1-én léptek életbe.

A törvény megengedi az államon belül a transznemű és a nem-bináris embereknek, hogy kérelmet nyújthassanak be a személyi igazolványukon és a jogosítványukon szereplő nemük frissítésére, mindenféle orvosi eljárás nélkül.

A transz emberek azonosíthatják magukat férfi, nő, vagy nem-bináris kategóriával, így Kalifornia most már a néhány USA állam egyike, amelyek engedélyezték a nem-bináris emberek elismerését.

A törvény “ön-hitelesítő” vonatkozása nem volt vitatott amikor a törvényjavaslatot elfogadták, annak ellenére hogy az Egyesült Királyságban a hasonló indítványozások jelentős ellenkezést vonzottak.

A Guardian  napilap úgy tudja, a becslések szerint várhatóan 54600 ember fogja kihasználni az újításokat az első évben, a nemüket “ön-hitelesítve”.

Kalifornia engedélyezi a nem önazonosítás alapján történő elismerését

Az állam transznemű lakói üdvözlik a változást.

A genderqueer Google alkalmazott Alon Altman élőben kommentálta Twitteren, hogy milyen élmény a nemét “ön-hitelesíteni” a gépjármű-hivatalnál (angolul rövidítve DMV).

“Jó reggelt! Az összes iratom nálam van, és úton vagyok @CA_DMV felé.
Az időpontom 9:40-re szól, így pont ott leszek időben. #EnbyDMV”

Altman azt is mondta, hogy “örülök, hogy végre elismerik a nem bináris embereket, azt hogy létezünk.”

Az oaklandi Nazanin Szanto a Guardian-nek elmondta: “Ez egy sokkal nagyobb harc kezdete. A nem bináris emberek mindig is itt voltak… Most elismernek minket. Esélyt kapunk arra, hogy egy kicsit hitelesebben élhessünk.”

A kaliforniai Törvény a Nem Elismeréséről korábban életbe lépett része a születési anyakönyvi kivonatuk frissítését is lehetővé tette a transz emberek számára.

Bár orvosi bizonyítékra nincs szükség, a kérelmezőknek eskü alatt nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy a nemük frissítését a valódi nemi identitásuk kijelentése érdekében kérvényezik, nem pedig bármilyen csalás elkövetése céljából.

Mivel a szövetségi törvény csak a férfi és női nemeket engedélyezi, azoknak a nem bináris embereknek akiknek a nemét Kaliforniában hivatalosan elismerik, nem lesz elismerve az identitásuk azokon az iratokon amiket az Egyesült Államok szövetségi kormánya állít ki, beleértve a társadalombiztosítási kártyát, az útlevelet és a zöldkártyát.

Az önazonosító törvények számítanak “nemzetközi legjobb gyakorlatnak” a nem elismerésére.

Az önmeghatározás lett a nemzetközi sztenderd a nemet elismerő modern törvényhozásban, ahogy jó pár európai ország bevezette ezt a gyakorlatban.

Málta, Norvégia, Dánia, Portugália, Írország és Belgium mind bevezették a nem elismerésének önazonosításon alapuló rendszerét.

Hasonló javaslatok megfontolás alatt vannak az Egyesült Királyságban, de ellenállás tört ki a a tervekkel kapcsolatban, ami megakadályozhatja az önazonosítás hatályba lépését.

A sajtó egy része azt állítja, hogy a javasolt törvény a nők számára fenntartott helyeket, beleértve az óvóhelyeket és az öltözőket, veszélyessé tenné a transznemű nők beengedésével.

Azonban a bizonyíték azokból az országokból, ahol az önazonosításos törvények érvényben vannak, azt mutatja hogy nem érzékelhető hatás, azon kívül hogy a transz emberek jogai érvényesülnek.

Az Ír Köztársaság 2015-ben csendesen beiktatott egy liberális törvényt a nem elismeréséről, amellyel engedélyezték a transznemű embereknek, hogy saját kijelentésük alapján megváltoztassák a nemüket egy egyszerű űrlap kitöltésével.

Az ír kormány nem számolt be problémáról az önazonosító törvénnyel kapcsolatban az érvénybe lépése óta eltelt évek alatt.

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

 

Adó 1 százalék felajánlás

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Transvanilla Egyesület a Sziget Fesztiválon - 2018

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.