Transvanilla Transznemű Egyesület

Kaliforniában törvényt fogadtak el a nemek önazonosítás alapján történő elismeréséről

Egy olyan törvény lépett életbe Kaliforniában, ami megengedi a transznemű embereknek, hogy önazonosítás alapján változtassák meg a jogi nemüket.

A 2017-ben elfogadott kaliforniai Törvény a Nem Elismeréséről (Gender Recognition Act) bizonyos részei idén január 1-én léptek életbe.

A törvény megengedi az államon belül a transznemű és a nem-bináris embereknek, hogy kérelmet nyújthassanak be a személyi igazolványukon és a jogosítványukon szereplő nemük frissítésére, mindenféle orvosi eljárás nélkül.

A transz emberek azonosíthatják magukat férfi, nő, vagy nem-bináris kategóriával, így Kalifornia most már a néhány USA állam egyike, amelyek engedélyezték a nem-bináris emberek elismerését.

A törvény “ön-hitelesítő” vonatkozása nem volt vitatott amikor a törvényjavaslatot elfogadták, annak ellenére hogy az Egyesült Királyságban a hasonló indítványozások jelentős ellenkezést vonzottak.

A Guardian  napilap úgy tudja, a becslések szerint várhatóan 54600 ember fogja kihasználni az újításokat az első évben, a nemüket “ön-hitelesítve”.

Kalifornia engedélyezi a nem önazonosítás alapján történő elismerését

Az állam transznemű lakói üdvözlik a változást.

A genderqueer Google alkalmazott Alon Altman élőben kommentálta Twitteren, hogy milyen élmény a nemét “ön-hitelesíteni” a gépjármű-hivatalnál (angolul rövidítve DMV).

“Jó reggelt! Az összes iratom nálam van, és úton vagyok @CA_DMV felé.
Az időpontom 9:40-re szól, így pont ott leszek időben. #EnbyDMV”

Altman azt is mondta, hogy “örülök, hogy végre elismerik a nem bináris embereket, azt hogy létezünk.”

Az oaklandi Nazanin Szanto a Guardian-nek elmondta: “Ez egy sokkal nagyobb harc kezdete. A nem bináris emberek mindig is itt voltak… Most elismernek minket. Esélyt kapunk arra, hogy egy kicsit hitelesebben élhessünk.”

A kaliforniai Törvény a Nem Elismeréséről korábban életbe lépett része a születési anyakönyvi kivonatuk frissítését is lehetővé tette a transz emberek számára.

Bár orvosi bizonyítékra nincs szükség, a kérelmezőknek eskü alatt nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy a nemük frissítését a valódi nemi identitásuk kijelentése érdekében kérvényezik, nem pedig bármilyen csalás elkövetése céljából.

Mivel a szövetségi törvény csak a férfi és női nemeket engedélyezi, azoknak a nem bináris embereknek akiknek a nemét Kaliforniában hivatalosan elismerik, nem lesz elismerve az identitásuk azokon az iratokon amiket az Egyesült Államok szövetségi kormánya állít ki, beleértve a társadalombiztosítási kártyát, az útlevelet és a zöldkártyát.

Az önazonosító törvények számítanak “nemzetközi legjobb gyakorlatnak” a nem elismerésére.

Az önmeghatározás lett a nemzetközi sztenderd a nemet elismerő modern törvényhozásban, ahogy jó pár európai ország bevezette ezt a gyakorlatban.

Málta, Norvégia, Dánia, Portugália, Írország és Belgium mind bevezették a nem elismerésének önazonosításon alapuló rendszerét.

Hasonló javaslatok megfontolás alatt vannak az Egyesült Királyságban, de ellenállás tört ki a a tervekkel kapcsolatban, ami megakadályozhatja az önazonosítás hatályba lépését.

A sajtó egy része azt állítja, hogy a javasolt törvény a nők számára fenntartott helyeket, beleértve az óvóhelyeket és az öltözőket, veszélyessé tenné a transznemű nők beengedésével.

Azonban a bizonyíték azokból az országokból, ahol az önazonosításos törvények érvényben vannak, azt mutatja hogy nem érzékelhető hatás, azon kívül hogy a transz emberek jogai érvényesülnek.

Az Ír Köztársaság 2015-ben csendesen beiktatott egy liberális törvényt a nem elismeréséről, amellyel engedélyezték a transznemű embereknek, hogy saját kijelentésük alapján megváltoztassák a nemüket egy egyszerű űrlap kitöltésével.

Az ír kormány nem számolt be problémáról az önazonosító törvénnyel kapcsolatban az érvénybe lépése óta eltelt évek alatt.

ENGLISH - #LGRforHungary - Call to action page

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

COVID-19

covid 19 transvanilla

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Transvanilla - Adó 1% - Adószám: 18288786-1-43

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.