Male to Female műtétek Transvanilla Transznemű Egyesület. Magyarország egyetlen működő transz szervezetének információs weboldala transz embereknek és azoknak akiket érdekel a téma. http://mail.transvanilla.hu Tue, 23 Jan 2018 00:14:10 +0000 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Bilateral Orchiectomy (kasztrálás) http://mail.transvanilla.hu/male-to-female-mutet/kasztralas http://mail.transvanilla.hu/male-to-female-mutet/kasztralas

Vannak Male to Femalek akik a kasztrálást választják a vagnoplastyt megelőzően vagy akár helyette. A kasztrálás mindkét here eltávolítását jelenti, ami megszünteti az androgén termelést a szervezetben. Általában urológusok végzik és a nem-transz betegeknél prosztatarák vagy hererák miatt kerül sor a műtétre.

Mivel meghatározóan olcsóbb, mint a vaginoplasztika, ezért a herék eltávolítása remek köztes megoldás lehet azok számára akiknek behatároltak az anyagi keretei. Nagy mértékben csökkenti a szükséges antiandrogének mennyiségét és kisebb adagra lesz szükség utána a női hormonokból is. Idővel azonban hatással lehet a vaginoplasty során felhasználható szövetek mennyiségére és a kis műtéti hegek is befolyásolhatják egy későbbi GRS eredményét.

A kasztráció sokkal kevésbé drasztikus beavatkozás, mint a vaginoplasty, de mégis komoly döntés lehet a transznemű nők számára, mivel visszafordíthatatlan változtatás. Mindenképpen tisztában kell lenned a nemzőképességed elvesztésének tényével mielőtt igénybe vennéd ezt a lehetőséget.

Amennyiben szeretnél később vaginoplasztikát végeztetni magadon azt javasoljuk egyeztess a sebésszel (sebészekkel) mielőtt meghozod a döntést. Valószínűleg javaslatot fognak tenni a vágás helyére, hogy jobb eredményeket tudjanak biztosítani a későbbi GRS során.

Nyilvánvalóan 6-12 hónappal a GRS előtt nem opció a kasztráció és abban az esetben sem ha az antiandrogének kifejtik a kívánt hatást. Mindenesetre vannak akik az Androcur mellékhatásai és a heréjüktől való megszabadulás vágyától vezérelve ezt a megoldást választják.

A következő mellékhatásokra gondolunk:

 • alvászavar,
 • hangulatingadozás,
 • fejfájás,
 • hideg ill. meleghullám,
 • alkohol intolerancia (különösen vörösbor)

Vannak országok ahol nem engedélyezik az Androcurt forgalmazni mert depressziót, fáradékonyságot, súlynövekedést, csontritkulást, trombózist valamint embóliát okozhat.

A 90-es évek végén Angliában készítettek egy felmérést olyan betegekkel akik kasztráláson estek át. A legfiatalabb páciens 24 a legidősebb 66 volt, átlagéletkoruk 46 év. Túlnyomó többségüket (14-ből 11-et) altatásban kórházi ellátás keretében műtöttek. Öt év alatt mindössze három esetben léptek fel komplikációk, szövetelhalás ill. fertőzés, egy esetben pedig a varrat gyógyulásával volt gond.

Megkérdezték őket miért szerették volna a műtétet és több dolgot is megjelölhettek. 11-en nem akartak herével rendelkezni, egyiküknek fájdalmai voltak, kilencüknek gondjai voltak az Androcurral, 12-en nem akartak továbbra is férfiasak lenni és hatan említettek egyéb okokat.

Megkérdezték őket fizikai és pszichológiai szempontból elégedettek-e az eredményekkel. Mind a 14-en mindkét szempontból elégedettek voltak. Önbizalom növekedésről, arcszőrzet ritkulásról, a barátaik és családjuk jobb hozzáállásáról és általánosan boldogabb lelkiállapotról számoltak be.

Heten átestek a helyreállító műtéten. A köztes idő 3 hónap és 34 hónap között volt, az átlag 16.7 hónap. Megnézték azt is a herék eltávolítása növelte vagy csökkentette a vágyat a GRS-re. Heten azt mondták nem befolyásolta, öten azt mondták növelte vagy megerősítette a GRS szükségességét és ketten voltak mindössze azok akiknek kisebb lett az igénye a rekonstrukcióra.

Azok akik GRS-nek vetették alá magukat senkinél nem okozott gondot a vagina mélységének kialakítása a kasztrálás következtében és nem is léptek fel műtéti komplikációk.

Abból a hét transznőből aki a felmérés befejeztéig nem esett át a GRS-en három még nem váltott nemet sem, ketten elő voltak jegyezve a műtétre , egyikük a finanszírozásra várt és mindössze egy volt közülük aki nem akart rekonstrukciós műtétet.

A következőket mondták:

 • Hihetetlen mértékben csökkent a feszültség.
 • Remekül előkészített a radikális beavatkozásra.
 • Megerősítette a női státuszoma családom és a barátaim szemében.
 • Magabiztosabb lettem és jobban el tudtam fogadni magam.
 • Nem kellett tovább szednem az Androcurt.
 • A női szerepben erősített rajtam és teljes időben nőként kezdtem élni utána.
 • Eltávolítottak valamit amit nagyon nem akartam, hogy legyen.
 • Nem éreztem magam többé férfinak és erre nagy szükségem volt, együtt tudok élni magammal ahogyan a kezelésem haladt.
 • Nyugalmat hozott és nőiesebbnek érzem magam, gondoskodóbb lettem, lágyabb, megértőbb és boldogabb.
 • Úgy éreztem a tanácsadóim hisznek bennem és ez igazolta a transzszexualitásom és megnyitotta az utat a teljes helyreállító műtéthez.
 • Helyretette a belső énemet magamban.
 • Előremutató lépés volt pozitív eredményekkel a GRS felé.

Összességében ez a tanulmány arra mutat rá, hogy a kasztráció megfontolandó lehetőség a nemi átalakító műtét előtt azokban az esetekben amikor valaki nem bírja az Androcurt, nem tudja elviselni a heréit vagy bármilyen okból kifolyólag nem tud belátható időn belül GRS-hez jutni.

Figyelembe kell venni, hogy változások követezhetnek be a tanulási képességekben, lustaság és letargia léphet fel valamint az energiszint is csökkenhet, súlygyarapodást okozhat és évek múltával a test és arcszőrzet gyengüléséhez vezethet.

Az eljárás egy rövid ideig komoly fájdalommal jár. Bizonyos mértékig visszafordítható here implantok behelyezésével, valamint tesztoszteron injekciókkal a hormonszint is visszaállítható. A nemzőképesség természetesen végleg megszűnik.

Kulcsszavak: bilateral orchiectomy, kasztrálás, castratio, kasztráció

]]>
info@transvanilla.hu (Administrator) Male to Female műtétek Fri, 26 Feb 2010 20:54:41 +0000
Vaginoplasty http://mail.transvanilla.hu/male-to-female-mutet/vaginoplasty http://mail.transvanilla.hu/male-to-female-mutet/vaginoplasty
18+


Figyelem!!! A következő oldal és linkek olyan műtéti képeket és/vagy leírásokat tartalmaznak amelyek érzékeny emberek számára megrázóak lehetnek.

Ahogy már máshol is említettük a nemiszerv-átalakító műtétekkel kapcsolatos oldalaink ne legyenek az egyetlen információforrásod a témában. További információkat az interneten lehet találni és kifejezetten tanácsoljuk, hogy vedd fel a kapcsolatot hasonló helyzetben lévő társaiddal, osszátok meg tapasztalataitokat és cseréljetek véleményt. Keress meg sebészeket akik járatosak a témában és kérj tőlük is tanácsot valamint további információkat. A műtéti technikák és eljárások folyamatosan fejlesztés és tökéletesítés alatt állnak.

Vaginoplasty műtéti képsorozat

Vaginoplasty technikák

Vaginoplasty képek

Vaginoplasty orvosok

Kulcsszavak: nemváltoztatás, nemváltoztató műtét, nemi átalakító műtét, nemátalakító műtét, SRS, GRS, sex change, sex reassignment surgery, vaginoplasty, vaginoplasztika, nemváltó, férfiból nő, male to female, fiúból lány

]]>
info@transvanilla.hu (Administrator) Male to Female műtétek Fri, 26 Feb 2010 20:57:18 +0000
A hang nőiesítése: Hangszálműtét http://mail.transvanilla.hu/male-to-female-mutet/hangnoiesitese-hangszalmutet http://mail.transvanilla.hu/male-to-female-mutet/hangnoiesitese-hangszalmutet

Hangszálműtét

Kísérleti és kockázatos

Többféle műtéti eljárást is alkalmaznak a hangszalagok megváltoztatására.

Ezek közül egyiket sem ajánlanánk a rendelkezésünkre álló információk alapján. Van, aki 14 emberrel is beszélt akik átestek ilyen típusú műtéteken és közülük 12-en is gyenge eredményeket tudhatnak magukénak. A maradék két jó eredményből az egyiké nagyon jó.

Mit jelent az elfogadhatatlan?

Van, akinek alig mélyebb a hangja mint Mickey egérnek, vagy mint Michael Jackson-nak volt. A másik véglet a spektrum szélén a rekedt hang, vagy ahhoz hasonló mint Marge Simpson testvéreinek a hangja (Selma és Patty). A legtöbbüknek pedig alig lesz más a hangja mint a műtét előtt.

Egy lehetséges páciens:

"Én is utánanéztem a hangszalag plasztikának még az SRS-em előtt. 6 emberrel is beszéltem telefonon akik megcsináltatták. Amit a velük való beszélgetések során tapasztaltam, örökre elriasztottak. Furcsább, embertelenebb hangjuk volt, mint bárkinek és egyikük elmondta, hogy dél körül rendszeresen el is szokott menni a hangja teljesen. És mindannyian azt mondták, nem tudnak énekelni - nekem ez volt a vége a témának! Én körülbelül olyan hamar adnám fel az éneklést mint amilyen hamar a legtöbb férfi megválna a péniszétől."

Egy fül-orr-gégész:

"Az eredménybeli különbségek abból adódnak, hogy mindenki esetbében más és más a gyógyulási folyamat és erre a sebésznek egyáltalán nincs hatása. Remélem ezt mindenki elmondja a pácienseinek és ezen ismeretek birtokában mindenki felelősségteljes és megalapozott döntést tud hozni elvégezteti-e a műtétet."

Egy műtéten átesett páciens:

"Azt elmondhatom, hogy ez a műtét nem gyógyír minden problémára. A hangom előtte sem volt túl mély, de szerintem olyan lehetett mint egy 16 év körüli lányos meleg fiú hangja. A hangszálműtét segített egy kicsit, különösen abban, hogy tudtam egy picit hangosabban beszélni és nevethettem, de nem tett csodákat. A beszédtónusomon is változtattam így jól haladtam ezen a téren. Tehát amit sokan mondanak a hangszálműtétről, mindaz igaz. Talán egy nap kifejlesztenek majd egy olyan technikát amivel jobb eredményekre lesznek képesek!"

Ez a műtét az árát, a kockázatait és a gyenge eredményeket figyelembe véve nem mutat elfogadható sikerarányt.

Nem oldja meg egy csapásra azoknak a problémáit akiknek gond van a hangjukkal. Nem segít kilépni a male to female állapotból. Mindenképpen kombinálni kell a műtét előtt és után is hangterápiával, az eredmények optimalizálásának érdekében. Még ekkor is fennáll a veszély, hogy a hangod túl magas és vékony lesz az esetek nagy többségében. Másképp meg olyan rekedt hang is lehet az eredmény mint a rossz dohányosoké.

A hangszálműtét csak minimális segítséget jelent és semmi köze a rezonanciádhoz. Sokan pedig úgy vélik a rezonancia a kulcsa az egésznek.

Olcsóbb, könnyebb és kockázatmentes foniáterhez járni. Ezzel megőrzöd a hangterjedelmed és a folyamat 100%-osan visszafordítható. Ráadásul minderre akkor is szükséged van ha megműtteted magad.

De ne fogadd meg a tanácsunk...

Azt javasoljuk beszélj minél több emberrel aki átesett ilyen procedúrán. Legalább hárommal. Az elég lesz, hogy meggondold magad.

Forrás: tsroadmap.com

Kapcsolódó anyag: A hang nőíesítése: Hangterápia

]]>
info@transvanilla.hu (Administrator) Male to Female műtétek Mon, 22 Feb 2010 16:57:40 +0000
Vaginoplasty műtéti képsorozat http://mail.transvanilla.hu/male-to-female-mutet/vaginoplasty-muteti-kepsorozat http://mail.transvanilla.hu/male-to-female-mutet/vaginoplasty-muteti-kepsorozat

 

1,Először a húgyvezetéket katéterezik.

 

2,Aztán a pénisz és a herezacskó bőrét lemetszik és eltávolítják.

3,A heréket eltávolítják.

 

4,A herezacskó bőrének egy részét meghagyják.

 

5,A húgyvezetéket megrövidítik.

 

6,Az erekcióra képes szövetet eltávolítják.

 

7,Most jön a legkritikusabb beavatkozás: a pénisz idegeit elkülönítik.

 

8,Ezeket az idegeket épen kell megőrizni az orgazmusképesség megőrzésének érdekében.

 

9,Az elválasztás teljes.

 

10,A vagina üregét formálják.

 

11,A pénisz maradványait levágják.

 

12,A herezacskó szöveteit befordítják.

 

13,A vagina fala készül.

 

14,Az üregbe egy pólyát helyeznek ideiglenesen.

 

15,Speciális kötőanyagot injekcióznak be.

 

16,Ezzel ágyazzák be a befirdított herezacskó szöveteit az alhas anyagába.

 

17,A szeméremajkakat formázzák és végül a klitoriszt a makkból.

]]>
info@transvanilla.hu (Administrator) Male to Female műtétek Fri, 26 Feb 2010 21:02:03 +0000
Pajzsporc (ádámcsutka) kisebbítés http://mail.transvanilla.hu/male-to-female-mutet/pajzsporc-adamcsutka-kisebbites http://mail.transvanilla.hu/male-to-female-mutet/pajzsporc-adamcsutka-kisebbites

A trachea faragása egy gyakori sebészeti beavatkozás a transzszexuális nők számára. A sebész csökkenti a porc méretét a toroknál, hogy az alakja nőiesebb legyen.

Gyakori megnevezések:

 • Ádámcsutka csökkentése
 • Trachea faragás
 • Pajzsporc csökkentése
 • Chondrolaryngoplasty

Az eljárás:

Ezt meg lehet csinálni járóbeteg ellátás keretében helyi érzéstelenítéssel, rendelőben, vagy általában egy műtőben. Több nő más műtéti eljárásokkal együtt végezteti el.

Ha az ujjad végighúzod a nyakadon, érezni fogsz több vízszintes barázdát a torkodon. Ha kiemelkedő részt érzel egy V alakot fogsz tudni kitapintani a porcon. Ez az amit ők csökkentenek.

A sebész egy vízszintes bemetszést tesz a torkot fedő bőrön egy ránc mentén. Aztán a függőleges izmokat elválasztja, hogy a porc látható legyen. A sebész lefaragja a legkiemelkedőbb részét a horonynak a V porc tetején.

Fiatalabbak esetében a porc lágyabb, szappan állagú, az idősebb pácienseknél a porc csontossá válhat, vagy kemény csontos szerkezű lehet.

Tapasztalatok:

"Ádámcsutka műtétem volt 1996 decemberében.
A metszés egy ráncban készült a torkomon, kicsivel a lefaragandó rész felett. Az orvos visszafogott volt porc eltávolításában, mert én nagyon aggódtam azon hogy a hangom ugyanolyan marad-e mint a beavatkozás előtt. A túl sok porc lefaragása befolyásolhatja a hangszalagokat és veszélyezteti a légcső stabilitását. Így bölcsen talált valakit akinek volt ebben tapasztalata. A műtét nem fájt egyáltalán és a gyógyulást sem éreztem.

A sebész olyan technikát használt amely egy nyálkás heget hagyott, és ez rendezte le a gyógyulást. Voltak varratok amik egy hétig maradtak. A öltések mind belül voltak és egy kis hurok lógott ki az egyik végén. Amikor eljött az ideje hogy eltávolítsa a varratot, a doktor levágta a kis hurkot és azt mondta: "Rajta, húzd csak." Én óvatosan húztam, és csodák csodájára az egész fonal rögtön kicsúszott.
Felhívta a figyelmemet arra hogy dörzsölni és csípni fog ahogy a gyógyulás beindul. A kiemelkedett heg néhány hónap múlva visszahúzódott, és teljesen észrevehetetlenné vált. A heg nem domborodik ki úgy mint a csuklómon néhány rovátkás heg a rendszeres sebészeti metszések miatt. A gyógyulási idő alatt önkéntelenül is megdörzsölgettem a szövetet tévénézés vagy olvasás közben is stb. Ez egy ideges szokássá vált amiről le kellett szoknom. A heget befedtem egy kis púderrel amikor még gyógyulófélben volt, így nagyon nehezen lehetett észrevenni. Szerencsés egybeesés volt, hogy a munkahelyemen is volt egy kolléganő akinek kb. ugyanakkor volt pajzsmirigy műtétje, mint nekem, és hasonló heg volt rajta is mint nekem volt. Így ha szükséged van egy mentségre, hogy miért van heg a nyakadon, mondhatod ezt is. (Pajzsmirigy rendellenességeket kísérhet hormonális egyensúlyzavar is.) Senki nem kérdezett erről engem.
A nyakam most elég megszokottnak látszik, nem feltűnő, most hogy a V alakú kiemelkedést lefaragták, nem néz ki férfiasnak. Bár nem lett olyan amilyet reméltem, de elég ahhoz hogy a kinézetem semlegessé tegye. Egyébként van még több más vonásom is az arcomon ami nőiessé tesz engem."

Gyógyulás:

Véraláfutás és duzzanat gyakori és egyénenként nagyon változó. A duzzanat rendszerint meglehetősen gyorsan enyhül 2 és 14 nap között. A véraláfutás a torkon általában nehezebben gyógyul. A területről a véraláfutások elterjedhetnek az alsó nyak és a mellkas felé. Ez általában 1-3 hét alatt elmúlik.
A legtöbb beavatkozás egy szembetűnő vörös heget hagy maga után ami a következő 1-3 hónapban elhalványul. Ez általában elfedhető egy kis sminkkel, amint a varratok vagy kapcsok el lettek távolítva. Az eljárástól függően a heg lehet kiemelkedő nyálkás amely behúzás nélkül gyógyul be, ahogy egy bemetszés. Hogy ez mennyire lesz érzékelhető, az függ a sebésztől és a testen kialakuló hegszövettől. Súlyosabb esetekben szükség lehet a műtéti heg felülvizsgálatára, vagy hússzínű tetoválásra.
Lehetséges hogy a hangod pihentetni kell a műtét után.
Néhányan átmeneti hangminőség változást éreztek. Ez lehet gyengülés, hangmagasság csökkenés, ércesség, rekedtség, hangmagasság emelkedés. Minél több porc kerül eltávolításra, annál nagyobb a kockázat.
Néhányan beszámoltak nyelési nehézségekről és fájdalmakról, de ezt gyakran az általános altatás alatti intubálás is okozhatja nem csak a műtét maga.
A legtöbb nő tapasztalt átmeneti zsibbadást és a nyomást a lágy szöveteken, egy napig vagy akár egy hétig.
A metszésen öltés lehet, gyakran kiegészítve műtéti szalaggal vagy pillangó kötéssel néhány napig. Ritkábban használnak kapcsokat, ezek általában egy hét múlva kiesnek. Öltéseket és a szalagokat szárazon kell tartani, vagy fennáll a veszélye hogy a heg rosszabbodni fog.
Lehet hogy ideiglenesen bütykös lesz a bőr a metszés mentén.
Mellőzni kell az elektrolízist közvetlenül a metszés környezetében, amíg a sebész nem javasolja a folytatást.
Néhány sebész javasolhatja antibiotikumos kenőcsök alkalmazását, vagy E vitaminos olajat, esetleg egyéb készítményeket, hogy segítse a gyógyulást.
Vannak gyakorlatok, amiket az orvos javasolhat, hogy a hegszöveg leragadását megakadályozza. Kövesd az orvos utasításait!

Komplikációk

Szerény kozmetikai változás oka lehet a túl kevés vagy túl nagy esetleg egyenetlen módosítás. Lehetséges a túlzott hegesedés. Van aki úgy érezte hogy az észrevehető heg felhívta a figyelmet a torokra. Ne feledd, hogy nincs olyan műtét amely garantálja a tökéletes megfelelést. Sok más tényező is közrejátszik ebben.

Néhányan állandósult változást éreznek a hangjukon. Ez lehet a hang elgyengülése, a hangmagasság csökkenése, ércesség, rekedtség, vagy a hangmagasság növekedése. Minél több porcot távolítanak el annál nagyobb a rizikó.

Rebeccán 1995 decemberében végezték el ezt a műtétet:
"A sebésznek a műtét előtti konzultáción elmondtam, hogy én már évek óta egy profi énekes vagyok a hangom híres tökéletes és kiváló a hangkontroll 4 és fél oktáv kiterjedéssel. Mindig képes voltam utánozni és imitálni hangokat, hangeffekteket és énekelni női és férfi darabokat. Turnézok és kiadott lemezeim is vannak már 20 éve. Szeretném a hangommal tovább folytatni a pályámat a műtétek után is. Sikeresen túl jutottam a tranzición mint mások is a kért útmutatások alapján. Többször is megkérdeztem a sebészt hogy a műtét nem lesz negatív hatással a hangomra. Ő biztosított hogy a hangom nem fog változni. Azt állította hogy sok hasonló műtétet végzett már optimális kozmetikai eredménnyel és nem volt probléma a hanggal.

Kozmetikailag a műtét sikeres volt. a műtét után az orvos ajánlotta hogy várjak egy hónapig mielőtt visszatérek a hanggyakorlatokhoz. De a 4. héten nem tudtam kiénekelni a középső C feletti hangokat, a hang erőltetett volt és fájdalmas. Leálltam - tanácsolta az orvos várjak a nyolcadik hétig. Még semmi javulás - várjak 4 hónapot. Már 11 hónap telt el és csak minimális a javulás. Elérem a magas hangokat de csak 15 percig és ez gyenge, rezonáció van, vibrálás és és tudom tartani a hangot sokáig. 15 perc után a szalagok visszakapcsolnak az alsó hangtartományba a nap hátralevő részében. A belélegzés hangos de a kilégzés nem megy. Összehúzódnak a redők és sikító hang jön ki és ez természetellenes. A sebész biztosított, hogy semmit nem tett a redőkkel, és meglepődött a probléma rendeződésén. Két patológus is látta, nincs polip se csomók fold malaligment (anatómiai eltérés) lett megállapítva és a hang képzése ennek megfelelő. Dr. M. Cooper feltételezi hogy fold malaligment előfordulhat intubáció (altatás esetén), trauma és ödéma gyógyulása esetén, emiatt helytelen hangképzés lehet (torok hang) és a sérülés nem lehet tartós, amennyiben helyesen lett kezelve. Összefoglalva, már nem tudom elérni a felső hangtartományt."

További súlyos szövődmények lehetnek, vérömleny, fertőzés, hang tartós elvesztése, halál.

Kivonat:

Kiemelkedő pajzsmirigy porc (pomus Adamus) gyakran egy állandó kellemetlenség a transzszexuális nők számára. Az ádámcsutka redukálásának és megformálásának igénye folyamatosan nő a mai társadalomban. Az eljárás első bemutatása óta követhettünk 31 pácienst 17 év alatt. Bemutatjuk technikánk felülvizsgálatának eredményeit anatómiai részletekkel és azután a 31 pácienst 4. hónaptól 17 éven keresztül. Az eredmények hatékonyak és kielégítőek kevés komplikációval. Amelyek előfordultak általában átmenetiek, a leggyakoribb egy átmeneti enyhe hanggyengeség. Úgy véljük hogy ennek az operációnak helye van a plasztikai sebészeti technikák között.


Figyelem!!! A következő videó olyan képeket tartalmaz amelyek érzékeny emberek számára megrázóak lehetnek.


Dr. Epstein - Chondrolaryngoplasty 

 

Forrás: Transsexual Road Map
Fordította: H.Zsuzsi

 

]]>
info@transvanilla.hu (Administrator) Male to Female műtétek Mon, 19 Aug 2013 10:21:12 +0000