Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Információk|Hormonok|A tesztoszteronkészítmények is trombózist okozhatnak

A tesztoszteronkészítmények is trombózist okozhatnak

Bár eddig a női hormonpótlást hozták összefüggésbe legtöbben a trombózissal, a tesztoszteron tartalmú készítmények is vérrögökhöz vezethetnek, ami a mélyvénás trombózison kívül megnöveli a stroke és a szívinfarktus kockázatát is.

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA – Food and Drug Administration) közleményébenközleményében arra figyelmeztet, hogy a tesztoszteron alkalmazása sem veszélytelen ebből a szempontból.

Már korábban is találtak összefüggést a tesztoszteron és a trombózis között, ám ez idáig úgy vélték, hogy egyedül az úgynevezett policitémiás beteg esetében jelent nagyobb rizikót, mivel e betegség során jelentősen megnő a vörösvértestek mennyisége, ami elősegíti a véralvadást. A legújabb tanulmányok szerint azonban nem csak a policitémiában szenvedőket érinti a probléma, hanem ennél jóval tágabb csoportot. Éppen ezért kötelezővé tették, hogy szerepeljen a figyelmeztetés a tesztoszteronkészítmények tájékoztatóján, miszerint trombózist okozhatnak.

Mivel a mélyvénás trombózis során keletkezett vérrög könnyen leszakadhat, és a vérpályába kerülve életfontosságú szervek felé haladhat, így nem ritka, amikor szövődményként tüdőembólia lép fel, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Hogy ennek esélye a minimálisra csökkenjen, érdemes genetikai vizsgálatot végeztetni, ami kiderítheti, hogy van-e örökletes hajlam a vérrögösödésre. A szűrés kiemelten fontos lenne abban az esetben, ha valaki valamilyen hormontartalmú készítmény szedésére készül, főleg akkor, ha a családjában előfordult már trombózis. Ha valaki bizonyított genetikai háttérrel is rendelkezik, fontos tudnia, hogy kombinált rizikók esetén az összrizikó az egyes rizikók szorzata! Ha valakinél genetikai hajlamot igazolnak, érdemes szakemberhez fordulnia, aki tanácsokkal, kezelési módszerekkel szolgálhat a trombózis prevenciójához.

TámPONT logo

Igent a nemre!

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

IGENT A NEMRE! - adjukössze kampány

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


TÁMórák: hétfő - szerda - péntek 16-18
Személyesen: Budapest VII. Hernád utca 38.
Telefonon: +36 1 236 0203