Transvanilla Transznemű Egyesület

Új kiadvány a digitális transz aktivizmusról a régiónkban

digitális transz aktivizmus

A múlt hónapban jelent meg az Astraea Alapítvány és a TGEU - Transgender Europe új jelentése a digitális transz aktivizmus feltérképezéséről Közép-Ázsiában és Kelet-Európában. 

 A jelentés a transz aktivisták1 digitális tevékenységét mutatja be a régió - Közép-Ázsia és Kelet-Európa (CAEE2) - 26 országában, fókuszában a digitális aktivizmus azonos módjai, az internet biztonságos és szabad használatának útjában álló akadályok, a homo/transzfóbia motivált cenzúra, az ellenőrzés és az online támadások ellen kidolgozott stratégiák állnak. Az adományozók és tech közösségek, a közösségi média cégek és a kormányzati szervek számára pedig ajánlásokat fogalmaz meg.

A CAEE régióban a transz életek nemcsak homofób és transzfób jogszabályokkal néznek szembe, hanem a kormányok felől a civil szervezetek és az internet használat egyre szigorúbb megfigyelésével. Az internet szabadságának korlátozása aránytalan hatással van a transz közösségekre, akiknek aktivista, személyes és professzionális életükben kritikus helyet foglal el a kapcsolatok és a mozgalom online építése.

A transz közösségek a régióban a digitális eszközök kreatív használatával reagálnak a kihívásokra melyekkel szembesülnek. Ezek közül néhányat részletesen bemutat a kiadvány melynek elkészüléséhez a Transvanilla is hozzájárult tapasztalatainak megosztásával.

„Ahogy a digitális szerveződésnek egyre nagyobb jelentősége van az internetszabadságot és a civil szervezeteket ért támadásokkal küzdő transz mozgalmak számára, sürgős szükség van forrásokat juttatni a transz szervezetek számára a CAEE régióban,” - mondta Mariam Gagoshashvili, az Astraea Lesbian Foundation for Justice munkatársa. - „A beruházás a digitális infrastruktúrába és mellette a transz vezetőségű csoportok finanszírozása kritikus szerepet tölt be a hatalmi struktúrák elnyomó hatásai ellen és a transz emberek alapvető emberi jogaiért küzdő harcban a CAEE régióban.

Ezen a linken elérhető az angol és az orosz nyelvű jelentés.

---

1 Ebben a kiadványban „transz aktivisták” azok a transz emberek, akik aktívan dolgoznak a transz közösségek erősítésén, akik transz jogokért harcolnak formális struktúrákban transz vagy LMBTQI civil szervezeteknél, de akár kevésbé formális körülmények között csoportban vagy egyedül és láthatóak, ismertek az országukban a transz közösségek számára.

2 A CAEE rövidítés Közép-Ázsia, Kaukázus, Posztszovjet államok, Délkelet-Európa és Közép-Európa országait foglalja magába. A vizsgált országok a következők voltak: Albánia, Azerbajdzsán, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Grúzia, Horvátország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Koszovói Köztársaság, Lengyelország, MVJK/Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Oroszország, Örményország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Tádzsikisztán, Törökország, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán.

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Programok

2019 jan. 16
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 18
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 21
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 23
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 25
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák

Nem jogi elismerése

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

IGENT A NEMRE! - adjukössze kampány

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


TÁMórák: hétfő - szerda - péntek 16-18
Személyesen: Budapest VII. Hernád utca 38.
Telefonon: +36 1 236 0203