Transvanilla Transznemű Egyesület

Transz történelmi pillanatok a 2018-as Oscar-díjátadón

Daniela Vega történelmet írt, mint az első transznemű személy, aki átadhat egy Oscar-díjat, továbbá az Egy fantasztikus nő című film, melynek ő a sztárja, elnyerte a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában az Oscart-díjat.

Az Egy fantasztikus nő (Fantastic Woman) c. film sztárja, Daniela Vega lesz az első nyíltan transz személy, aki átadhat egy díjat az Oscar-díj gálaesten.

A chilei színésznő  március 4-én, a Los Angeles-ben tartott 90. Oscar-díjátadón volt díjátadó. A színésznő mellett még Mahershala Ali, Chadwick Boseman, Laura Dern és Viola Davis adtak át díjakat.

Az akadémiai díjátadó televíziós közvetítői, Michael de Luca és Jennifer Todd az IndieWire-nek tartott beszámolót a díjakat átadó személyekről.
„Attól függetlenül, hogy először vagy sokadjára állnak fel az Oscar-színpadra, az összes előadóművész saját, energetikus és utánozhatatlan vonzerővel rendelkezik” – mondták – „ami felejthetetlen estét fog eredményezni.”

Az Egy fantasztikus nő volt Vega első nemzetközi produkciója, ami jelentős elismerést hozott a színésznőnek a tavalyi bemutató óta.
Vega karaktere, Marina, rákényszerül arra, hogy egyszerre nézzen szembe a partnere elvesztése okozta fájdalom és a családja transzfóbiájának megpróbáltatásaival. Szeretett partnere, Orlando, nélkül kell megtalálnia az önálló identitását.

A berlini filmfesztiválon történt bemutató után a Variety magazin a következő szavakkal dicsérte a színésznő szereplését: „sokszínű, sokoldalú és érzelmileg megindító színészi teljesítményt nyújtott.”

A magazin szerint a színésznő többet érdemel puszta politikai dicséret mellett, és az újság csak egy volt a sok médium közül, ami elismerően nyilatkozott a színésznő teljesítményéről.

A filmet egyébként nem csak Vega alakítása és az alkotói bátorság miatt kapott elismerést, de azon kevés művek egyike, ahol tényleg egy transznemű színész alakít egy transznemű karaktert.

Hollywoodot az elmúlt időszakban sok kritika érte azon szokása miatt, hogy cisznemű színészekkel játszatott el transznemű szerepeket.

Az elmúlt években olyan színészek, mint Eddie Redmayne, Matt Bomer és Jeffery Tambour alakítottak transz női szerepeket. A kritikusok szerint ez csak hozzájátszik annak a sztereotípiának a megerősítéséhez, hogy transznak lenni olyan, mint felvenni egy jelmezt, vagy hogy a transz nők valójában férfiak, női ruhában.

A film rajongói nehezményezték, hogy a chilei színésznőt nem jelölték a legjobb színésznő kategóriában.

Miután bejelentették, hogy kik indulhatnak a legjobb színésznő kategóriában (Saiorse Ronan, Meryl Streep, Sally Hawkins, Margot Robbie és Frances McDormand), sok rajongó tett panaszt a Twitteren, hogy színésznőt diszkrimináció érte.

Az Egy csodálatos nő, mint film jelölésre került a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, amelyet meg is nyert. Sebastian Lelio, a film rendezője a főhőst alakító Daniela Vegának mondott köszönetet a színpadon.

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Programok

2019 jan. 16
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 18
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 21
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 23
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 25
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák

Nem jogi elismerése

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

IGENT A NEMRE! - adjukössze kampány

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


TÁMórák: hétfő - szerda - péntek 16-18
Személyesen: Budapest VII. Hernád utca 38.
Telefonon: +36 1 236 0203