Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|Transvanilla - Színházi ajánló

Transvanilla - Színházi ajánló


Az ÉLET.TÖRTÉNETEK.HU sorozat minden darabja egy-egy igaz történeten alapul.  Lengyel Nagy Anna, a szerző, egész életében mániákusan gyűjtötte kis emberek nagy történeteit.

„Negyven éve beszélgetek velük.  „Civilek”, névtelenek, ismeretlenek. Közülünk valók. Negyven éve nem tudok hozzászokni ahhoz a sok csodához, groteszk fintorhoz, tragikumhoz és bölcsességhez, ami egy emberi sorsba belefér." Pelsőczy Réka vezetésével színész-rendező párosok állítják most elénk ezeket a különféle sorsokat, hétköznapi emberek egyéni, mégis különleges, mindannyiunkhoz szóló igaz történeteit.

ÉLET.TÖRTÉNETEK.HU: Pira - Bella

Igaz történetek sorozata a közelmúltból.
Lengyel Nagy Anna történetei színpadra alkalmazva
Ullmann Mónika, Borbély Alexandra előadásában.

Látvány: Juhász Nóra
Dramaturg: Zöldi Gergely
Plakát: Csáfordi László
Az előadás rendezője: Szabó Máté
Művészeti vezető: Pelsőczy Réka
Producer: Orlai Tibor
Az előadás időtartama: kb. 90 perc egy szünettel.

"Borbély Alexandra egy szerelemre vágyó transznemű nőt, Ullmann Mónika pedig egy hivatásában látszólag örömét lelő szexmunkást és kétgyerekes édesanyát alakít az Élet.történetek.hu-monodrámákban. Mindketten hányatott sorsú, de a saját boldogságukért nagyon keményen megdolgozó nőket játszanak." (Csatlós Hanna)

„17 évig Béla voltál, most meg Pira akarsz lenni”?

Borbély Alexandra szexi alsóneműben és rózsaszín köntösben cseveg, nevet, grimaszokat vág, idiótán felcsúsztatja a hangját, őszintén megnyílik, néha meg elkomorul, ironizál. Élénk jelenlétével betölti a teret. Az általa életre keltett Pira az elejétől kezdve meséli el nekünk, hogyan vált férfiból nővé. Mikor döbbent rá, hogy ő se nem hetero fiú, se nem „buzi”, hanem bizony lány, mikor pattant meg otthonról, és került bele a pesti éjszakába családi támogatás, munka és gyakorlatilag identitás nélkül, mikor látott először mesterségesen kialakított puncit, és mikor vesztette el – már teljes jogú nőként – a szüzességét.

„17 évig Béla voltál, most meg Pira akarsz lenni?” – idézi fel a darabban Pira a szüleinek reakcióját, amikor sok évvel ezelőtt a szűkös rákoscsabai miliőben egyszer csak bejelentette, hogy bárki bármit mond, ő eztán nőként fog élni. Ezt követően fogta magát, és életében először magassarkúban felült egy BKV-buszra, a kamasz pedig visszafordíthatatlanul elindult a nőiesedés útján. Amit a hasonló témájú filmekben két órán keresztül mutatnak be, és ami a valóságban hosszú évek történése volt, az a monológban olyan sarkalatos életesemények kiemelésével sűrűsödik össze, mint például, hogy Pira napi többszöri borotválkozással és leukoplaszttal leszorított hímtaggal látott hozzá új énje megtalálásához. Aztán jött a szülőkkel való keserű szakítása, a hormontabletták szedése, időközben növésnek indultak a mellek, és rengeteg várakozás, reménykedés után érkezett az örömmámor is, amikor Pira végre megtudta: van magyar orvos, aki nemcsak tankönyvből tud fölösleges dolgokat lenyisszantani odalent, gyakorlata is van abban. Hab a tortán, hogy ezt a TB támogatta.

Pira azt gondolja, Isten szereti őt időnként lenullázni, mert néhányszor már ki kellett másznia a teljes kilátástalanság mélységes gödréből, mégis épp úgy árad belőle az optimizmus, ahogy a való életben Novák Angélából is. Pira története a színpadon – a téma bonyolultsága ellenére, de talán éppen az elmesélő jellegből fakadóan – kifejezetten könnyednek hat, mondhatjuk, hogy happy enddel zárul. Ez a nő sok küzdelem után végre megérkezett valahová, még ha állnak is előtte egyelőre meg nem valósult álmok és elvégezetlen feladatok.

Helyszín: Mozsár Kávézó, 1065 Budapest, Nagymező utca 21.

Aktuális előadások:

  • 2018. január 27. szombat, 19:30
  • 2018. február 13. kedd, 19:30
  • 2018. február 20. kedd, 19:30

Jegyvásárlás online: https://www.jegy.hu/program/elettortenetekhu-pira-bella-82865 
Vagy a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Budapest, Dohány utca 1/a, telefon: 266-7130, nyitva tartás: h-p 10-18 h) és az előadások kezdete előtt 1 órával a helyszínen. Diákjegyek igényelhetők a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

http://mozsarmuhely.hu/eloadasok/elettortenetekhu-pira--bella/14http://mozsarmuhely.hu/eloadasok/elettortenetekhu-pira--bella/14

Képek: http://puskelzsolt.com/galeria/elettortenetekhu-pira-bella-pira-orlai-produkcios-iroda-mozsar-muhely-0http://puskelzsolt.com/galeria/elettortenetekhu-pira-bella-pira-orlai-produkcios-iroda-mozsar-muhely-0

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Transvanilla Egyesület - Sziget 2018

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Tájékoztatásul közöljük, hogy sem főállású munkatársa nincs a Transvanilla Egyesületnek sem irodája. Kérjük elsőrosban emailben lépj velünk kapcsolatba. Köszönjük!