Transvanilla Transznemű Egyesület

Tanulmány: a transz fiatalok száma az eddig becsültnél milliókkal nagyobb lehet

Egy új tanulmány szerint a fiatalok jelentős részét teszik ki a transznemű kamaszok.

A Pediatrics nevű gyermekgyógyászati szaklapban közzétett tanulmánytanulmány szerint a 9-11. évfolyamos tanulók majdnem 3%-a transznemű vagy dzsender-nonkonform.

A Minnesota államban 81.000 tinédzsert vizsgáló kutatás eredményei alapján majdnem 2200-an vallották magukat közülük transznak, illetve dzsender-nonkonformnak, és kérték magukra vonatkozóan a nemsemleges személyes névmások használatát.

Nic Rider, a Minnesota-i Egyetem posztdoktori ösztöndíjasa, a kutatás vezetője szerint „A különböző nemi identitások sokkal inkább jelen vannak, mint azt az emberek hinnék.”

Ezek a gyerekek gyakrabban számoltak be mentális és fizikai problémákról, mint cisznemű társaik, valamint a korábbi, LMBT tinédzserekkel kapcsolatos kutatás eredményeivel összecsengve hajlamot mutattak az erőszakos viselkedésre is. Erre Rider szerint a bántalmazás és diszkrimináció elszenvedése lehet a magyarázat, bár a tanulmány nem erősíti meg ezt a feltételezést.

Ez a tanulmány egy korábbi los angeles-i, a Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás eredményéből indult ki, melynek becslései szerint a tinik (13-17 évesek) 0,7 %-a transznemű. Hivatalos adatok szerint a felnőtt lakosság körében 1,4 millió transz ember él, az a népesség 0,6 százaléka. Az újabb kutatás szerint ezzel szemben azok száma, akiknek a neme különbözik a születéskor meghatározottól, négyszerese lehet az előzetesen becsült értéknek.

Dr Daniel Shumer, a Michigan-i Egyetemen transzneműekkel foglalkozó szakorvosa a cikkben, melyet a Pediatrics tanulmányához írt, a következőket írta: „A transznemű népesség méretét korábban „nagyságrendekkel alábecsülték. A fiatalok elutasítják a bináris gondolkodásmódot, és kérik a felnőtteket, hogy tartsanak lépést velük.”

Rider szerint „ahogy az Egyesült Államokban nő a transz láthatóság, több fiatal érezheti biztonságosnak előbújni és beszélni a saját nemi identitásának felfedezéséről.” Az elmúlt tíz évben olyan genderqueer és transz személyiségek tűntek fel, mint Laverne Cox, Janet Mock, vagy Alexandra Billings, bár transz férfiak kevesebben jelentek meg a médiában.

Annak ellenére, hogy számos szövetségi ügynökség indítványoz további kutatásokat nemi identitás terén, a Trump-kormány minden LMBT vonatkozású kérdést kivett a 2020-as népszámlálásból.

A Bűnügyi és Gazdasági Igazságszolgáltatás képviseletében az LMBT Munkacsoport projektigazgatója, Meghan Maury közleményében a következőket írta: „Az ezekből a felmérésekből kinyert információ a kormány segítségére szolgál olyan törvények végrehajtásában, mint például a Nők Elleni Erőszak Törvény vagy a Méltányos Lakhatási Törvény. Segítséget nyújt továbbá az olyan források elosztásához, mint a lakhatási támogatás vagy az élelmiszersegélyek.

A Járványügyi és Megelőzési Központok a mai napig nem vizsgálták a transznemű fiatalok állapotát arra hivatkozva, hogy nehéz megtalálni a megfelelő módot, hogy rákérdezzenek a kamaszok és gyerekek nemi identitására úgy, hogy hiteles választ kapjanak.

Rider felmérése rákérdezett a fiatalok meghatározott nemére, és arra, hogy jelenleg milyen identitással rendelkeznek: transznemű, genderqueer, gendefluid, esetleg bizonytalan. Arra vonatkozóan, hogy történt-e fizikai tranzíció hormonkezelés vagy műtét útján, nem szerepelt kérdés.

A növekvő számú transznemű fiatal érzelmi egészségét szem előtt tartva Rider kutatása azt javasolta, hogy az orvosok kérdezzenek rá a nemi identitásra, és arra, hogy érte-e ezeket a kamaszokat bántalmazás. Ezen elképzelése összhangban van az Amerikai Gyermekgyógyászati Társaság elveivel, miszerint a gyermekorvosoktól nemsemleges kifejezéseket használata az elvárható.


Ariel Sobel

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Programok

2019 jan. 18
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 21
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 23
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 25
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 26
02:00PM - 06:00PM
Szivárvány önsegítő csoport

Nem jogi elismerése

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

IGENT A NEMRE! - adjukössze kampány

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


TÁMórák: hétfő - szerda - péntek 16-18
Személyesen: Budapest VII. Hernád utca 38.
Telefonon: +36 1 236 0203