Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|Svédország kártérítést fizet a kényszersterilizált transz embereknek

Svédország kártérítést fizet a kényszersterilizált transz embereknek

svéd zászló

Történelmi győzelem a transz emberek számára- a svéd parlament döntött a sterilizációra kényszerítettek kompenzálásáról

 2018. március 21-én a svéd parlament elfogadta a döntést, hogy anyagi kompenzációban részesíti azokat a transz embereket akiket 1972 és 2013 között kényszersterilizáltak. Hozzávetőlegesen 600-700 ember lehet érintett a 225 000 SEK/~EUR 22 500 összegű kompenzációban. Svédország az első ország, amely kompenzálja a transznemű embereket, akiknek emberi jogai sérültek a kényszersterilizációval.

– Ez egy hosszú harc eredménye és boldog vagyok, hogy az RFSL nagy szerepet játszott ebben a történelmi győzelemben. 2013 óta törekedtünk erre, vagyis amióta a sterilizáció követelményét megszüntették a nem jogi elismeréséhez, A pénz sajnos nem pótolja azt a sérülést, amit valakinek a reprodukciós jogainak az elvételével okoznak, de az anyagi kompenzáció egy fontos lépés afelé, hogy javítsunk azok helyzetén, akik ezeken keresztülmentek, mondja Emelie Mire Åsell, az RFSL transz és interszex szóvivője.

Az RFSL üdvözli a döntést, amely nagyon hosszú harc eredménye volt. Svédország az első állam, amely kártérítést fizet az erőszakos sterilizáció azon áldozatainak, akiket nemi identitásuk elismerése miatt kényszerítettek erre. A globális transz mozgalmak követték a svéd példát és az RFSL reméli, hogy Svédország nyomán más országok is nyitottak lesznek a pénzbeli kártérítésre a kényszersterilizációs beavatkozások transz áldozatai vonatkozásában. Remélhetőleg ez más országokban is segít beszüntetni ezt a káros procedúrát.

svéd jog

Svédországban a sterilizálás hosszú történelmi múltra tekint vissza többféle jelentős számú csoport körében. Az 1990-es években a svéd állam kártérítést fizetett más csoportoknak is az erőszakos sterilizálások miatt. A transz személyek voltak az utolsók, akik most kompenzációt és kárpótlást kapnak.

– Az RFSL mindvégig azért harcolt, hogy a pénzbeli kárpótlás mellett, az egész transz közösségtől kérjen bocsánatot az állam. Most reméljük, hogy a svéd kormányzat arról is dönt, hogy egy esemény keretében megfeleleő módon bocsánatot kérjen. Ezt követően végre magunk mögött lehetne a svéd történelemnek ez a sötét korszaka, mondja Magnus Kolsjö, az RFSL jelenlegi elnöke.

Forrás: RFSL

Magyarországon 2003 óta nem feltétele a nem jogi elismerésének a sterilizáció.

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Novák Angéla 1%

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Tájékoztatásul közöljük, hogy sem főállású munkatársa nincs a Transvanilla Egyesületnek sem irodája. Kérjük elsőrosban emailben lépj velünk kapcsolatba. Köszönjük!