Transvanilla Transznemű Egyesület

Ma van a Nemzetközi transz depatologizációs akciónap

transzdepatA Nemzetközi transz depatologizációs akciónap kampány keretén belül a Transvanilla Transznemű Egyesület és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szakmai kerekasztal-beszélgetéseket rendez a "A transz emberek alapvető jogainak érvényesülése" témakörében.

A két kerekasztal-beszélgetés témája: a “Transz emberek Magyarországon, tények és adatok, a nem jogi elismerésének gyakorlata a jövőbeni szabályozás tükrében, nemzetközi és magyar standardok”, és “A transz identitások depatologizációjára vonatkozó törekvések orvosszakmai és emberi jogi megközelítése”. 

Patologizálni annyit tesz mint valakit vagy valamit abnormálisként vagy egészségtelenként kezelni. Orvosi terminológiával, az orvostudomány fogalmait használva definiálni, olyan alapvetően nem orvosi problémákat, amelyek sokáig nem igényeltek medicinális beavatkozást.

A jelenlegi globális egészségügyi környezet a transz identitásokat mentális egészséggel kapcsolatos diganózisokkal patologizálja. Mentális egészségi állapotként meghatározni a transzneműséget korlátozza a transz emberek önmeghatározását és autonómiáját a nemi identitásukkal és nemi önkifejezésükkel kapcsolatban. Továbbá az a nézet is széleskörben elfogadott, hogy betegséget, zavart vagy más diagnózist csatolni a nemi identitások sokféleségéhez stigmatizál és mindennapos diszkriminációhoz vezet, mellyel az élet minden területén többek között egészségügyi intézményekben is szembesülnek a transz emberek.

Egyre növekvő nemzetközi mozgalom dolgozik annak felszámolásán, hogy a transz embereket betegség és zavar kategóriákba sorolják. Ez a mozgalom, mely a sokféle nem identitások depatologizációjáért küzd, egy olyan világot képzel el ahol, transznak lenni nem mentális zavar és a nem jogi elismerése, az egészségügyi ellátás, valamint annak finanszírozása is patologizáció nélkül érhető el, önrendelkezés és tájékozott beleegyezés alapján, tiszteletben tartva a transz jogokat és az autonómiánkat az életünkkel, a testünkkel és identitásunkkal kapcsolatban.

Ezen a napon arra kérjük közösségeink és szövetségeseink, hogy fogjunk össze annak érdekében, hogy mindenki hozzáférhessen a neme elismeréséhez, a számára szükséges egészségügyi ellátásokhoz államilag finanszírozott keretek között, valamint a stigma, a diszkrimináció és az erőszak elleni megfelelő védelemhez.

További linkek a témában:

Álláspontunk a Betegségek Nemzetközi Osztályozásának a 11. revíziója kapcsán (2013)

Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, kerüljön ki a „Nemi identitás zavarai” a mentális betegségek közül (2014)

Betegségek nemzetközi osztályozása - a nemi identitás zavarai

A BNO története, rendszere és a transzneműséggel való kapcsolata

Az Orvosok Világszövetsége nyilatkozatot adott ki a transznemű emberekről

Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE)"A transznemű emberekkel szembeni diszkrimináció Európában" 2048 (2015)1 számú határozata

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Programok

2019 jan. 16
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 18
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 21
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 23
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 25
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák

Nem jogi elismerése

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

IGENT A NEMRE! - adjukössze kampány

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


TÁMórák: hétfő - szerda - péntek 16-18
Személyesen: Budapest VII. Hernád utca 38.
Telefonon: +36 1 236 0203