Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|Franciaország elfogadja az első dzsendert elismerő törvényt – a transz emberek feletti ítélkezés folytatódik

Franciaország elfogadja az első dzsendert elismerő törvényt – a transz emberek feletti ítélkezés folytatódik

Néhány napja a francia parlament elfogadta az első jogi nem elismerését szabályozó eljárást, mely már régóta esedékes.

A szabályozás véget vet az önkényességnek és a medikalizációnak.

Számtalan transz ember élete javulásnak indul majd, miután a sterilizáció és orvosi kezelések igazolása többé nem minősülnek követelménynek ahhoz, hogy személyes okmányaik azt tükrözzék, akik ők valójában. Azonban ez egy elszalasztott lehetőség, mivel maga a törvény nem az önmeghatározáson nyugszik, és megbukik abban, hogy hozzáférést biztosítson a transz fiatalkorúaknak a valódi nemük elismeréséhez.

„24 évvel ezelőtt az Emberi Jogok Európai Bírósága bebizonyította, hogy Franciaország rossz lóra tett azzal, hogy nem voltak hajlandóak egy transz személy okmányait módosítani. Abban a korban ez a törvény csakugyan progresszívként lett volna számontartva. Viszont egy negyed évszázaddal később a transz embereknek megvan minden okuk rá, hogy ne legyenek elégedettek vele.” – jegyzi meg a TGEU ügyvezetője, Julia Ehrt.

Clémence Zamora-Cruz, a TGEU Vezetőségi Bizottságának tagja, hozzátette: „Ez a folyamat nem fogadja el a teljes önmeghatározást, ezáltal pedig továbbra is központi szerepet ad a bíróknak abban, hogy a kérelmezők nemi identitásának érvényességét meghatározzák és elismerjék. Főképp fájó, hogy a fiatal egyének számára folytatólagosan tiltott lesz a nemi identitásuk elismerése Franciaországban.”

Az okmányban szereplő nemi jelző törvénybe foglalt módosításának követelményei alátámasztásához egy felnőttnek vagy egy ítélőképessége birtokában lévő kiskorúnak* megfelelő mennyiségű tényt kell felsorakoztatniuk, melyek bizonyítják, hogy a civil státuszuk nemi referenciája nem egyezik azzal ahogyan ismertek a környezetük számára. Ez lehet az, hogy nyilvánosan kinyilatkozzák a nemi identisukt, vagy az, hogy a családi és baráti körben ismerik azt a nemi identitását és az is, hogy az egyén már megváltoztatta a nevét, hogy illeszkedjen a kérelmezett nemhez.

*Az ítélőképessége birtokában lévő kiskorú az a személy, akit egy bírói ítélettel felmentettek a szülői felügyelet alól, és jogában áll dönteni a polgári jogok minden részéről ugyanúgy, akárcsak egy felnőtt személynek. Nagyon kevés ilyen személy van Franciaországban.

Nem jogi elismerése

 

Művészetterápia

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Transvanilla hírlevél

Facebook

Transzvideó

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog