Transvanilla Transznemű Egyesület

Egy kutatás bebizonyította, hogy a nemi megerősítő műtét javít a transznemű emberek életszínvonalán

A kutatók 156 pácienst követtek nyomon, akik male-to-female (MtF) tranzíción mentek keresztül a németországi University Hospital Essen-ben.

Többféle kérdőívvel vizsgálták meg a páciensek hogylétét, melyek között olyanok is szerepeltek, amik specifikusan transzneműek számára lettek kifejlesztve. Műtét után 75%-uk sokkal elégedettebb lett az életével és 67%-uk lett elégedettebb a megjelenésével, mint nő. Az eredmények szerint, melyeket az Európai Urológusok Társaságának a 33. gyűlésén Dániában mutattak be, bizonyos páciensek számára a műtétek hatalmas fontossággal bírnak.

A transzneműek érzelmi stresszt, szorongást, illetve depressziót érezhetnek, hogyha a nem, mellyel azonosítják magukat nem egyezik meg azzal a nemmel, mely a születési anyakönyvi kivonatukban szerepel - ezt az állapotnak nemi diszfória a neve. A kezelés tanácsadásból, hormonterápiából és esetenként nemi megerősítő műtétből áll. Az, hogy a műtétek fontossága bizonyítva legyen, azért lényeges, mert így elfogadottá válhat az egész procedúra és a kormányok megérthetik, hogy finanszírozniuk kellene a költségeket. Ez a legutóbbi kutatás azt bizonyítja, hogy a legtöbb transznemű sokkal jobban érzi magát a műtét után.

A felmérést végzők 600 olyan pácienst céloztak meg, akik a University Hospital Essen-ben estek át male-to-female tranzíción műtét segítségével. Közülük csak 156-at vettek be a kutatásba (Sokukat nem lehetett elérni, mások nem válaszoltak, néhányan pedig elutasították a felkérést.). Azok a páciensek, akik részt vettek a felmérésben különböző kérdőíveket kaptak, hogy a kutatók meg tudják határozni az életminőségüket. A kérdőívek között volt olyan, mely felmérte, hogy életük különböző szakaszaiban (pl. amikor előbújtak transzneműként, amikor elkezdték a hormonterápiát és amikor alávetették magukat a műtétnek) milyen volt összességében az életük.

Az Essen Transgender Quality of Life Inventory nevet viselő kérdőív specifikusan transzneműek számára lett kifejlesztve. A felmérés olyan kérdéseket tartalmazott, melyek kizárólag transz embereknek szóltak és a hagyományos életminőséget mérő kérdőívekben nem szerepelnek. Jochen Hess, aki a University Hospital Essen helyettes igazgatója az urológia részlegen szintén részt vett a felmérés a kidolgozásában. A speciális kérdésekre a következő példát hozta: A pácienseknek be kellett jelölni a kérdőívben, hogy milyen gyakran szenvednek attól az érzéstől, hogy "rossz testbe születtek". A többi kérdés zaklatásra, stigmatizációra, illetve a hatóságokkal való problémákra vonatkoztak.

A válaszadók 75%-a erőteljes fejlődést érzékelt az életminőségével kapcsolatban és 67%-uk sokkal elégedettebb lett a megjelenésével, mint nő. Több mint 80%-uk teljesen nőként határozta meg magát, 16%-uk pedig úgy nyilatkozott, hogy közelebb állnak a női identitáshoz. Továbbá, 76,2%-uk képes orgazmus elérésére. Hess szerint, ő és a kollégái számítottak arra, hogy a műtéteknek pozitív kimenetele lesz. Ugyanakkor, "Más az, amit érzel és más a valóság," nyilatkozta a The Verge-nek. "Nagyon is elégedettek vagyunk, hogy a megérzéseink és a valóság nagy mértékben egyezik".

A kutatásnak vannak korlátai. Kevés résztvevő szerepelt benne és mindannyian ugyanabban a korházban vetették alá magukat a műtétnek. Habár a felmérést végzők fejlődést állapítottak meg az életminőségben, a transzneműek életszínvonala alapvetően alacsonyabb volt, mint a cisznemű kontrollcsoport tagjainak. Mindezek ellenére, a kapott információ hihetetlenül lényeges szerepet játszik abban, hogy meg lehessen győzni az orvos közösséget és az állami hatóságokat arról, hogy a nemi megerősítő műtétek hihetetlenül nagy hatást tudnak elérni a transznemű emberek életében, akiknél sokkal gyakoribb a szorongás és a mentális betegségek, mint a cisznemű embereknél. Pl. 2016-ban a US Department of Veterans Affairs elutasított a szabályzatot, miszerint finanszírozniuk kellene a transznemű veteránok nemi megerősítő műtétjét.

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Programok

2019 jan. 16
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 18
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 21
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 23
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 25
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák

Nem jogi elismerése

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

IGENT A NEMRE! - adjukössze kampány

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


TÁMórák: hétfő - szerda - péntek 16-18
Személyesen: Budapest VII. Hernád utca 38.
Telefonon: +36 1 236 0203