Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|Egy 32 éves transz nő gyilkosság áldozata lett Grúziában

Egy 32 éves transz nő gyilkosság áldozata lett Grúziában

Egy 32 éves transznemű nő nemrég meghalt a kórházban, miután erőszakos támadás áldozata lett Tbilisziben, Grúzia fővárosában.

Zizi Shekeladze egy buszmegállóban várakozott október 14-én késő este, mikor egy betoncsővel többször megütötték és elvágták a torkát.

Zizi koponyatörést és súlyos fejsérüléseket szenvedett, aminek következtében öntudatlan állapotba került és lélegeztetőgépre szorult.

A hírt a Women’s Initiative Support Group egyik ügyvédje közölte az újságírókkal, egy hónappal az után, hogy Zizi az intenzív osztályra került.

Civil szervezetek egy csoportja együtt ítélte el a támadást, amit gyűlölet-bűncselekménynek minősítettek.

„A büntetőjogi rendszer alapvető hiányosságai és az egyenlőségről szóló törvények teljes hiánya miatt egy büntetlenségen alapuló jogi környezet jött létre Grúziában, és így az LMBT közösség a legmarginalizáltabb társadalmi csoport lett az országban” – olvasható a szervezetek által kiadott közleményben a Georgia Today honlapján.

Jelenleg még nem bizonyított, hogy az eset valóban gyűlölet-bűncselekmény volt, de Ucha Nanuashvili kirendelt védő elmondta: irodája megpróbálja majd meghatározni, hogy az áldozatot kimondottan azért támadták-e meg, mert az LMBTI közösség tagja volt.

„Sajnos a legtöbb esetben a gyűlölet-bűncselekményeket nem veszik figyelembe a nyomozás során… Nyugtalanító, hogy mennyire zavarosak és tudománytalanok a nyomozási módszerek az ilyen esetek feltárása során” – szól Nanuashvili közleménye.

„Transznemű barátaim, kérlek, vigyázzatok” – mondja Zizi egy barátja, Eka Jamagidze. „Nagyon szerettem őt és nem akartam elveszíteni. Remélem, hogy az ügyészek jó nyomon lesznek” – folytatta.

A támadással gyanúsított férfit, Giorgi Murjiknelit gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatták. A bírósági tárgyalásra december 8-án kerül sor.

Nem jogi elismerése

Látható transzok kiállítás - Sziget 2017

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Transvanilla hírlevél

Facebook

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

 

Művészetterápia

Látható transzok

látható transzok blog