Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|Chilében engedélyezték a transznemű emberek adatainak megváltoztatását

Chilében engedélyezték a transznemű emberek adatainak megváltoztatását

A chilei törvényhozás szerdán megszavazta, hogy a 14 éven felüli, magukat transzneműként azonosító állampolgárok megváltoztathassák nevüket és nemüket a hivatalos okmányokban.

A törvényt a hatályba lépéshez Sebastian Pinera jobbközép elnöknek 30 napon belül alá kell írnia.

A jogszabályt először 2013-ban terjesztették be, és heves vita tárgya volt a hagyományosan konzervatív, többségében katolikus keresztény dél-amerikai országban.

A szerdán elfogadott, az utóbbi 5 évben módosított jogszabály kiköti, hogy a 14 és 18 év közötti fiataloknak szüleik vagy törvényes gyámjuk beleegyezése kell ahhoz, hogy adataikat nemi identitásuknak megfelelően megváltoztassák.

Ivan Moreira konzervatív szenátor családokat megosztó „aberrációnak” minősítette a jogszabályt. Jogvédő szervezetek azonban azzal érveltek, hogy ez a lehetőség befogadóbbá teszi majd az országot.

A törvény a nemi identitást úgy határozza meg, hogy egyéni meggyőződés kérdése, ami független a nyilvántartásban szereplő névtől, nemtől, illetve a fizikai megjelenéstől.

Arról azonban nincsenek hivatalos adatok, hogy hány transznemű ember van Chilében.

A Reuters rámutat, hogy a jogszabály egyike a progresszív törvényeknek, amelyeket az utóbbi időben fogadtak el a dél-amerikai országban. Az alkotmánybíróság augusztusban részben feloldotta az abortusztilalmat, a terhességmegszakítást törvényesen el lehet végezni, ha a nőnek veszélybe kerül az élete, a magzat életképtelen, vagy a terhesség nemi erőszak következménye.

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Transvanilla Egyesület - Sziget 2018

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Tájékoztatásul közöljük, hogy sem főállású munkatársa nincs a Transvanilla Egyesületnek sem irodája. Kérjük elsőrosban emailben lépj velünk kapcsolatba. Köszönjük!