Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|Az ukrán jogszabályok javulása a sokszínűség és a befogadás terén

Az ukrán jogszabályok javulása a sokszínűség és a befogadás terén

Az Egészségügyi Minisztérium nyomtatványa elismeri a transznemű embereket.

Ukrajna jelentős lépést tett a transz emberek befogadása és védelme terén. Kora februárban az Egészségügyi Minisztérium egy szélesebb körű egészségügyi reform keretében nyilvános vitára bocsájtott a körzeti orvos választáshoz szükséges egészségügyi formanyomtatványt. A javasolt nyomtatványban az ukrán emberek választhatják, hogy feltüntetik a nemüket a nyomtatványon – nő vagy férfi – illetve, hogy nem jelölik meg nemüket, az lenne az „N” opcióval.

A formanyomtatvány elfogadása esetén, Ukrajnában elsőként lesz lehetőségük azoknak akik nem nőként vagy férfiként határozzák meg a nemüket, hogy egy hivatalos nyomtatványon valamilyen formában elismerjék a nemi identitásuk.

A transznemű közösség sokféle, abban a tekintetben is, hogy a nemi identitásuk hogyan tér el a születéskor megállapított nemüktől. Vannak a közösségben olyan dzsender variáns emberek akiknek a nemi identitása a spektrumon valahol a nő és a férfi között helyezkedik el, és olyanok is akik sem a férfi sem a nő kifejezésekkel nem tudnak azonosulni.

A Yogyakarta alapelvek a nemzetközi emberi jogi szabályok alkalmazásáról a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatban 3. alapelve megerősíti, hogy „minden ember személyiségének szerves része az önmaga által meghatározott nemi identitása, amely egyben az önrendelkezés, a méltóság és a szabadság egyik legalapvetőbb vonatkozása.”

Az inkluzív orvosi nyomtatvány Ukrajnában egy lépés afelé, hogy biztosítsa a nemi identitás tiszteletben tartását az egészségügyhöz való hozzáférés során. A nemi identitás és annak elismerése szerves részét képezik az emberi jólétnek és alapvető emberi jog is.

Az ukrán Egészségügyi Minisztérium utat mutat azzal, hogy felismeri az ukrán emberek sokféleségét és alapvető jogukat az identitásuk önkifejezéséhez az eljárások és a dokumentációk fejlesztése során. A nyilvános vita befejeződése után remények szerint a minisztérium elfogadja a látszólag egyszerű formanyomtatvány változást, aminek ennek ellenére messzemenő hatása lehet.

Nem jogi elismerése

 

Művészetterápia

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Transvanilla hírlevél

Facebook

Transzvideó

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog