Transvanilla Transznemű Egyesület

Az Európai Parlament éves emberi jogi jelentésének transz és interszex vonatkozásai

A mai napon (2018. március 1.) az Európai Parlament elfogadta “Az alapvető jogok helyzete az Európai Unióban” c. éves jelentéstjelentést.  A jelentés azt értékeli, hogy az alapvető jogok milyen mértékben lettek gyakorlatba ültetve az EU-ban a 2016-os évben, és mire van szükség ahhoz, hogy az  Alapjogi ChartábanAlapjogi Chartában foglaltakat elérjük.

Az idei jelentés jelentős figyelmet szán az LMBTI jogoknak és elítéli az LMBTI emberekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formáját (62. bekezdés). Kiemeli például, hogy mennyire fontos az oktatás szerepe a homofóbia és a transzfóbia elleni küzdelemben (60. bekezdés). Elítéli a transz emberek patologizálását és a nem jogi elismerésének olyan formáját támogatja, amely gyors, könnyen hozzáférhető és átlátható (64. bekezdés).

A Parlament továbbá hangsúlyozza, hogy fontos az interszex emberek hátrányos megkülönböztetése ellen kiállni, különösképpen az orvosilag indokolatlan “nemi normalizációs” műtétek kapcsán (66. bekezdés).

A Parlament a mai napon a Horizontális Irányelv elfogadását is sürgeti, amely jelenleg az Európai Tanácsnál van elakadva (50. bekezdés). Ez az Irányelv megvédené az EU állampolgárait a szexuális irányultság alapú diszkriminációtól és kiterjedne az élet összes területére, többek közt az oktatásra és szolgáltatásokra.

A Zöldek és a GUE/NGL által beadott módosítást 422-159 arányban fogadták el (45 tartózkodás mellett) - ez az Európai Bizottságot és a tagállamokat egyaránt arra sürgeti, hogy biztosítsák a mozgásszabadságot az azonos nemű párok és családjaik számára (7. módosítás).

Terry Reintke EP képviselő, társelnök és Malin Björk EP képviselő, alelnök az Európai Parlament LMBTI frakcióközi csoportjából (LGBTI Intergroup) elmondták: “Az utóbbi évtizedben számos országban zajló jelentős fejlődés ellenére, az LMBTI emberek a mai napig hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve. Az LMBTI embereknek azonban joguk van ahhoz, hogy ne érje őket diszkrimináció, zaklatás, és erőszak. Az önmeghatározáshoz való jogukat is biztosítani kell, és a fizikai integritáshoz való jogukat pedig megvédeni.  Számítunk az Európai Tanácsra és a Bizottságra abban, hogy folytatják a munkát az LMBTI emberek jogainak védelmében.”

Egy másik jóváhagyott módosításban nagy többséggel, a Parlament most először ítélte el az LMBTI embereket célzó átnevelő (reparatív) terápiát (435 igen, 109 nem, 70 tartózkodás) (8. módosítás).

Sirpa Pietikäinen EP képviselő és az LMBTI frakcióközi csoport alelnöke hozzátette: “Eddig csak az Egyesült Királyság, Málta és Spanyolország egyes régiói tiltották be az átnevelő terápiát. Az ENSZ Kínzás Elleni, Nők Elleni Diszkriminációval Foglalkozó, és Emberi Jogi Bizottsága azonban már korábban elítélte az átnevelő terápia használatát. Ma először, az Európai Parlament is állást foglalt a témában és kiállt az LMBTI emberekkel szemben használt átnevelő terápiák ellen. A jelentés kiváló példa arra, hogy az EU hogyan játszhat kulcsfontosságú szerepet az alapvető jogokért folytatott harcban.”


Forrás: Európai Parlament LMBTI frakcióközi csoportja (LGBTI Intergroup).  
Fordította: Karsay Dodó
Az eredeti cikk.Az eredeti cikk.

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Programok

2019 jan. 18
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 21
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 23
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 25
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 26
02:00PM - 06:00PM
Szivárvány önsegítő csoport

Nem jogi elismerése

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

IGENT A NEMRE! - adjukössze kampány

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


TÁMórák: hétfő - szerda - péntek 16-18
Személyesen: Budapest VII. Hernád utca 38.
Telefonon: +36 1 236 0203