Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|Az Európa Parlament a transz és az interszex emberekkel kapcsolatos sérelmes bánásmód elleni cselekvésre szólít fel

Az Európa Parlament a transz és az interszex emberekkel kapcsolatos sérelmes bánásmód elleni cselekvésre szólít fel

A „nemek közötti egyenlőség a mentális egészség terén” címet viselő kulcsfontosságú szavazáson az Európa Parlament a transz és interszex emberek mentális egészsége érdekében határozottabb fellépést sürgetett.

A Parlament helyteleníti, hogy a transznemű embereket továbbra is mentális betegnek tekintik, és hangsúlyozta, hogy ezek a diagnózisok „a forrásai a transznemű emberek komoly gyötrelmeinek”. Hozzátette, hogy „minden gyermeknek lehetőséget kell adni, hogy biztonságosan fel tudja fedezni a nemi identitását és annak kifejezését” anélkül, hogy káros diagnosztikai eljárásoknak vetnék alá őket (M, O és R paragrafusok).

13 EU-tagállamban a mai napig sterilizáción kell átesniük a transznemű embereknek a nemük jogi elismerése érdekében, amely eljárást a parlament jelentésében elítélte (47. paragrafus).

A Parlament elismerte, hogy a gyógyszeres és orvosi kezelés (vagyis betegként kezelni valakit) előítélettel, megbélyegzéssel és hátrányos megkülönböztetéssel kombinálva sajátos mentális egészségi kihívások elé állíthatják a transz és interszex embereket (M paragrafus).

Éppen ezért a Parlament felszólította az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy gondoskodjanak arról, hogy a mentális egészségre vonatkozó stratégiáik kezeljék a „kihívásokat… amelyekkel az LMBTI-embereknek szembe kell nézniük”, és ezt a szempontot is vegyék figyelembe, amikor egészségügyi politikájukat, programjaikat és protokolljaikat kidolgozzák (5. paragrafus), valamint megfelelő anyagi fedezetet különítsenek el a mentális egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítására (3. paragrafus).

Beatriz Becerra EP-képviselő (a jelentés szerzője és az LMBTI frakcióközi csoport tagja) így reagált: „Az egyik legnagyobb tévhit, amely a transz és interszex emberek mentális egészségét övezi, hogy ezek az emberek betegek. Ebben a jelentésben a parlament egyértelmű álláspontot alakított ki, azzal érvelve, hogy a probléma sokkal inkább a mód, ahogyan a társadalom bánik a transz és interszex emberekkel, mint az egyének különböző nemi jellemzői vagy nemi identitása.”

„Ez az oka annak, hogy felszólítottuk a tagállamokat, hogy fejezzék be a transz és interszex emberek kényszer-sterilizálását és orvosi kezelését.”

Sirpa Pietikäinen EP-képviselő és az LMBTI frakcióközi csoport alelnöke hozzátette: „Ezzel egyidejűleg elismerjük, hogy a gyógyszeres és orvosi kezeléseknek, valamint hátrányos megkülönböztetésnek, amelyekkel a transz és interszex embereknek szembe kell nézniük, igenis jelentős érzelmi és pszichológiai hatásai vannak.”

„Felszólítjuk a tagállamokat és az Európai Bizottságot, hogy gondoskodjanak arról, hogy a rendkívüli mentális egészséggel kapcsolatos kihívásokat, amelyekkel a leszbikus, meleg, biszexuális, transz és interszex embereknek szembesülniük kell, kellő mértékben vegyék figyelembe az átfogó mentális egészségügyi stratégiák kidolgozásakor.”

A magyar nyelvű jelentés ittitt elérhető.

Nem jogi elismerése

 

Művészetterápia

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Transvanilla hírlevél

Facebook

Transzvideó

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog