Transvanilla Transznemű Egyesület

Az első dokumentált eset arról, hogy egy transznemű nő szervezete képes volt anyatejet termelni

A Transgender Health publikációja szerint ez az első ilyen dokumentált eset. A 30 éves transznemű nő szervezete korlátozott mennyiségű, de a tápláláshoz egy ideig elegendő mennyiségű anyatejet volt képes termelni a gyermek születésétől.

A Transgender Health című szaklap beszámolója szerintszaklap beszámolója szerint valóra válhatott egy 30 éves transznemű nő vágya, aki szerette volna anyatejjel táplálni partnere csecsemőjét. Arról nincs információ, hogy a gyermeket megszülő partner nem volt képes, vagy egyéb döntés miatt nem szoptatott.

A New York-i Center for Transgender Medicine and Surgery szakértőinek neve alatt közzétett tanulmány szerint a transz nő hat éve szedett már női hormonokat, de semmilyen jellegű nemi megerősítő műtéten nem esett át. Így nem volt sem mellnagyobbítása, sem bármilyen genitális beavatkozása sem.
Az egészségi állapota megfelelő volt, egyetlen nagyobb műtéten esett át korábban, az epehólyagját távolították el. A női hormonok mellett időnként nyugtatót és altatót szedett pánikbetegsége miatt, valamint vízhajtót.

A tejtermelés beindításához a csecsemő születése előtt 3,5 hónapos, újabb gyógyszeres terápiának vetették alá. Egyebek mellett a tejelválasztást serkentő hatóanyagot kapott, valamint egy másik gyógyszerrel a férfi hormonok termelődését blokkolták. Valamint előírták neki, hogy a mellpumpáját naponta hányszor és milyen hosszú ideig használja. Ennek köszönhetően szerény, de a kezdetekben, vagyis a gyermek születése utáni hetekben mégis elegendő mennyiségű anyatejet volt képest termelni a szervezete.

A beszámolóból nem derült ki teljesen világosan, hogy képes volt-e szoptatni, vagy pedig lefejte a tejet. A lényeg azonban az, hogy a csecsemő hozzájutott anyatejhez, ami nagyon fontos lehet az egészséges fejlődése szempontjából. Hathetes kora után a baba már tápszert is kapott, miután elegendő mennyiségű anyatej nem állt rendelkezésre. A gyermekorvosok megállapítása szerint a gyermek fejlődése és emésztőrendszerének működése korának megfelelő volt abban az időszakban, amikor kizárólag anyatejjel táplálták még.

A gyermek most hat hónapos, és továbbra is kap anyatejet.

Ez az első olyan hivatalosan dokumentált eset, amikor egy transznemű nő szervezetét rá tudták állítani anyatej termelésére – mondják a szakemberek. Ugyanakkor hallomásból tudtak már olyan esetekről az Egyesült Királyságból, amikor transznemű nők is „besegítettek” a szoptatásba, de az ezekről szóló feljegyzéseket, ha vannak, eddig nem publikálták.

Az amerikai esetet lejegyző szakemberek hozzátették: egyelőre nem látják pontosan minden egyes összefüggését a gyógyszeres terápiának, amit transznemű páciensük kapott. További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy pontosan meg tudják határozni egy optimális gyógyszeres terápia minden egyes részletét ilyen esetekben.

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Programok

2019 jan. 16
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 18
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 21
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 23
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 25
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák

Nem jogi elismerése

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

IGENT A NEMRE! - adjukössze kampány

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


TÁMórák: hétfő - szerda - péntek 16-18
Személyesen: Budapest VII. Hernád utca 38.
Telefonon: +36 1 236 0203