Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|A transznemű gyermekek nem különböznek jelentős mértékben cisznemű társaiktól

A transznemű gyermekek nem különböznek jelentős mértékben cisznemű társaiktól

Egy úttörőnek számító kutatás azt bizonyítja, hogy a transznemű gyermekek nagymértékben hasonlítanak azokhoz a cisznemű társaikhoz, akiknek neme megegyezik az ő nemi identitásukkal.

Eredményeket a Washingtoni Egyetem kutatói, Anne Fast és Kristina Olson tette közzé. 36 olyan 3 és 5 év közötti transznemű gyermek esetét vizsgálták meg, akik már átestek a szociális tranzíción.

A transz gyerekek ugyanolyan mértékben feleltek meg a nemi sztereotípiáknak, mint a felmérésben szereplő szintén 36 cisznemű gyerek.

A kutatás szerint „a fiatal transzemű gyermekek ugyanúgy álltak hozzá a kortársaikhoz, ugyanolyan játékokat és ruházatot részesítettek előnyben, mint cisznemű társaik, és amelyek megfelelnek a nemi identitásuknak megfelelő kulturális szokásoknak”.

„A transz gyerekek is ugyanolyan mértékben öltözködnek sztereotipikus módon és fogadják el a nemi sztereotípiákban a rugalmasságot, mint más gyerekek”.

Továbbá, sokkal jobban hasonlítanak a nemi identitásuknak megfelelő társaikra, mint az ellenkező neműekre.

Szóval, a transznemű gyermekek egyáltalán nem különböznek a többiektől, még abban a tekintetben sem, hogy ők is szintén a nemüknek megfelelő gyerekekkel szeretnek barátkozni.

Egyetlen jelentős különbséget mutatott ki a felmérés, mégpedig azt, hogy „a transz gyerekek kevésbé tekintenek úgy egy másik ember nemére, mint állandó tulajdonság”. A kutatók szerint ez a saját tapasztalataikból következik.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság vizsgálatnak vetette alá a fiatalokat. Az eredmény azt mutatja, hogy szilárd meggyőződéssel rendelkeznek abban a tekintetben, hogy melyik nemhez tartoznak.

Fast és Olson megállapította, hogy „azoknak a transznemű gyermekeknek a nemi fejlődése, akik szociálisan az identitásuknak megfelelően élnek, megegyezik a nemi fejlődésük a cisznemű gyermekekével”.

Olson, aki az egyetem egyik professzora a következőket nyilatkozta: „Egyre inkább tisztában vagyunk azzal, hogy vannak olyan személyek, akik a fejlődésük korai szakaszában ébrednek rá arra, hogy nem azonosítják magukat a születésükkor megállapított nemmel”.

„Jó lenne, hogyha ezek a gyerekek részt vennének olyan vizsgálatokban, melyek a nemi fejlődésre fókuszálnak, annak érdekében, hogy növelhessük a tudásunkat ezen a téren”.

Sajnálatos módon, Olson nem bizakodó azzal kapcsolatban, hogy Trump kormánya alatt az ilyen jellegű kutatások támogatáshoz juthatnak.

„Nem reménykedem benne, hogy ez a kutatás támogatásra számíthat az államtól, de álmodozni mindig lehet” nyilatkozta a The Daily Beast c. lapnak.

„Az is lényeges, hogy találjunk még olyan családokat, akik részt vennének a felmérésben és támogatják gyermekük nemi identitását”.

„Ahhoz, hogy megértsük a transzneműség teljes spektrumát, a legkülönfélébb családi háttérrel rendelkező gyermeket szükséges bevonnunk a kutatásokba”.

Nem jogi elismerése

 

Művészetterápia

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Transvanilla hírlevél

Facebook

Transzvideó

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog