Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|A transz katonai csapatok tiltásának feloldásával rengeteg transz ember férhet hozzá mostantól biztosítási alapon az őket érintő kezelésekhez

A transz katonai csapatok tiltásának feloldásával rengeteg transz ember férhet hozzá mostantól biztosítási alapon az őket érintő kezelésekhez

Több ezer egyesült államokbeli ember férhet hozzá mostantól az "életmentő" nemi kezeléshez, köszönhetően a biztosítási törvényben beállt változtatásnak.

Jenn Brewert, egy transznemű tinédzsert, könyörtelenül bántalmazták az iskolában a nemi identitása miatt. A tanárok a születésekor kapott férfi nevét használták, az osztálytársai pedig „transzinak” hívták.

A bántalmazás annyira súlyos volt, hogy Jenn megpróbált véget vetni az életének mindössze 13 évesen, és csak súlyosbította a helyzetét, hogy nem volt számára elérhető semmilyen tanácsadás – számolt be az esetről az AP hírportál.

Jenn kétségbe volt esve az átélt tapasztalatok miatt, de nem adódott lehetőség a javulásra, mert az édesapja katonai biztosítási kötvénye nem fedezte a lány magántanácsadásának díját.

A biztosítás a tini hormon-blokkolókhoz való hozzáférését sem tette lehetővé. Hétfőtől azonban Jennek és több ezer másik, hadi orvosi ellátásban részesülő transznemű embernek ez többé már nem jelent problémát.

Júniusban bejelentették, hogy a szolgálatban lévő transznemű embereket a továbbiakban nem tilthatják ki a hadseregből – ez azt jelenti, hogy az egészségügyi juttatásokat az aktív szolgálatban lévő katonaságon túl kiterjesztették a 7 millió nyugállományú katonára és a szolgálatteljesítők gyermekeire is.

Az új szabályozás bevezetése egybeesett több más olyan változtatással is, amelyeket az Obama-kormány hajtott végre a transz emberek életminőségének emelése érdekében.

Azonban a nemi megerősítő műtét biztosítási alapon nem érhető el a család minden tagja számára – csak az aktív szolgálatot teljesítő katonai személyzetnek.

A Pentagon szóvivője elmondta, hogy ez egy 1980-as évekbeli szövetségi rendelet miatt van így, amely kifejezetten megtiltotta, hogy a katonai biztosításból lehessen fedezni a „nemváltó” műtétet. A törvény lehetővé teszi a nemzetvédelmi miniszternek, hogy a tiltás alól felmentsen aktív szolgálatban lévő katonákat, de a hozzátartozóikat és nyugállományú katonákat nem.

Harper Jean Tobin, a National Centre for Transgender Equality stratétigai igazgatója azt állítja, hogy a Pentagon rosszul értelmezi a törvényt. Elmondása szerint a kozmetikai műtéteket tiltották meg, és nem azokat az operációkat, amelyeket számos orvos manapság már orvosilag szükségesnek tart.

„Helyesen próbálnak meg eljárni – mondta Tob

Nem jogi elismerése

 

Művészetterápia

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Transvanilla hírlevél

Facebook

Transzvideó

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog