Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|A Transvanilla Transznemű Egyesület közleménye a nem jogi elismerésének elbírálásával kapcsolatban - UPDATE

A Transvanilla Transznemű Egyesület közleménye a nem jogi elismerésének elbírálásával kapcsolatban - UPDATE

Egyesületünk korábbi közleményében beszámolt arról, hogy Magyarországon a nem jogi elismerésére 2004 óta volt lehetőség, az eljárásra azonban jogi szabályozás hiányában egy állandóan változó gyakorlat alapján került sor, amelyet sajnálatos módon 2017. januárjában visszamenőlegesen, 2016. november 14-től, bizonytalan időre és hivatalos indoklás nélkül felfüggesztettek.

Továbbá írtunk arról is, hogy a Transvanilla Egyesület milyen lépéseket tett, illetve milyen hazai és nemzetközi emberi jogi mechanizmusokat, eszközöket vett igénybe a kialakult helyzet előmozdítása érdekében.

Ezúton tájékoztatunk mindenkit arról, hogy az Egyesületünk számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma - Egészségügyért Felelős Államtitkárság - Közegészségügyi, Járványügyi, Egészségügyi Igazgatási és Védelmi Főosztálya, illetve a Budapest Főváros Kormányhivatala - Állampolgársági és Anyakönyvi Főosztály - Névváltoztatási és Anyakönyvi Osztálya által adott telefonos tájékoztatás szerint a nem jogi elismerésére (nem- és névváltoztatás) vonatkozó kérelmek elbírálása újra kezdetét vette.

Jelenleg a  nem jogi elismerésére vonatkozó feltételrendszerben nem történtek változások, az eddig kialakult gyakorlat a mérvadó. Hangsúlyozzuk, hogy jogi szabályozás hiányában a a zökkenőmentes nem- és névváltoztatás menete továbbra is aggályos, és bizonytalannak tekinthető.

Ahogy arról már írtunk, az Egyesületünk, a nem jogi elismerésének bizonytalan időre való felfüggesztése miatt öt transznemű személy képviseletében beadvánnyal fordult a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bírósághoz jogorvoslatért, mely a jelenlegi változás ellenére sem veszíti aktualitását.

Budapest, 2018. január 22.
Transvanilla Transznemű Egyesület

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Transvanilla Egyesület - Sziget 2018

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Tájékoztatásul közöljük, hogy sem főállású munkatársa nincs a Transvanilla Egyesületnek sem irodája. Kérjük elsőrosban emailben lépj velünk kapcsolatba. Köszönjük!