Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|Közlemény: A Transvanilla Egyesület üdvözli a nem jogi elismerésére vonatkozó kormányrendelet módosítást

Közlemény: A Transvanilla Egyesület üdvözli a nem jogi elismerésére vonatkozó kormányrendelet módosítást

jogszabály

Mint arról korábban hírt adtunk nemrég elindult a 2016. novembere óta függőben lévő nem- és névváltoztatási kérelmek elbírálása. Minderre egy 2017. december 20-ára keltezett kormányrendelet alapján kerül sor, mely az alábbi új a nem megváltoztatásáról rendelkező paragrafust tartalmazza:

 7. § A névváltoztatásért felelős anyakönyvi szerv a nem megváltoztatásáról, valamint az ennek következtében szükséges utónév módosításáról a nem megváltozását támogató egészségügyi szakvélemény beérkezését követő 8 napon belül értesíti a születést nyilvántartó anyakönyvvezetőt az anyakönyvben történő átvezetés érdekében. A nyilvántartó anyakönyvvezető a nem megváltozását a névváltoztatásért felelős anyakönyvi szerv alapiratnak minősülő értesítése és az egészségügyi szakvélemény hitelesített fénymásolata alapján jegyzi be az anyakönyvbe.

Ezzel az a kérésünk teljesült, hogy jogszabályi szinten rendezzék a nem- és névváltoztatás menetét. A Transvanilla Transznemű Egyesület üdvözli a 429/2017. (XII. 20.) Korm. rendelet az anyakönyvezési feladatok ellátásának részletes szabályairól-ban szereplő paragrafus megalkotását. Ugyanakkor aggodalmunkat fejezzük ki azt illetően, hogy továbbra is egyértelműen egészségügyi szakmai kérdés marad a nyilvántartott nem megváltoztatása és azt egészségügyi szakvéleményekhez kötik, valamint nem érvényesül az önrendelkezéshez való jog sem.

Ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy ez a jogszabály bár hiányt pótol a maga nemében, önmagában a meglévő problémák jelentős részét nem oldja meg. Nem rendelkezik arról, hogy mely szerv felelős az egészségügyi szakvélemény kiállításáért és az ezt milyen feltételekkel, határidőkkel teszi.

Álláspontunk szerint a nem jogi elismerésére vonatkozó eljárás Magyarországon továbbra sem gyors, átlátható és hozzáférhető, illetve aggályos az is, hogy önrendelkezés helyett egészségügyi szakvélemény alapján történik. Az átláthatóság növelése érdekében írásbeli megkereséssel fordulunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma - Egészségügyért Felelős Államtitkárság - Közegészségügyi, Járványügyi, Egészségügyi Igazgatási és Védelmi Főosztályához az ügyben, hogy adjanak tájékoztatást az egészségügyi szabályozás szakmai hátteréről és jövőjéről.

Budapest, 2018. január 29.
Transvanilla Transznemű Egyesület

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Novák Angéla 1%

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Tájékoztatásul közöljük, hogy sem főállású munkatársa nincs a Transvanilla Egyesületnek sem irodája. Kérjük elsőrosban emailben lépj velünk kapcsolatba. Köszönjük!