Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|A reptéri biztonságiak erőszakkal próbáltak meg átkutatni egy transz nőt, miután a női alkalmazottak visszautasították az ellenőrzését

A reptéri biztonságiak erőszakkal próbáltak meg átkutatni egy transz nőt, miután a női alkalmazottak visszautasították az ellenőrzését

A reptéri hatóságok erővel próbáltak átvizsgálni egy transznemű aktivistát Abu Dhabiban, miután női hivatalos személyt kért a vizsgálat lefolytatásához.

Abheena Aher indiai transz aktivista, miközben hazafelé tartott Kenyából az indiai Mumbaiban lévő otthonába, megállt az Abu Dhabi repülőtéren.

Amikor Aher keresztülment a fémdetektoron, az bejelzett, mire a reptér biztonsági személyzete félrevonta őt útlevél-ellenőrzésre.

A biztonságiak arra kérték Ahert, hogy magyarázza el, mit lehet a T betű az útlevelében. A női alkalmazottak elutasították Aher átkutatását, és ezek után, érthető módon, kényelmetlenül érezte magát, amikor férfiak folytatták le az átvizsgálást.

„Egyfolytában kérdéseket tettek fel nyilvánosan arra vonatkozóan, hogy férfi vagy nő vagyok-e, amelyekre folyamatosan azt a választ adtam, hogy nő vagyok, és egy nőnek kellene ellenőriznie engem.” írta Aher a Facebook-oldalán.

„A biztonságiaknak gyanús volt, hogy miért nem engedtem, hogy hozzám érjenek és miért ragaszkodtam ahhoz, hogy egy nő csinálja ezt.”

„A női alkalmazottak elutasították az ellenőrzésemet amiatt, mert jött egy másik hivatalos személy és kijelentette, hogy félig férfi, félig nő vagyok. Végül két férfi próbált meg erőszakkal átvizsgálni fizikailag.”

Aher visszautasította az ellenőrzést, és kijelentette, hogy ez az emberi jogainak megsértése.

„Az egyik hivatalos személy javasolta, hogy vegyem le az összes ékszeremet és a cipőmet. Végül elengedtek, de ez a tapasztalat megmutatta, hogy mennyire fontos a transzok ügyének egész világra kiterjedő támogatása.”
„Ez durva, nemi alapú diszkrimináció volt a reptér földi személyzete részéről, pusztán azért, mert az embernek transzneműek részére kiállított útlevele van.” – mondta Aher.

Az indiai Legfelsőbb Bíróság 2014-ben ismerte el hivatalosan is a harmadik nemet.

„A transznemű emberek mint a harmadik nem elismerése nem társadalmi vagy orvosi ügy, hanem emberi jogi kérdés.” – áll a bírósági döntésben.

Az Abu Dhabi repülőtér elmondása szerint az eset, bár sajnálatos, de szükségszerű volt, mivel a részletes átvizsgálásokat mindenhol végre kell hajtani, ahol csak szükségesnek ítélik.

„Sajnálatos, hogy az említett utas kényelmetlenül érezte magát az átvilágítási eljárás során. Az Abu Dhabi repülőtéren az utasaink védelmét és biztonságát a legmagasabb prioritásként kezeljük, és a részletes átvizsgálásokat végre kell hajtanunk, amikor csak szükséges.” – áll a reptér hivatalos közleményében.

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Novák Angéla 1%

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Tájékoztatásul közöljük, hogy sem főállású munkatársa nincs a Transvanilla Egyesületnek sem irodája. Kérjük elsőrosban emailben lépj velünk kapcsolatba. Köszönjük!