Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|A Pentagon tranzícióban segítő kézikönyvet ad ki transz katonák és parancsnokaik számára

A Pentagon tranzícióban segítő kézikönyvet ad ki transz katonák és parancsnokaik számára

A Pentagon új kézikönyvet adott ki, hogy segítséget nyújtson a katonáknak és parancsnokaiknak transznemű katonákkal kapcsolatos helyzetekben.

A kézikönyv célja, hogy egyaránt támogassa és segítse a transz katonákat és parancsnokaikat is – írja a PinkNews hírportál.

Az Egyesült Államokban ez évtől már nem tilos transz személyeknek nyíltan szolgálatot teljesíteni. Az USA hadserege idén júniusban hozta a tiltást feloldó határozatot.

A kézikönyvben ez áll: "A kézikönyv célja, hogy transznemű katonáinkat segítse tranzíciójuk során, parancsnokaik számára segítséget nyújtson kötelességeiket és felelősségüket illetően, és segítsen a hadsereg minden tagjának megérteni azokat az új irányelveket, melyek lehetővé teszik transzneműek számára a nyílt szolgálatot.”

Az új irányelvek júniusi bevezetésekor megkezdődött egy 90 napos türelmi időszak, mielőtt a hadsereg egészségbiztosítása kiterjedt volna ezen katonákra is.

Erre azért volt szükség, hogy a Pentagonnak legyen ideje összeállítani a kézikönyvet.

A türelmi időszak szombaton véget ért, és a kézikönyv szerint a transz katonák akkor kezdhetik meg a tranzíciót, amikor a hadsereg saját orvosa diagnosztizálja a nemi diszfóriát.

A kézikönyv kimondja, hogy nincsenek különleges katonai szabályok a transz személyekre vonatkozóan, és nemi identitásuknak megfelelő normák szerint kell teljesíteniük.

A parancsnokoknak lehetőségük van ettől eltérni, amint azt a könyv írja: "a hormonkezelésen éppen áteső személyek testfelépítés és fizikai erő terén változásokat tapasztalhatnak, mely változások jelentősen befolyással lehetnek azon képességükre, hogy a normáknak megfeleljenek."

Ilyen esetben az eljárás ugyanaz, mint bármely katona esetén, akinek az egészségi állapota befolyásolja a teljesítményét: konzultációra van szükség mind az egyénnel, mind pedig a hadsereg egészségügyi szolgáltatójával.

A tranzíció megkezdéséhez szükséges a katona születési anyakönyvi kivonata, bírósági végzés, vagy érvényes amerikai útlevél, melyben szerepel a nemi identitás.

A kézikönyv kimondja, hogy a parancsnokok "méltányos körülményeket" biztosíthatnak a transz katonák számára, tiszteletben tartva magánszférájukat különösen a zuhanyzókban és mosdókban.
Ennek egy jó példája zuhanyfüggönyök elhelyezése, vagy a zuhany- és mosdóhasználat időbeosztásának módosítása.

A kézikönyv figyelmeztetése értelmében minden ilyen irányú változtatás "szükséges annak érdekében, hogy egyetlen katona se lehessen kitéve megbélyegzésnek".

"A Védelmi Minisztérium értékrendjének alappillére, hogy a hadsereg minden tagjával méltósággal és tisztelettel bánjon", írja a kézikönyv.

"Bárkinek, aki a hazáját kívánja szolgálni, osztozik az értékrendünkben és megfelel a követelményeknek, lehetőséget kell kapnia erre."

Nem jogi elismerése

Látható transzok kiállítás - Sziget 2017

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásraEgyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Transvanilla hírlevél

Facebook

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

 

Művészetterápia

Látható transzok

látható transzok blog