Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|A nem elismeréséről szóló új görög törvény nem felel meg az emberi jogoknak

A nem elismeréséről szóló új görög törvény nem felel meg az emberi jogoknak

A Transgender Europe (TGEU), európai transz ernyőszervezet aggályait fejezte ki a görög parlament által tegnapelőtt elfogadott, a nem jogi elismerésével kapcsolatos törvényben található súlyos hibák miatt.

Az új törvény egy régi és idejétmúlt procedúrát vált fel, amely megkövetelte, hogy a transz emberek sterilizációnak vessék alá magukat, mielőtt lehetőséget kaptak volna a nemük jogi elismerésére.

A TGEU üdvözli az új törvényt, mely fontos első lépés a gyors, hozzáférhető, átlátható és önmeghatározáson alapuló nem jogi elismerési folyamat megteremtése felé. Noha a törvény bevezeti és garantálja a nemi identitáshoz való jogot és annak szabad fejlődését, ugyanakkor komoly hibákat is tartalmaz, amelyek azonnali orvoslásra szorulnak.

Ilyenek például:

17 éves vagy annál idősebb egyedülálló személyek esetén kötelező a bíróságon történő megjelenés, ahol a bíró hatáskörébe tartozik a kereszt- és vezetéknevek, ill. a jogi nem megváltoztatásának kiértékelése.

15-16 évesekre egy másik eljárás vonatkozik, ahol a kiértékelést egy pszichológiai/orvosi bizottság végzi el.

„Ezen korlátozások miatt az új törvény nem összeegyeztethető az emberi jogokkal. A kötelező bíróságon történő megjelenés ellentmond az önmeghatározás elvének. A követelmény, hogy az alany egyedülálló legyen szerető családokat szakíthat szét. Ez a durva és kegyetlen eljárás megsérti a családok védelméről szóló alkotmányos jogot.” – mondta Richard Köhler, a TGEU munkatársa.

Köhler szerint: „A fiatalok ki lesznek téve annak, hogy az orvosi bizottság betegként fog rájuk tekinteni. A fiataloknak is szükségük van a nem jogi elismerésének lehetőségére, patológiai kereteken kívül. Ez segít a társadalmi kirekesztés elleni küzdelemben. A fiatal transz embereket ünnepelni kellene, azért akik és nem betegként diagnosztizálni.”


Forrás: TGEUTGEU

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Transvanilla Egyesület - Sziget 2018

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Tájékoztatásul közöljük, hogy sem főállású munkatársa nincs a Transvanilla Egyesületnek sem irodája. Kérjük elsőrosban emailben lépj velünk kapcsolatba. Köszönjük!