Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|A maláj egészségügyi hatóságok pályázatot írtak ki a homoszexualitás és a transzneműség megelőzésének segítésére

A maláj egészségügyi hatóságok pályázatot írtak ki a homoszexualitás és a transzneműség megelőzésének segítésére

A malajziai egészségügyi hatóságok pályázatot írtak ki a homoszexualitás és a transzneműség megelőzésének segítésére, ami heves tiltakozást váltott ki emberi jogi aktivistákból.

Nincsenek könnyű helyzetben a melegek Malajziában, a homoszexualitás ugyanis tabunak számít az ázsiai országban. Az azonos neműek közötti nemi érintkezés pedig akár 20 év börtönnel is büntethető.

A prevenciót pedig mindenképpen szívügyének tekinti a maláj kormány, ezért az egészségügyi minisztérium a honlapján közzétett pályázati felhívásában több kategóriában videóklipeket vár a jelentkezőktől, köztük „nemi identitási rendellenesség”, kiberszex és „szexuális reprodukciós egészség” témakörében.

A pályázati kiírás szerint az elsőként említett kategóriában induló videóknak rá kell mutatniuk a homoszexualitás „következményeire”, valamint javaslatot kell tenniük a „nemi devianciák megelőzésére, kordában tartására és a segítségnyújtásra”.

A nyertes pályázókat pedig pénzjutalommal díjazzák, amelynek összege rendkívül csekély. Mindössze ezer és négyezer ringgitig (nagyjából 65 ezer forinttól 266 ezer forintig) közötti összeg ütheti a markukat.

A transzneműekkel foglalkozó Seed Foundation munkatársát megdöbbentette és felháborította a hír. Az aktivista szerint „ez a kisebbségekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés, gyűlölet és erőszak bátorítása”. Nisha Ayub úgy vélte: „az egészségügyi minisztériumnak az egészségüggyel kellene foglalkoznia, de ehelyett díjakat adnak az ilyen videókat készítő embereknek”. Az aktivista hozzátette: „ez borzalmasan negatív üzenetet küld a társadalmunk felé”.

Aktivisták rámutattak, hogy a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség tagjai elleni gyűlölet- és erőszakcselekmények jelentősen nőttek az elmúlt években a muzulmán többségű Malajziában.

A hatóságok öt évvel ezelőtt egy iránymutatást is kiadtak, hogy a szülők és a tanárok még időben felismerjék a homoszexualitás kialakulását a gyermekeknél. A maláj hatóságok szerint a homoszexualitás jele lehet, ha egy fiú szűk, V-nyakú felsőt hord és nagyobb kézitáskával jár. A leszbikus hajlamú lányokról is hasonlóan furcsa kép él Malajziában, mint a fiúkról. A leszbikusság egyik jele lehet a hatóságok szerint, ha a lányok előszeretettel töltik idejüket és alszanak együtt más lányokkal. 2011-ben Malajzia egyik északkeleti államában tábort szerveztek „elnőiesedett” fiúknak, hogy megmutassák nekik, hogyan kell férfinak lenni.

A Reuters hírügynökség megkérdezte a maláj egészségügyi minisztérium szóvivőjét, aki nem tudott a pályázatról és nem kívánta kommentálni a hírt.

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Novák Angéla 1%

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Tájékoztatásul közöljük, hogy sem főállású munkatársa nincs a Transvanilla Egyesületnek sem irodája. Kérjük elsőrosban emailben lépj velünk kapcsolatba. Köszönjük!