Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|A L’Oréal Munroe Bergdorf kirúgásával nem a sokszínűség, hanem a “fehér törékenység” élharcosává vált

A L’Oréal Munroe Bergdorf kirúgásával nem a sokszínűség, hanem a “fehér törékenység” élharcosává vált

A múlt héten Munroe Bergdorf bevonult a történelembe mint a L'Oréal első transz modellje. Szégyen, hogy a L'Oréal nem sokkal később ki is rúgta, miután Bergdorf felszólalt a rasszizmussal szemben - magyarázza Travis Alabanza.

Az elmúlt hetekben többször nyílt alkalom arra, hogy örüljünk egymásnak mi feketék. Pár pillanat erejéig élvezhettem a női szolidaritás érzését, ahogy az iPhone-ommal követve az eseményeket fel-alá táncoltam. Szemtanúja voltam annak, hogy Munroe Bergdorf bevonult a történelembe: ő lett a L'Oréal kozmetikai cég első nyíltan transz modellje.ő lett a L'Oréal kozmetikai cég első nyíltan transz modellje.

Fekete transz emberként, ritka az olyan megerősítő érzés, amit akkor érzek, amikor látom hogy egy barátomat vagy egy számomra inspiráló személyt ünnepelnek - hogy ő van a középpontban és övé a reflektorfény. Bár tudom, hogy ezek a kampányok nem fognak minket teljesen felszabadítani avagy megmenteni, ezek az ünnepi pillanatok mégis mosolyt csalnak egy olyan közösség arcára, ami oly sokszor elkeseredett. A hírek amiket olvasunk, sokszor túlságosan morbidok és nehezek - a legtöbb színes transz ember valósága elég lehangoló.

Így nyilván érthető az undor és düh amit ma reggel a Facebook-ra bejelentkezve éreztem, amikor megláttam a Daily Mail címlapsztoriját: “Az első transz modell szerint MINDEN fehér ember rasszista”. Egy már ismerős szorító érzés jelent meg a gyomromban. Már láttam nem egy ilyet, és most majd megint újra megtörténik.

Nem is kellett elolvasnom a cikket, hogy tudjam mi van benne. A Daily Mail elég gyakorlott abban, hogy aktivistákat, közszereplőket, színes művészeket mocskoljon be. Általában előhalásznak valami régi screenshotot valaki személyes Facebook profiljából, azt teljesen kiragadják a szövegkörnyezetből, és mindenféle nonszensz váddal bemocskolják az illető személyét.

Előre tudtam, hogy a Daily Mail-t nem érdekli majd Munroe intelligens, jól felépített (és igaz) elemzése a fehér felsőbbrendűségről, vagyis hogy mindannyian beleszületünk, hogy MINDEN fehér embernek igyekeznie kell azon, hogy nem-tanulttá tegye amit belenevelnek, és hogy a rasszizmusunkon tudatosan kell dolgoznunk, nem tudunk csak úgy kiszállni az egészből és hirtelen nem rasszistának lenni. Nem, ezek a részletek persze soha nem jelennek meg a Daily Mail-ben. Nem érdekli őket sem a kontextus, sem maga az újságírás. Vidáman és groteszk módon kiállnak egy termék mellett, aminek a célja a kritikus hangukat hallató színes emberek rágalmazása.

Amiről viszont beszélnünk kell, az az, hogy mindez milyen kézzelfogható és valós hatással van a nyilvánosság előtt szereplő színes emberek életére. És az, hogy ez (különösen ha queer, transz, és nő vagy) hogyan vezet oda, hogy egy lehetetlen kötéltáncot kell majd folyamatosan járnod, ha önmagadhoz is hű akarsz maradni, de ezzel egy időben azt meg el akarod kerülni, hogy a média rád szálljon, hogy elveszítsd a munkádat és hogy gyűlölködő trollkodásnak legyél kitéve.

Folyamatosan annak vagyunk szemtanúi, hogy színes aktivisták és közszereplők halálos fenyegetéseket és bántalmazást kell hogy elviseljenek a közösségi oldalaikon, amint kinyitják a szájukat és a rasszizmusról beszélnek. Arról a rasszizmusról, amit ők szenvednek el. A rasszizmusról, amit ők értenek.

Például néznünk kell, ahogy Dianne Abbot, Jason Osamede OkundayeJason Osamede Okundaye, vagy Chardine Taylor-Stone, akik mind teljesen különböző területeken dolgoznak, felszólalnak mindenféle rasszizmussal kapcsolatos témában - ami önmagában nehéz feladat, majd aztán ennek a következményeit kell viselniük. Amit nem veszünk észre az a fehér felsőbbrendűség és a fehér kiváltság hatása a színes emberekre. Többek közt a hatásuk a nyilvánosság előtt szereplő színes emberek mentális egészségére. De például arra is, hogy az aktivizmusuk miatt ezek az emberek elveszíthetik a munkájukat - így mindez kihat az anyagi helyzetükre és a jövőbeni esélyeikre is.

A L’Oréal ma reggel egy tweet-ben válaszolt a Daily Mail cikkére. Ebben kifejtik, hogy “a sokszínűség élharcosai” és hogy Munroe kommentárja nem egyeztethető össze“az értékeikkel”. Azóta nem hajlandóak vele dolgozni.

Ezen a példán keresztül láthatjuk a fehér törékenység, a fehér cenzúra és a fehér média romboló hatását. Nyilvánvaló, hogy ezek a világcégek rettentően gyorsan beállnak a “sokszínűség” zászlója alá, de csak úgy maradnak elégedettek ha a párbeszéd az ő ízlésüknek megfelelően zajlik. Nem a sokszínűség élharcosai, hanem az identitásunk és az életünk valami egyszerűen emészthető változata mellett hajlandóak csak kiállni. Amikor kicsit is eltérünk az ő ideáljuktól, rögtön el is dobnak minket.

Ahelyett hogy a L’Oréal arra használta volna ezt az alkalmat, hogy a transz színes nők csoportjához szóljon, beszéljen róluk, és tényleg kiálljon mellettük, egyszerűen összezuhant a fehér könnyek súlya alatt. Ez mindannyiunk számára emlékeztető, hogy mi is ezeknek a világcégeknek a valósága. Igazából nem érdekli őket, hogy mi van velünk, a jogainkkal, a szabadságunkkal, a biztonságunkkal. Csak akkor vagyunk “menők” számukra, ha a saját szabályaik szerint játszunk, hallgatunk amikor kell, és udvariasak maradunk.

Munroe szavaival szeretném zárni ezt a cikket - fájdalmasan és egyben tökéletesen összefoglalják a Daily Mail, a Daily Mail cikk támogatóinak, és a L’Oréal mindent elvakító iróniáját:

“Ha a L’Oréal tényleg támogatni szeretné az alulreprezentált nőket, el/fel kell ismerniük azokat az okokat, amelyek miatt ezek a nők az iparágon belül alulreprezentáltak maradnak. És ez az ok márpedig a diszkrimináció - a hátrányos megkülönböztetés, amit azoktól szenvednek el, akiknek hatalmuk van. Beszélnünk kell arról, hogy a színes nők miért voltak eddig és a mai napig is hátrányosan megkülönböztetve az iparágon belül. Az nem elég, ha csak újabb bevételi forrásként tekintünk rájuk.”


Szerző: Travis Alabanza
Forrás: Huck Magazine
 Huck Magazine
Fordította: Karsay Dodo

 

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Transvanilla Egyesület - Sziget 2018

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Tájékoztatásul közöljük, hogy sem főállású munkatársa nincs a Transvanilla Egyesületnek sem irodája. Kérjük elsőrosban emailben lépj velünk kapcsolatba. Köszönjük!