Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|A holland transzneműek özönlenek a nemük megváltoztatásáért az útlevelekben a jogszabályváltozást követően

A holland transzneműek özönlenek a nemük megváltoztatásáért az útlevelekben a jogszabályváltozást követően

Jelentősen nőtt azoknak a holland transzneműeknek a száma, akik az új transz emberekre vonatkozó jogszabály hatályba lépése óta útlevelükben meg kívánták változtatni nemüket.

2007 és 2014 között évente 80 ember változtatta meg nemét az útlevelében a szociális és kulturális tervező iroda az SCP szerint. 2015-ben pedig 770 személy változtatta meg a nemét az NU.nl szerint.

2014 előtt azok, akik jogszerűen kívánták megváltoztatni nemüket számos orvosi követelménnyel és bírósági teendővel találták szemben magukat. Az új jogszabály hatályba lépésével ezen feltételek megszűntek. Az SCP kutatói úgy gondolják, hogy a jelentős növekedés ezzel magyarázható. A növekedés párhuzamban áll a dzsender klinikákon történő regisztráció növekedésével, illetve a kutatásokban magukat transzneműnek valló személyek számának növekedésével is.

A kutatók arra jutottak továbbá, hogy a transznemű személyek többsége alacsony jövedelemmel rendelkezik. Ez az előítéleteknek és a munkaerőpiacon jelen lévő diszkriminációnak és más régi problémáknak köszönhető. A transznemű emberek továbbá sokkal kisebb számban házasok, mint más hollandok.

A COC Hollandia nevű LMBT szervezet aggodalmát fejezte kis az SCP adataival kapcsolatban. "A hátrányok a munkaerőpiacon mutatják az előítéletek és a diszkrimináció jelenlétét és ez akadálya transznemű emberek teljes körű társadalmi részvételének a társadalomban. „Ennek hamarosan változnia kell”- a COC Hollandia és a holland transz szervezet a TNN felszólította a kormányt, hogy kifejezetten tiltsa meg a transznemű emberek diszkriminálását az Általános Egyenlő Bánásmódról Szóló Törvényben.

Ebben az évben már korábban a PvdA, a D66 és a GroenLinks pártok is kezdeményezték ugyanezt.
A COC és a TNN kérik továbbá az „tranzíciós szabadság” jogát, ahhoz, hogy a tranzíció folyamata könnyebb legyen a transznemű személy és a munkáltatója számára is.

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Novák Angéla 1%

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Tájékoztatásul közöljük, hogy sem főállású munkatársa nincs a Transvanilla Egyesületnek sem irodája. Kérjük elsőrosban emailben lépj velünk kapcsolatba. Köszönjük!