Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|A felnőttek hány százaléka transznemű az Egyesült Államokban?

A felnőttek hány százaléka transznemű az Egyesült Államokban?

A téma egyik első széles körű felmérésének becslése szerint manapság 1,3 millió amerikai felnőtt azonosítja magát transzneműként.

Ez az új adat egy 2014-ben az Egyesült Államok kormánya által rendezett felmérés válaszain alapul: 19 államban több mint 151 ezer embert kérdeztek meg ezzel kapcsolatban.

A kutatók elmondása szerint a megkérdezettek 0,53 százaléka – körülbelül minden 189 egyesült államokbeli felnőttből 1 – válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy transzneműnek tartja-e magát.

A vizsgálat megállapította, hogy a transznemű személyek közül többen vallották magukat male-to-female (a megkérdezett felnőttek 0,28 százaléka), mint female-to-male (0,16 százalék) transzneműnek.

„A transznemű népesség egy nemzetiségi szempontból változatos csoport szerte az amerikai közösségekben.” – erre a következtetésre jutott a Dr. Halley Crissman vezette kutatócsoport a Michigani Egyetemen. A kutatás szerint a transznemű felnőttek között többen vannak a nem-fehérek, mint a fehérek.

Rengeteg transznemű küzd gazdasági nehézségekkel. A vizsgálat kimutatta, hogy 26 százalékuk él a szegénységi küszöb alatt, összehasonlítva a nem-transznemű megkérdezettek 15,5 százalékos arányával. Valamint a kutatók elmondása szerint a transznemű emberek kisebb százalékban járnak egyetemre, mint a nem-transzneműek.

Crissman csapatának állítása szerint ezeknek az egyenlőtlenségeknek „negatív következményei vannak a transznemű népesség egészségügyi állapotára nézve.”

Azonban más szempontokból a transznemű emberek élete hasonló más amerikai emberek életéhez. Példának okáért körülbelül a transzneműeknek és nem-transzneműeknek egyaránt a fele házas, és nagyjából hasonló a foglalkoztatottsági szintjük is.

A kutatók kihangsúlyozták, hogy sok transznemű ember lehet, hogy nem válaszolt igennel a felmérés említett kérdésére, mert aggódott a titkosítás vagy a megbélyegzés miatt, ezért a közölt számok még mindig lehetnek „alábecslések”.

Mégis, minden pontos ábrázolása ennek a – tanulmány szerzői által – „marginalizált” népességnek hívott csoportnak elő kell, hogy mozdítsa azokat a törekvéseket, amelyek segítenek javítani a transznemű amerikaiak életminőségét – állítják a kutatócsoport tagjai.

A kihívások, amelyekkel sok transznemű embernek szembesülnie kell, azt jelzik, hogy sokuknak van szüksége „támogatásra, hogy leküzdjék a tényezőket, amelyek elriasztják (őket) a tanulmányaik folytatásától, beleértve a zaklatást és diszkriminációt is.” – mondta Crissman csapata.

Eredményeiket december 20-án publikálták online az American Journal of Public Health című orvosi folyóiratban.

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Novák Angéla 1%

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Tájékoztatásul közöljük, hogy sem főállású munkatársa nincs a Transvanilla Egyesületnek sem irodája. Kérjük elsőrosban emailben lépj velünk kapcsolatba. Köszönjük!