Transvanilla Transznemű Egyesület

A civil szervezetek örömmel fogadták a Német Alkotmánybíróság követelését, mely szerint új szabályozásra van szükség a nemek hivatalos meghatározásának ügyében

Az OII Europe (európai interszex szervezet), az IVIM/OII Németország (német interszex szervezet), a Transgender Europe (TGEU - európai transz servezet) és a German Trans* AssociationGerman Trans* Association (BVT* - német transz servezet) örömmel fogadta azt az úttörő követelést, melyet a Német Alkotmánybíróság terjesztett be a nemek regisztrációjának ügyében.

Ítéletében, az Alkotmánybíróság azt a javaslatot tette, hogy vagy vezessék be egy harmadik nem opcióját a meglévő „nő” és „férfi” mellett, vagy teljesen szüntessék meg a nemek regisztrációját. A bíróság tisztázta, hogy a német alkotmány védi azokat, akik sem nőnek, sem pedig férfinak nem határozzák meg magukat, illetve akik neme (nem önmegahtározás hanem besorolási szempontból) nem nő vagy férfi. A jelenlegi rendelkezések sértik ezen emberek jogait, ugyanis nem teszik lehetővé, hogy bármilyen más nemet lehessen anyakönyveztetni, mint „férfi” és „nő”.

Az Alkotmánybíróság szerint több megoldás is lehet a sérelmek orvoslására akár teljesen eltörölhetik a nemek megjelölését a nyilvántartásokban, akár felkínálhatnak már lehetőséget a „férf” és a „nő” mellett.

Az OII Europe társelnöke, Dan Christian Ghattas és az IVIM-OII Németország társelnöke, Ins A Kromminga, valamint a TGEU vezérigazgatója, Julia Ehrt és René Hornstein, a BVT* igazgatóságának egyik tagja a következő közös nyilatkozatot tették:

„Örömmel fogadjuk ezt az úttörő javaslatot, mint reménysugarat azok számára, akik nem illeszkednek bele a nemi normákba Németországban és Európában. Több mint két társadalmi és születési nem létezik. Itt az ideje annak, hogy elismerjék minden ember jogát, hogy ne kelljen kizárólag nőként vagy férfiként meghatározni magukat, a nemi jellegeiktől függetlenül. Ezek a személyek különösen ki vannak téve az erőszaknak, diszkriminációnak és egyenlőtlenségnek egy olyan társadalomban, mely csak a „férfi” és „női” nemet ismeri el”.

„A törvényhozónak gyors és alapos munkát kell végeznie egy olyan régi regisztrációs rendszerben, mely olyan intim és személyes aspektust ragad meg, mint a társadalmi és a születési nem. Üdvözöljük az Alkotmánybíróság azon javaslatát, mely szerint teljesen megszűnne a nemek regisztrációja az anyakönyveztetésben. Hogyha erre mégis szükség lenne, akkor csakis önkéntes alapon és az érintett személy saját belátása alapján történjen meg”.

Tények az ügyről:

A panasztevő azzal a kérelemmel fordult az anyakönyvi hivatalhoz, hogy a születési okmánya esetében töröljék a „női” nemet és csak az legyen feltüntetve rajta, hogy „inter/többféle”. Egy érdekképviseleti csoport, a Third Option (Harmadik Opció) már öt éve folyamatosan támogatja az ügyet.

A Bíróság érvelése:

A Bíróság szerint a nemi identitás az emberi személyiség részét képezi. Habár a törvény megköveteli, hogy az iratokon szerepeljen az egyén neme, nem biztosítja azt, hogy a panaszos olyan nemet írhasson be, mely megegyezik az identitásával. A legális lehetősége annak, hogy valaki üresen hagyja azt a bizonyos rubrikát, nem azt jelenti, hogy az illető teljesen nemtelennek gondolná magát, hanem azt hogy olyan nemi identitással rendelkezik, mely túlmutat a „nőn” és „férfin”. A nem bináris identitás elutasítása veszélyezteti az alkotmány által védett jogot az egyén személyiségének fejlődéséhez, kibontakozásához.

A Bíróság szerint a jelenlegi rendszer alkotmányos szempontból aggályos. Az Alaptörvény nem mondja ki, hogy az anyakönyvi kivonaton szereplő nemnek mindenképpen binárisnak kell lennie. A nem feltüntetését sem írja elő és nem zárja ki, hogy más nemi identitást is lehessen választani, mint „nő” és „férfi”. Azzal, hogy engedélyeznek harmadik lehetőséget, senkit sem köteleznek arra, hogy azonosítsa magát ezzel a tágabb nemmel.

A német Alkotmánybíróság sajtóközleménye: http://bit.ly/2zSvVwKhttp://bit.ly/2zSvVwK

Ügyszám: 1 BvR 2019/16, decision of 10 October 2017

A döntés itt található: http://bit.ly/2AmdTyXhttp://bit.ly/2AmdTyX

 

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Programok

2019 jan. 18
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 21
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 23
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 25
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 26
02:00PM - 06:00PM
Szivárvány önsegítő csoport

Nem jogi elismerése

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

IGENT A NEMRE! - adjukössze kampány

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


TÁMórák: hétfő - szerda - péntek 16-18
Személyesen: Budapest VII. Hernád utca 38.
Telefonon: +36 1 236 0203