Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Home|Hírek|13 transz istenség a hindu hitvilágban

13 transz istenség a hindu hitvilágban

A hindu irodalomban, mitológiában és a vallási szövegekben évszázadok óta szerepelnek olyan istenségek, akik a dacoltak a bináris identitások elképzelésével.

A nem mint spektrum elgondolása egyeseknek talán modern felfedezésnek tűnhet, de a hindu irodalom és mitológia tanításainak évszázadok óta részei nem-bináris szereplők. Miközben a férfi és nő között utódnemzés céljából létrejövő kapcsolatot mindig is tisztelet övezte, a hinduizmus más, nyugati vallásokkal ellentétben a homoszexualitást természetes magatartásként kezeli, és megjelenik a népi irodalomban és vallásos szövegekben egyaránt. Íme olyan hindu istenségek és isteni utódok korántsem teljes listája, akik ellentmondanak a korabeli nemek és nemi minták szabályainak.

1.,Shiva és Parvati

A saivizmus főistenét, Shivát gyakran tekintették a férfiasság abszolút megtestesítőjének, de annál régebben, a Kushan korban léteztek ábrázolások, melyeken Shiva Ardhanarishvara alakban, Shiva és felesége, Parvati androgün keverékeként látható. Ez az alak akkor keletkezett, amikor Parvati osztozni kívánt férje érzéseiben, és kérésére szó szerint összeolvadtak. Sadhguru hindu tudós így fogalmaz: "Azt mondják, amikor a belső férfiasság és nőiesség találkozik, az a szüntelen elragadtatás állapotát eredményezi." Ardhanarishvara formáját gyakran úgy ábrázolják, hogy bal oldala Parvati női alakja, jobb oldala pedig Shiva férfi tulajdonságokkal.

2.,Vishnu/Mohini


Vishnu a vallás egyik legfőbb istene, akit a világ védelmezőjének tekintenek. Ábrázolása egyértelműen változó nemű (genderfluid). Ez a hindu isten gyakran öltötte magára női inkarnációja, Mohini formáját. Ebben a formában Shiva még gyermeket is nemzett neki, Ayyappa-t, akit Indiában a mai napig imádnak, és milliók zarándokolnak a szentélyeihez. Mohini inkarnációját gyakran írják le szeretőit őrületbe kergető boszorkányként.

3.,Krishna


A népszerű Krishna, Visnu egyik inkarnációja szintén felvette Mohini alakját, hogy hozzámehessen Aravan-hoz. A Mahabharata szerint ezzel a hős egyik utolsó kívánságát teljesítette. Aravan halála után Krishna a gyász idejének jelentős részében az özvegy alakjában maradt.

4.,Shikhandi

 A Mahabharata számos elbeszélése szerint ez a harcos születésekor nőnemű volt, és csak később váltott nemet. A történet egyik változatában a Shikandini néven született leányt apja, Drupada király fiúként nevelte, sőt, feleségül is kellett vennie Dasharna hercegnőjét. Menyasszonya panaszai miatt az erdőbe menekült, ahol találkozott egy yaksha-val (erdei szellem), és "nemet cseréltek". Felvette a Shikandi nevet, és élete végéig férfi maradt.

5.,Bahuchara Mata

Bahuchara Mata a nővéreivel utazott, amikor Bapiya, egy martalóc megtámadta őket. Bahuchara Mara és testvérei leégették a saját melleiket, Bapiya-t pedig átok sújtotta, impotens maradt, amíg el nem kezdett nőként öltözni és viselkedni. Ma ezt a hindu istennőt a Bangladesh-ben élő transz és interszex hidzsrák teremtőjeként tisztelik. A hidzsrák a hit szerint a "harmadik nemet" képviselik.

6.,Rama

Egy másik történet a hidzsrák eredetéről a Ramayana-ból, egy ősi indiai eposzból származik, amelyben Rama összehívja az erdőben az alattvalóit, mielőtt elindulna 14 évig tartó kalandos útjára. Meghagyja, hogy a férfiak és a nők térjenek vissza saját otthonaikba Ayodhya-ba, de miután visszatér utazásáról, néhányukat ugyanott találja, nem hagyták el a helyszínt, hanem interszex módon összeolvadtak. Rama a hidzsrákat bizonyos képességekkel ruházta fel, melyek hatására képesek lettek áldást osztani. Ezzel kezdődött Indiában a badhai-ok (bölcsek, segítők) hagyománya.

7.,Buddha Graha

A Merkúr, indiai nevén Buddha Graha,  amellett, hogy bolygóként a hindu asztrológiában fontos szerepet tölt be, már évezredekkel a téma mai felkapottsága előtt hatalmas ütést mért a nemi szerepekkel kapcsolatos elképzelésekre. Bölcs Brihaspati és Tara gyermekeként nevelkedett, de tulajdonképpen Tara-nak a holdisten Chandra-val való félrelépéséből született. Amikor Bölcs Brihaspati ezt megtudta, dühében még születése előtt megátkozta a gyermeket, hogy ne legyen sem nő-, sem hímnemű. Megteremtette továbbá annak a hagyományát, hogy a gyermek apjának az anya férje tekintendő.

8.,Ila

A hold dinasztia legfontosabb őse, Ila a történetekben egyaránt jelenik meg nőként és férfiként is. A Ramayana-ban egyszer találkozik Shiva-val és Parvati-val, és attól fogva minden hónapban változtatja a nemét. Ila végül hozzáment Buddha-hoz, és abban a hónapban, amikor az anatómiája lehetővé tette, létrejött utódja, Pururavas, aki a hold dinasztia első királya lett. A Vishnu Purana (ősi indiai írás) szerint Ila végül tartósan férfivá vált, és felvette a Sudyumma nevet.

9.,Narada

Narada a hindu mitológia védikus bölcse, Vishnu híve, Jóbhoz hasonló figura. A történetek szerint egyszer azzal dicsekedett, hogy képes ellenállni egy májá (mágikus illúzió) erejének. Ezért Vishnu arra biztatta, hogy ugorjon be egy tavacskába, amely kitörölte a bölcs emlékeit és nővé változtatta őt. Ebben az állapotában Narada egy király felesége lett, és számos fiat és unokája született, de mindegyikük végzete az volt, hogy háborúban haljanak meg. Mialatt Narada gyászolt, visszaváltozott férfivá, és már valóban megértette a májá erejét.

10.,Radha

A Radha Krisna a hindu hitvilágban Isten női és férfi aspektusainak együttese. Radha a legfőbb istennő, aki Krishna isten és a Vaishnava Sahajiya közösség tagjai felett uralkodik. A védikus irodalom szerint a közösség tagjai Radha-val azonosulnak és nőként élnek, hogy Krishna iránti imádatukat tökéletesítsék. Valójában egy 15. századi vezető, Sri Chaitanya Mahaprabhu azt állította, hogy ő a Radha-val egyesülő Krishna megnyilvánulása.

11.,Arjuna

A Mahabharata egyik főszereplője. Arjuna egy évet élt száműzetésben, miután visszautasított egy urvashi-t (erdei nimfát), aki megátkozta, hogy eunuch-ként éljen. De Indra király kérésére a büntetést enyhítették, és Arjuna csak egy évet élt nőként Brihannala néven, és ezalatt hercegnőket tanított táncolni.

12.,Samba

Krishna fiát ma az eunuch-ok és transzneműek patrónusának tekintik, de a történet hasonlóan hangzik, mint a Target mosdóiról szóló modern legendák. Conner és Sparks szerint Samba, vagy Shamba, azért hordott női ruhákat, mert így könnyebben bejutott nők társaságába, hogy elcsábítsa őket.

13.,Bhagavati-devi

Bhagavati-devi-t ma a cross-dressing istennőjének tekintik, és minden évben több, mint 5000 férfi hívő öltözik nőnek Kollam-ban, a rituális Chamayavilakku fesztiválon. A szentély vezetői szerint ez már évszázadok óta élő hagyomány.


Jacob Ogles

Nem jogi elismerése

 

Adó 1 százalék felajánlás

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Transvanilla hírlevél

Facebook

Novák Angéla 1%

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Tájékoztatásul közöljük, hogy sem főállású munkatársa nincs a Transvanilla Egyesületnek sem irodája. Kérjük elsőrosban emailben lépj velünk kapcsolatba. Köszönjük!