Transvanilla Transznemű Egyesület

11 transznemű és nem bináris zenész, akiket ismerned kell

transz zenészek

A transz zenészek hallatják a hangjukat. A punk rocktól a hip-hopon át a folkig, a transz zenészek számtalan műfajban csillogtatják meg tehetségüket és közben üzennek is. 2016-ban az Against Me! énekese, Laura Jane Grace elégette a születési anyakönyvi kivonatát a színpadon, hogy tiltakozzon az Észak-Karolinában zajló transz ellenes diszkrimináció ellen. Mások, mint Shea Diamond, identitásukat deklarálják, miközben büszkén körbetáncolják New Yorkot. A Billboard összegyűjtött 11 transz zenészt, akiket ismerned kell.

 1. Shea Diamond

Shea Diamond, aktivista és dalszövegíró, hangjával és erejével megtestesíti a bátor himnuszt: I Am Her/Én vagyok ő. “Mindenki életében jelen van a kitaszítottság, s ő én vagyok” - énekli. Diamond szerint a dal egy állásfoglalással kezdődik a világ felé, amely szerint neki nem kellene léteznie, de ő most kiáll a himnusszal: „mindenkiért, aki úgy érzi, hogy keresztülnéztek rajta, egyszerűen azért, aki.”

2. Anohni

Anohni nem fél olyan témákkal foglalkozni, amelyek gyakran ellentmondásosnak tekinthetőek. A Drone Bomb Me/Drón bombázzatok le című dalban Anohni egy 9 éves afgán kislányról énekel, akinek a családját egy drón bomba ölte meg. Legutóbbi albuma, a Hopelessness/Reménytelenség a klímaváltozástól a Guantanamo-öbölig foglalkozik témákkal. “Valamit tenni akartam és harcolni”- mondja Anohni.


3. Skylar Kergil

Skylar Kergil, egy amerikai aktivista, dalszövegíró és YouTube személyiség, akinek folk hangja önmagában állásfoglalás. “Idegenek bámulnak és az elsőként akarnak / kérdezni egy szóban az életemről/ de az nem is olyan egyszerű” - énekli Kergil a Tell Me A Story/Mesélj nekem egy történetetben.

4. AH MER AH SU

Star Amerasu, egy saját fejlesztésű „poptronic hercegnő” meséli el bonyolult találkozásait a szorongásoldó gyógyszerekkel amiket benzodiazepineknek (vagy benzoknak) hív Klonopin című dalában. A könnyű altatódal bevezet a tabutémának számító vényköteles gyógyszerek használatába és kihasználásába. “Nekem vannak problémáim, neked vannak problémáid, nekik is vannak problémáik, nekünk mindannyiunknak vannak problémáink/ miért nem futunk el és jövünk vissza egy másik napon”- énekli Amerasu.

5. Laith Ashley

Amikor Laith Ashley címlapra került, mint az első transznemű férfi modellek egyike, feltűnt egy nemzeti kampányban is, de ez csak a kezdet volt. Az első dala, a Can’t Wait/Alig várom fülbemászó pop dal lett. “Gyere ide kislány/ bébi engedd, hogy szeresselek” – dúdolja Ashley a kórusban.

6. Against Me!

A Transgender Dysphoria Blues/Transznemű diszfória bluesban Laura Jane Grace az Against Me!-ből a nemi diszfóriáról mesél. “Azt akarod, hogy úgy lássanak/ Ahogy minden más lányt látnak” - énekli Grace. “Ők csak egy buzit látnak/ Visszatartják a lélegzetüket, hogy ne kapják el a betegséget”.
A punk rock dal átitatódik a fájdalommal és frusztrációval, amelyet sok transznemű ember érez. 2012 óta, amikor is először beszélt identitásáról nyilvánosan, Grace gyakran és nyíltan hozza fel a témát. Mostanában Grace arról beszélt, hogy szabadnak érzi magát, amelyre még soha nem volt példa a banda életében.

7. Shawnee

“Maradj/és mutasd meg nekik miből vagy,” énekli Shawnee a Warrior Heart/Harcos szívben. Kétlelkű (two spirit) emberként a kanadai mohawk énekes a bennszülött fiatalok hangos érdekvédője. Shawnee a bevételt, amit a Warrior Heart-ért kapott a We Matter Campaign/Mi számítunk kampánynak adta, mely az őslakos fiatalok körében elkövetett öngyilkosságok megelőzését és a bennszülött fiatalok erősítését tűzte ki célul.

8. Ryan Cassata

Ryan Cassata We’re the Cool Kids/Mi vagyunk a menő gyerekek című dala olyan nóta, amelyet akkor kell meghallgatni, mikor azt hisszük minden remény elveszett. Cassata azt mondta, hogy a dala összehoz, harcol a tudatlanság ellen és reményt ad. A dalban, ahogy Cassata énekli, “Megváltoztatjuk a dolgokat és vezetjük ezt a mozgalmat/ Bebizonyítjuk azt/ Hogy mi vagyunk a menő gyerekek”.

9. Peppermint

A RuPaul’s Drag Race 9. évadában szereplő transz nő Civil War/Polgárháború című dalában nyilatkozza ki saját igazságát. „Egyszemélyes hadsereg vagyok, egyedül menetelek, / harcolok az életemért”- énekli felkavarva az érzelmeket.

10. The Cliks

Lucas Silveria, aki a The Cliks frontembereként ismert, az első transznemű férfi volt, akivel lemezszerződést kötött nagy kiadó. A The Cliks a Snakehouse-szal lett ismert, amelyet a Warner Music-kal készítettek Kanadában 2006-ban. A tranzíciója után Silveria elismerte, hogy új hangra volt szüksége. A Motown swing dal, a “Savanna” olyasmit képvisel, ami megingat.

11. KC Ortiz

“Amikor 17 vagy 18 éves voltam, a következő Lil' Kim akartam lenni,” mondta a chicago-i rapper KC Ortiz a Billboard-nak egy beszélgetésében Donald Trump elnök transznemű katonákkal kapcsolatos korlátozásai kapcsán. A korábbi légi erőnél szolgáló KC Ortiz második albumát jelentette meg Church Tapes/Templom kazetták címmel júliusban.

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Programok

2019 jan. 16
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 18
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 21
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 23
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák
2019 jan. 25
04:00PM - 06:00PM
TÁMórák

Nem jogi elismerése

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

IGENT A NEMRE! - adjukössze kampány

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


TÁMórák: hétfő - szerda - péntek 16-18
Személyesen: Budapest VII. Hernád utca 38.
Telefonon: +36 1 236 0203