Transvanilla Transznemű Egyesület

Itt vagy:Egyesület|Tevékenységünk, célkitűzéseink

Tevékenységünk, célkitűzéseink

Küldetésünk:

A transz, a dzsender-nonkonform és az interszex emberek érdekeit képviseljük az élet minden területén. Egy olyan Magyarországért dolgozunk, ahol a transz, a dzsender-nonkonform és az interszex emberek tisztelt, elfogadott és látható tagjai a társadalomnak. Célunk ennek érdekében jogi, orvosi és társadalmi változásokat elérni, hogy ezzel javítsunk a transz*, dzsender non-konform és interszex emberek mindennapi életminőségén.

Tevékenységeink:

Transvanilla találkozó

Az egyesület legrégebbi programja, 2010 áprilisa óta havonta kerül megrendezésre. A Transvanilla Transznemű Egyesület összejövetelei nyugodt és toleráns környezetben biztosítanak helyet az érintetteknek az információcseréhez és a kötetlen beszélgetéshez.

“A találkozók nem titkolt célja, hogy megtörje a rejtőzködést, a bezártságot, és segítsen az érintetteknek az önelfogadásban.” Emiatt a rendezvény bár nem zárt (bárki számára nyitott) mégis jelentkezéshez kötött.

A meghívott vendégek között voltak már többek között gyógyszerészek, sebészek, pszichológusok, holland, izraeli, lengyel aktvisták valamint LMBT szervezetek képviselői...

Lobbizás hazai és nemzetközi szinten

Egyesületünk a transz*, a dzsender non-konform és az interszex emberek érdekeit képviselve emeli fel szavát, lép fel a diszkrimináció ellen. Pl. depatologizáció, nem jogi elismerése, egészségügyi ellátás javítása stb.  
Egyesületünk tagja a Transgender Europe és ILGA-Europe ernyőszervezeteknek. 
Részt veszünk nemzetközi konferenciákon, figyeljük a nemzetközi kampányokat, akciókat és igyekszünk ezekben részt venni.
Hazai és nemzetközi emberi jogi mechanizmusokat is használunk tevékenységünk során.

Konferenciákon, szemináriumokon való részvételeink

 • 2014. április 7-8. Trier
  Az ERA ügyvédeknek szóló szemináriuma, ahol az EU nemek közötti esélyegyenlőségi jogalkotása volt a téma
 • 2014. március 14-16. Zágráb
  "Transposium" - nemzetközi szimpóziumon vendégeskedtünk ahol a régió transz jogi aktivistáival cseréltünk tapasztalatot
 • 2013. november 2-4. Berlin (Németország)
  "From Stumbling Block to Stepping Stone – transforming legal gender recognition" seminar
 • 2013. október 24-26. Zágráb (Horvátország)
  ILGA-Europe Annual Conference
 • 2013. január 28 - február 3. Strasbourg (Franciaország)
  ANSO “TransForming Universities: Inclusion in Higher Education”
 • 2013. június 1-2. Athén (Görögország)
  ILGA Strategic Plan Meeting
 • 2012. október 25-26. Dordrecht (Hollandia)
  European Transgender Participation Symposium
 • 2012. szeptember 7-9. Dublin (Írország)
  4th European Transgender Council
 • 2012. május 17-20. Budapest (Magyarország)
  8. Európai Feminista Kutatói Konferencia
 • 2011. szeptember 10-12. Edinburgh (Skócia)
  Transgender Capacity Building Seminar

Szabadidős programok szervezése

Főként tavasztól őszig igyekszünk érdekes programokat szervezni a szabadban. A legtöbb érintett ritkán mozdul ki biztonsági zónájából vagy ritkán élheti meg nemi identitását nyíltan. Ezek a programok ezen próbálnak változtatni.

Nyílt órák

A Transvanilla Transznemű Egyesület nyílt órái hetente kerülnek megrendezésre. Ha betekintést szeretnél nyerni a Transvanilla Transznemű Egyesület tevékenységébe, ha szeretnél a transzneműségel kapcsolatban többet megtudni, ha kérdésed, problémád van vagy csak egyszerűen társaságra vágysz, keress minket bátran!

Workshopok/műhelybeszélgetések

Saját szervezésben és fesztiválok keretein belül műhelybeszélgetésekkel vagyunk jelen. 

Képzések, érzékenyítés

Érzékenyítő programunk a transznemű és interszexuális emberekkel kapcsolatba kerülő nem transz/interszex aktivisták, szakemberek számára szól. Tudatosságnövelő képzésünket a T* közösség tagjai számára szervezzük.

Tanácsadás, információs szolgálat

Egyesületünket leggyakrabban a nem és névváltással kapcsolatos illetve a transzszexuálisok egészségügyi ellátásával kapcsolatos ügyekben keresik az érintettek, számukra működtetjük e-mailes, skype-os illetve személyes tanácsadó programunkat.

Filmvetítések

Filmklubot üzemeltetünk transzneműek és barátaik számára, kifejezetten transz témájú alkotásokon kívül a nemi identitás kérdését nem hagyományos módon megközelítő alkotásokat is műsorra tűzünk.

Információs portál működtetése

Weboldalunkon hivatalos procedúrákról, egészségügyi ellátásokról és diszkriminációs valamint jogi ügyekről igyekszünk minél szélesebb körű információval szolgálni transzszexuális, transznemű,  dzsender-nonkonform és interszexuális személyek számára.

Archívum létrehozása

Fontosnak tartjuk egy transz* archívum építését, az egyesület belső életére, történetére vonatkozó és a transz* témát érintő publikációk, könyvek, hangfelvételek és videomunkák gyűjtését.

Publikációk

Rendszeresen publikál transz rovatunk a Company LMBT magazin hasábjain.

Kutatás

Egyesületünk 2012-ben végzett kutatást azzal a céllal, hogy felmérje a transzszexuális emberek helyzetét az egészségügyi ellátórendszerben. A kutatást az Open Society Foundation és a Háttér Társaság a Melegekért támogatta.

Konzultációs lehetőség szakdolgozat íróknak/kutatóknak

Rendszeresen megkeresnek minket transz* témában kutató hallgatók és segítségünket kérik, hogy a célcsoporthoz eljussanak. Tapasztalatunk szerint a téma iránti érdeklődés legtöbbször nem jár együtt a területre vonatkozó és megfelelő szintű jártassággal. Emiatt úgy döntöttünk, személyes konzultációs lehetőséget ajánlunk fel.
Ha transz* területen szeretnél kutatni, szívesen segítünk neked - a célcsoporthoz való könnyebb eljutás előtt - abban is, hogy a kutatási témád, hipotézisalkotásod, a kérdőívek szóhasználata illeszkedjen a transzneműség modern pszichológiai/szociológiai tudományos értelmezéséhez és a reális magyar helyzethez.

Interszexualitás

Fontos számunkra az interszexuális közösség tagjainak felkutatása, a helyzetük feltérképezése és a szakemberek, valamint a tágabb társadalom tájékoztatása/érzékenyítése.

Utoljára frissítve: 2016. Április 03., Vasárnap 15:02
Tovább a kategóriában: Hogyan segíthetsz? »

Támogasd munkánkat!

PayPal-on keresztül akár (bankkártyával is):

A Transvanilla Transznemű Egyesület bankszámlaszáma:
10918001-00000088-56310001
Bank neve: Unicredit

Egyéb módok a támogatásra

 

Adó 1% - Támogasd a munkánkat!

Transvanilla hírlevél

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Transzvideó

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE