Transvanilla Transznemű Egyesület

Chilében engedélyezték a transznemű emberek adatainak megváltoztatását

A chilei törvényhozás szerdán megszavazta, hogy a 14 éven felüli, magukat transzneműként azonosító állampolgárok megváltoztathassák nevüket és nemüket a hivatalos okmányokban.

A törvényt a hatályba lépéshez Sebastian Pinera jobbközép elnöknek 30 napon belül alá kell írnia.

A jogszabályt először 2013-ban terjesztették be, és heves vita tárgya volt a hagyományosan konzervatív, többségében katolikus keresztény dél-amerikai országban.

A szerdán elfogadott, az utóbbi 5 évben módosított jogszabály kiköti, hogy a 14 és 18 év közötti fiataloknak szüleik vagy törvényes gyámjuk beleegyezése kell ahhoz, hogy adataikat nemi identitásuknak megfelelően megváltoztassák.

Ivan Moreira konzervatív szenátor családokat megosztó „aberrációnak” minősítette a jogszabályt. Jogvédő szervezetek azonban azzal érveltek, hogy ez a lehetőség befogadóbbá teszi majd az országot.

A törvény a nemi identitást úgy határozza meg, hogy egyéni meggyőződés kérdése, ami független a nyilvántartásban szereplő névtől, nemtől, illetve a fizikai megjelenéstől.

Arról azonban nincsenek hivatalos adatok, hogy hány transznemű ember van Chilében.

A Reuters rámutat, hogy a jogszabály egyike a progresszív törvényeknek, amelyeket az utóbbi időben fogadtak el a dél-amerikai országban. Az alkotmánybíróság augusztusban részben feloldotta az abortusztilalmat, a terhességmegszakítást törvényesen el lehet végezni, ha a nőnek veszélybe kerül az élete, a magzat életképtelen, vagy a terhesség nemi erőszak következménye.

TámPONT logo

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

 

Adó 1 százalék felajánlás

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Transvanilla Egyesület a Sziget Fesztiválon - 2018

Tagjai vagyunk

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


TÁMórák: szerda - péntek 16-19
Személyesen: Budapest VII. Hernád utca 38.
Telefonon: +36 1 236 0203