Transvanilla Transznemű Egyesület

Az Orvosok Világszövetsége nyilatkozatot adott ki a transznemű emberekről

orvosok világszövetsége logo

A Transvanilla Transznemű Egyesület üdvözli, hogy az Orvosok Világszövetsége (World Medical Association - WMA) új irányelveket dolgozott ki az orvosok számára, hogy lehetővé tegye számukra a transznemű emberekkel és egyedülálló egészségügyi helyzetükkel kapcsolatos ismereteik bővítését és érzékenységük növelését.

Az ez évi, Moszkvában tartott közgyűlésén az Orvosok Világszövetsége hangsúlyozta, hogy minden embernek joga van meghatározni saját nemét, és hogy a nemi identitás és a születéskor meghatározott nem összhangjának hiánya önmagában nem pszichiátriai betegség. A közel hatvan orvosi egyesület képviselői megegyeztek: mindent meg kell tenni, hogy személyre szabott, több szakembert és tudományterületet összefogó, megfizethető, transznemű egészségügyi szolgáltatások legyenek elérhetőek minden nemi inkongruenciát tapasztaló ember számára. A jóváhagyott irányelvek határozottan visszautasítják a kényszerítő kezeléseket és a viselkedés erőltetett megváltoztatását, és kijelentik, hogy a transznemű egészségügyi ellátás célja a lehető legmagasabb minőségű élet biztosítása a transznemű emberek számára.

Az irányelveket a Német Orvosok Szövetsége javasolta, felismervén az egyenlőtlenségeket, amelyekkel a transznemű közösség néz szembe; valamint azt, hogy az orvosoknak döntő szerepe van a transznemű embereket és családjaik tájékoztatásában a kezelésekről.

A küldöttek kijelentették: tisztában vannak azzal, hogy a téma a világ némely részén érzékeny kulturális kérdéseket vet fel, de azt is elmondták, hogy az Orvosok Világszövetsége fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a kulturális, politikai és vallási megfontolások nem lehetnek fontosabbak, mint a transznemű emberek jogai, egészsége és jólléte.

Az Orvosok Világszövetségének elnöke, Sir Michael Marmot kijelentette: „Elítélünk minden a transznemű emberek ellen elkövetett diszkrimininációt, megbélyegzést és erőszakot, és szeretnénk, ha megfelelő jogszabályok születnének, hogy biztosítsák számukra az egyenlő állampolgári jogaikat. Az orvosoknak, mint példaképeknek arra kell használniuk orvosi tudásukat, hogy harcoljanak az előítéletekkel szemben e tekintetben is. Azt szeretnénk, hogy a nemzeti orvosi szövetségek tegyenek lépéseket: kutassák fel az egészségügyi ellátást akadályozó tényezőket és tegyenek ellenük.

Fontos, hogy az orvosok számára elérhető legyen a megfelelő szakértői oktatás karrierjük minden szakaszában, lehetőséget adva nekik, hogy felismerjék a diszkriminatív gyakorlatokat, és hogy képesek legyenek szakértő és megfelelően érzékeny transznemű egészségügyi szolgáltatást nyújtani.”

Az eredeti nyilatkozat itt olvasható

A magyar fordítás itt olvasható

#LGRforHungary! - ENGLISH

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

 

Adó 1 százalék felajánlás

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Transvanilla - Adó 1% - Adószám: 18288786-1-43

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.