Transvanilla Transznemű Egyesület

Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, kerüljön ki a „Nemi identitás zavarai” a mentális betegségek közül

A Transvanilla Transznemű Egyesület üdvözli, hogy a Betegségek Nemzetközi Osztályozása 11. verzió béta tervezetében a 7. fejezet „A felnőtt személyiség és viselkedés zavarai”-ban (a BNO 10. verziójának F fejezete) a „nemi identitás zavarai” nem szerepel.

Valamint egyéb stigmatizáló kategóriák sem szerepelnek a volt F65 kategóriából, mint a fetisizmus, fetisisztikus transzvesztitizmus és a szado-mazochizmus.

A Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkacsoportja által nemrég publikált két kategória a „Dzsender inkongruencia serdülő és felnőttkorban” (6A50) /Gender inconguence of adolscence and adulthood/ és a „Dzsender inkongruencia gyermekkorban” (6A51) Gender incongruence of childhood. Mindkét kategória egy új fejezetben szerepel a BNO-11-ben: 6. fejezet „Conditions related to sexual health”. Ez azt jelenti, hogy először a történelem folyamán a WHO nem a mentális betegségek fejezetébe sorolja a transz* identitásokat, hanem egy másikba. Nagyon fontos előrelépés ez, mivel ha többé nem kezelik a transz embereket mentális betegként, az sokat segíthet a megbélyegzés elleni küzdelemben.
Ez a lépés még nem jelenti azt, hogy az új fejezet végleges, mivel a BNO 11-ről az Egészségügyi Világtanács (World Health Assembly, WHA) 2017-ben fog szavazni. Mindenesetre az biztos, hogy a WHO figyelembe vette a transz emberi jogi szervezetek, a Global Action for Trans* Equality (GATE), a Stop Trans Pathologization (STP) és a Transgender Europe (TGEU) ajánlásait és további előrelépések is várhatóak. Sajnos a transz aktivisták azon javaslata, hogy a gyermekkori dzsender inkongruencia ne szerepeljen a BNO-11-ben nem került elfogadásra még.

A béta verzió még nagyon friss, és akár az elkövetkező napokban is várhatóak már változtatások. A transz szervezetek, (köztük a Transvanilla) továbbra is aktív résztvevői lesznek a folyamatnak. Arra kérünk mindenkit csatlakozzon hozzánk, vegyen részt a következő hetekben várható akciókban és mint már évek óta mindig, idén is jöjjön el Október 18-án a TranszFeszt - transz* kulturális fesztivál keretében a "Stop Trans Pathologization" nemzetközi kampány budapesti és vidéki rendezvényeire.

#LGRforHungary! - ENGLISH

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

 

Adó 1 százalék felajánlás

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Transvanilla - Adó 1% - Adószám: 18288786-1-43

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.