Transvanilla Transznemű Egyesület

A BNO története, rendszere és a transzneműséggel való kapcsolata

icd

A Transvanilla Transznemű Egyesület készülő anyaga az Egészségügyi Világszervezet által kiadott Betegségek nemzetközi osztályozásának transznemű vonatkozásairól igyekszik tájékoztatást nyújtani az érintettek és a transz aktivisták számára. Ez a cikk az első része a publikációnak és a nemzetközi akciónap a transz depatologizációért keretében jelentetjük most meg.

 WHO - Egészségügyi Világszervezet

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) egyik szervezete, 1948-as alapítása óta a nemzetközi közegészségügy koordináló hatóságaként működik. A WHO irányító testülete a 193 tagállamból álló közgyűlés (World Health Assembly), amely minden évben ülésezik Genfben, Svájcban. A WHO mint hatóság globálisan szabja meg a nemzetközi sztandardokat az egészségügy területén.

Hat regionális irodája van a szervezetnek, az európainak Koppenhágában, Dániában van a székhelye.

ICD és BNO

A BNO a BetegségekNemzetközi Osztályozására szolgáló hierarchikus kódrendszer. Forrása a WHO által összeállított és gondozott ICD (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) – ennek magyar nyelvre lefordított és a hazai viszonyokra adaptált változata a BNO. Az ICD jelenleg érvényben lévő változata a 10. kiadás – vagyis az ICD-10, erre támaszkodik a BNO is a 42/1995. (XI. 14.) NM rendeletnek megfelelően.

A BNO néhány tekintetben különbözik az ICD-rendszertől. Míg az ICD-10 a betegségek kódolására három–öt karakterből (egy betű és kettő–négy számjegy) álló karaktersort használ, a harmadik karakter után egy ponttal, addig A BNO X. revízióban minden legalsó szintű, konkrét diagnózisnak megfelelő kód öt karakter hosszú. A BNO-ban a rövidebb – egy–négy – karakterből álló kódok csak a hierarchia magasabb szintjén lévő gyűjtőfogalmakhoz kapcsolódnak. Emiatt azoknál a diagnózisoknál, amelyekhez az ICD-10-ben rövidebb kód tartozik, a BNO-ban "00"-val vagy "HO"-val töltik fel az üres pozícókat.

Mivel az ICD-10 elkészítése 1992-ben zárult le, így sem ez, sem az ezen alapuló BNO X. nem fedheti le teljes mértékben a klinikai gyakorlatban használatos diagnózisok teljes körét. Az orvosi ismereteknek az elmúlt több, mint húsz évben elért bővülése,többek között a transzneműséggel kapcsolatos álláspont és kezelésbeli változások nem kerülhettek bele a kódrendszerbe.

Patologizáció

Patologizálni annyit tesz mint valakit vagy valamit abnormálisként vagy egészségtelenként kezelni. Orvosi terminológiával, az orvostudomány fogalmait használva definiálni, olyan alapvetően nem orvosi problémákat, amelyek sokáig nem igényeltek medicinális beavatkozást.

A jelnelegi globális egészségügyi környezet a transz identitásokat mentális egészséggel kapcsolatos diganózisokkal patologizálja az ICD 10-ben és a 2013-ban frissült DSM-5-ben (Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorders), melyet az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) ad ki. Mindkettőben mentális betegség és állapot a  BNO-ban “nemi identitás zavara” a DSM-5-ben “nemi (gender) diszfória”.

Mentális egészségi állapotként meghatározni a transzneműséggel kapcsolatos dolgokat korlátozza a transz embrek önmeghatározását és autonómiáját a nemi identitásukkal és nemi önkifejezésükkel kapcsolatban. Tovább az a nézet is széleskörben elfogadott, hogy betegséget, zavart vagy más diagnózist csatolni a nemi identitások sokféleségéhez stigmatizál és mindennapos diszkriminációhoz vezet, mellyel az egészségügyi intézményekben is szembesülnek a transz emberek.

Egyre növekvő nemzetközi mozgalom dolgozik annak felszámolásán, hogy a transz embereket betegség és zavar kategóriákba sorolják, ezt nevezik depatologizációnak. Ez a mozgalom, mely a sokféle nem identitások depatologizációjáért küzd, egy olyan világot képzel el ahol, transznak lenni nem mentális zavar és a nem jogi elismerése, az egészségügyi ellátás valamint annak finanszírozása is patologizáció nélkül érhető el

Történet

Az ICD már a WHO alapítása előtt is létezett, azt a WHO a hatodik kiadás elfogadásával vette át 1948-ban. Az osztályozási rendszernek jelenleg a 10. kiadása a legfrissebb és előkészületben van a 11.

ICD verzió

Elfogadás éve

Kategória

Diagnózis neve

ICD-6

1948

-

nincs

ICD-7

1955

-

nincs

ICD-8

1965

Szexuális eltérések

Transzvesztitizmus

ICD-9

1978

Szexuális eltérések

Transzvesztitizmus Transzszexualizmus

ICD-10

1990

Nemi identitás zavarai

Transzszexualizmus

Kettős-szerepű transzvesztitizmus

Gyermekkori nemi identitászavar

A nemi identitás egyéb zavara

Nem meghatározott nemi identitászavar

Ezek az állapotok több mint ötven éve elérhetőek de a WHO soha nem végzett kutatást, hogy információt gyűjtsön a nemi identitással kapcsolatos diagnosztikai kategóriákról, nincsenek központi statisztikai adatok az előfordulásról, az eloszlásról sem hivatkozott adatok más egészségi állapotokhoz képest.

Az ICD 10 szerkezete

Az ICD-ben fejezetek vannak amelyeket további blokkokra és specifikus diagnózisokra osztanak. Így néz ki a nemi identitással kapcsolatos diagnózisok szerkezete, a BNO kódjaikkal együtt:

V. főcsoport - Mentális- és viselkedészavarok (F00-F99)

Blokk - A felnőtt személyiség és viselkedés rendellenességei (F60-F69)

Diagnózis kategória: F64 A nemi identitás zavarai

Diagnózis F6400 Transzszexualizmus 

Annak a vágya, hogy ellenkező nemű egyénként élhessen és fogadják el, általában a saját nemével és anatómiájával elégedetlen, kényelmetlenül érzi magát benne, és sebészeti és hormon kezeléseket szeretne, hogy testét amennyire csak lehet a kivánt nemhez tegye hasonlatossá.

Diagnózis F6410 Kettős-szerepű transzvesztitizmus

Az ellenkező nem ruháinak a viselése, ami része az egyén életének, hogy átmenetileg is de élvezhesse, hogy az ellenkező nem tagja, anélkül hogy ezen túl bármilyen kivánsága volna szexuális nemének tartós megváltoztatására, vagy sebészi beavatkozásra, és szexuális izgalom sem társul a ruhacseréhez.
Serdülő vagy felnőttkori nemi identitás zavar, nem transzszexuális típus

Diagnózis F6420 Gyermekkori nemi identitászavar

Rendszerint kora gyerekkorban, és jóval pubertás előtt jelenik meg, jellemzője, az állandó és intenzív distressz saját (anatómiai) neme miatt, és az ellenkező nemhez való tartozás szüntelen vágya, (esetleg ragaszkodik hozzá, hogy ő ellenkező nemű). Az ellenkező nem ruháival, öltözködésével, tevékenységével való foglalkozás, saját nemének a tagadása. A diagnozishoz alapvető zavarnak kell lennie, némi fiússág lányoknál, vagy lányos viselkedés fiúknál nem elegendő. A pubertáskort elért vagy azt meghaladt egyének nemi-identitás zavarát az F66.- csoportnál kell besorolni.

Diagnózis F6480 A nemi identitás egyéb zavara

Diagnózis F6490 Nem meghatározott nemi identitászavar

Nemi szerepzavar k.m.n.

Folytatása hamarosan

 

#LGRforHungary! - ENGLISH

Transvanilla hírlevél

Nem jogi elismerése

 

Adó 1 százalék felajánlás

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Transvanilla - Adó 1% - Adószám: 18288786-1-43

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

Levelezési cím: 1656 Budapest Pf. 92

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.